Skæbner

Film om skoleskyderi går verden rundt. Se de skjulte detaljer

7. december 2016 Nina Sommer
En gruppe forældre, der er pårørende til et forfærdeligt skoleskyderi i USA, har lavet en tankevækkende film om emnet.
Skoleskyderi

Umiddelbart ligner det en film om teenageforelskelse, men filmens egentlig budskab ligger i de detaljer, som er svære at få øje på første gang, man ser filmen. Og det er netop detaljerne, der er budskabet.

Man følger en dreng, der skriver beskeder på et bord. En pige sætter sig efter ham og svarer ham. I løbet af skoleåret bliver det til en del beskeder, og først til sidst mødes de.  

Skoleskyderi der rystede USA

Mellem skriverierne følger man drengen på skolen. Når han går rundt, når han snakker med andre skolekammerater. Umiddelbart ligner det en ganske almindelig skildring af en ung drengs liv, men filmen slutter på en måde, som man i første omgang har svært ved at forudse – med mindre du har lagt mærke til detaljerne.

LÆS OGSÅ: Skoleskyderi i Oregon: Julie blev skudt 10 gange

Budskabet er nemlig, at man bliver så forblændet af, hvad der sker i forgrunden, at man ikke se, hvad der sker i baggrunden.

Budskab: Læg mærke til detaljerne

Filmen er allerede set af flere millioner mennesker verden over, selv om den kun har været tilgængelig i få dage. Den er blevet til i samarbejde med en gruppe forældre, der er pårørende til en af de mest forfærdelige skoleskyderier i USA.

Det var på Sandy Hook-skolen i Connecticut tilbage i 2012, hvor 70 mennesker blev skudt, og ni blev alvorligt såret. Tilbage stod en masse sønderknuste forældre med deres sorg og magtesløshed, og de besluttede, at de ville gøre deres til, at dette ikke skete for andre. Derfor oprettede de gruppen Sandy Hook Promise, der blandt andet står bag filmen. 

LÆS OGSÅ: Min søn blev massemorder

- Vi ville lave et tankevækkende eksempel for at vise, at vold kan undgås, hvis man opdager tegnene. Få er opmærksomme på, at folk afslører helt specifikke tegn, som kan indikere, at en voldelig handling er undervejs, siger Nicole Hockley, medstifter og direktør for Sandy Hook Promise. Hun mistede sin søn Dylan under skyderiet. 

- Disse handlinger kan forebygges, hvis du kan gennemskue tegnene. Alle har mulighed for at blande sig og få hjælp. Og det kan redde liv, siger hun.

Sandy Hook Promise har planlagt offentliggørelsen af filmen til ferie-perioden, som er det tidspunkt, hvor volden er størst.

LÆS OGSÅ: Helen lå såret af skud: Min ven døde i mine arme

Se den meget tankevækkende video her. Lægger du mærke til detaljerne første gang?

Sponsoreret indhold