Skæbner

Flirtede mens min mand var dødssyg

27. november 2017 af Mats Å Johansson, Bearbejdelse: Carsten Holst, Foto: Leif Boström
Da Linas mand fik en hjernetumor, styrtede hendes verden sammen. Men mens ægtefællen var dødssyg, søgte hun trøst hos parrets bedste ven. Skyldfølelse slap hun ikke for, heller ikke selv om hun i dag er gift med sin forbudte kærlighed.

Joakim fik sit første epileptiske anfald, da han og Lina havde været sammen i syv år. Og det blev begyndelsen på en tragedie. For Joakim blev undersøgt, og lægerne fandt en hjernetumor på størrelse med en golfbold.

– Joakim blev mere og mere syg og levede efterhånden sit eget liv inde i en boble. Han foretog sig besynderlige ting og vendte op og ned på alt. Jeg var frustreret og bange. Da sygdommen var på sit højeste, begyndte jeg at flirte med en fælles ven. Jeg kunne mærke, at det gjorde mig lykkelig, og mit velbefindende smittede af på Joakim, fortæller 38-årige Lina Brustad.

Amanda fandt sin drømmemand. Lykken varede 100 dage 

Lina mødte i 1995 vennerne Joakim og Richard, som begge kom til at spille en stor rolle i hendes liv, på en kostskole i den svenske by Gränna. Først blev hun gift med Joakim, og da han døde af sin kræftsygdom, overtog Richard sin afdøde vens ægteskabelige plads.

– Da Joakims sygdom var værst, fyldte Richard mig med glæde. I begyndelsen var det meget uskyldigt, men den lille flirt fik mig til at kæmpe og fortsætte, husker Lina Brustad.

Skyld og skam

Vi møder den stærke kvinde i hendes hus i Träslövsläge i nærheden af Varberg. Hertil flyttede hun og Joakim, da deres søn, Holger, var nyfødt, og livet tegnede lyst og lykkeligt. Men det blev kun til nogle få år på livets solside, inden en bølge af tristhed og smerte skyllede ind over den lille familie. 

Min jaloux kæreste dræbte min far

For seks år siden måtte Lina strø sin mands aske ud over havet tæt på deres hjem. Hun fortæller, at hun ikke engang var sikker på, at det var Joakims aske. Der stod ét navn på papkassen, og et andet på urnen. Men for Lina gjaldt det om at komme videre i livet.

– Vi mennesker bærer på så megen skyld og skam. Jeg har været heldig at slippe af med noget af den bagage, blandt andet ved at skrive en bog. I det mindste føler jeg mig lykkeligere nu. Alt det, der gør ondt, gør ikke helt så ondt længere.

Fra flirt til kærlighed

Joakim havde ingen anelse om, at hans hustru flirte-de med deres gode ven, mens han kæmpede med sin sygdom. Men Richard fyldte Lina med glæde og optimisme, uden at han selv vidste, hvor vigtig han var for hende, og hvor stor betydning han havde. Men Lina fik også sværere og sværere ved at håndtere sin skyldfølelse, mens Joakim fik det værre og værre, specielt tiden op til hans død var svær.

– Til sidst var det indlysende, at Joakim skulle dø. Visheden gjorde, at jeg følte mit liv sat på standby. Jeg ønskede at fortsætte fremad, og at begynde at skrive min bog var min måde at håndtere helvede på, husker Lina, der er overbevist om, at mange føler og opfører sig som hun, når de kommer i pressede situationer. 

Lina hævder, at mange anser følelserne som forbudte, som f.eks. hendes flirt med Richard. Hun tror, at de fleste ikke engang vil indrømme over for sig selv, at de bærer rundt på disse følelser samtidig med, at de har et døende menneske at tage hensyn til.

Thereses ven overvågede hende: filmede mig med skjult kamera

– Men elefanten i rummet bliver ikke mindre, selv om vi forsøger at bilde os ind, at den ikke er der, siger hun.

 Efter fire operationer, strålebehandling og kemoterapi var den forreste tredjedel af Joakims hjerne helt væk. Tumoren var aggressiv, og lægerne var forbløffet over, hvor meget Joakim kunne klare og holde til. 

 Da døden nærmede sig, tog de sammen til bedemanden, og det blev en absurd oplevelse. Da parret blev spurgt, hvem der skulle begraves, pegede Joakim på sig selv.  – Ja, det er godt at være ude i god tid, sagde bedemanden uden at vide, at døden var tæt på.

– Det lyder forkert, men det var en stor lettelse, da Joakim efter to meget svære uger endelig sov ind. Men det var det. Han havde brug for fred og fik det.

Jeg var sexslave og indespærret i en bunker

I sorgen over Joakims død havde den nybagte enke stor hjælp og støtte af Richard.  De trøstede hinanden, og snart blev den uskyldige flirt afløst af dyb kærlighed og forelskelse. Så ikke længe efter Joakims død flyttede Richard ind hos Lina, og for fire år siden fik parret sønnen Edgar.

– Folk synes, det er godt og dejligt, at jeg har fundet lykken sammen med Richard. Men det er ikke godt. Joakim fik en tumor og døde. Det gik ad helvede til for os. Hvis det ikke var sket, og Joakim ikke var blevet syg, havde Richard og jeg aldrig fundet sammen. Jeg ville aldrig forlade Joakim frivilligt. Kun døden kunne skille os, og det gjorde den. Derfor blev flirten med Richard under Joakims sygdom til et ægteskab, siger Lina.

Sponsoreret indhold