Flere begraver deres elskede i baghaven

Der bliver længere og længere imellem turene til kirkegården. Det er i hvert fald den logiske konsekvens, hvis tendensen med at begrave sin elskedes urne i baghaven fortsætter.
Ifølge Kristeligt Dagblad vælger flere og flere danskere at nedsætte en urne på privat grund. Sidste år skete det således 52 gange - og det er det højeste antal, siden Kirkeministeriet lod administrationen af sagerne overgå til folkekirkens stifter i august 2008.
LÆS OGSÅ: Kræftsyg faniliefar gift på dødslejet
Århusianerne i front
Det er især århusianerne, der er vilde med at stede deres nærmeste til hvile hjemme i privaten. Aarhus Stift ligger klart i front med 17 tilladelser, når det kommer til at nedsætte en urne på privat ejendom.
- De pårørende begrunder typisk deres ønske med, at den afdøde har haft en tilknytning til ejendommen. Det kan eksempelvis være, at det er en ejendom, som familien har ejet i flere generationer - det vil opfylde kravet om, at den afdøde har haft en særlig tilknytning til stedet, siger Pernille Lystbæk, som er stiftsfuldmægtig i Aarhus Stift.
En masse betingelser
I 2009 fik i alt 22 danskere tilladelse til at nedsætte en urne på privat grund. I 2012 voksede tallet til 38, og sidste år blev rekorden altså igen slået med et hele 52 tilladelser.
LÆS OGSÅ: Forudså sin egen skæbne - spået inden sin død
Alligevel er det dog kun et fåtal i forhold til de kirkelige begravelser.
Og selv om tallet er stigende, er det faktisk slet ikke så nemt at få lov til at begrave ægtemanden i baghaven eller ude på marken. Der knytter sig nemlig en hel masse betingelser til at få en tilladelse.
For eksempel skal grunden, hvor man vil begrave urnen, være på mindst 5.000 kvadratmeter, urnen skal være lavet af opløselige materialer, der må ikke opstilles mindesten, og så skal den efterladte forpligte sig til at lade urnen stå uberørt i de næste 10 år - dette sker ved at nedsættelsen tinglyses.
Urnen på kaminhylden
Alligevel forudser eksperterne ifølge Nordjyske.dk, at tendensen vil fortsætte.
LÆS OGSÅ: Folk stjæler blomster fra graven
- Døden betyder noget for os - både som afdøde og som efterladt - og vi ønsker, at ceremonier skal tilpasse sig vores ønsker og behov, siger sociolog og professor på Aalborg Universitet, Michael Hviid Jakobsen, som har forsket i danskernes begravelsesritualer, til avisen.
- Jeg forestiller mig, at der også kunne opstå et ønske om - som vi kender fra en række andre lande - at kunne tage urnen med den afdødes aske med hjem, fortsætter professoren.

Har du set, at du lige nu kan spare 40 % på massevis af varer i Ude og Hjemmes webshop?
