Skæbner

Født med et stort modermærke: Ingen kan elske mig

25. november 2016 af Maibrit Jürs. Foto: Steen Wrem
Selv om hun har haft 42 år til at vænne sig til andre menneskers reaktioner, gør de stadig ondt. Som ung tænkte hun, at ingen mand ville kunne elske hende på grund af hendes medfødte modermærke. Men nu har Lisa fået nok af at skjule sit ansigt.

– Er du sikker på, du vil have fotograferet det barn?

Sådan lød reaktionen for 42 år siden, da Lisa Petersens mor bad en fotograf tage et dåbsbillede af hende.

Den slags reaktioner er blevet hverdagskost for Lisa, der er født med et stort modermærke. Den mørkerøde plamage, der dækker det meste af venstre side af hendes ansigt, har hele livet fået hende til at skjule sig for omverdenen.

Folk glor på Lisas modermærke

– Jeg går ikke ud mere end højst nødvendigt. Jeg planlægger for eksempel mine indkøb, så jeg ikke behøver at gå ud hver dag. Jeg undgår helt restaurantbesøg og den slags, for jeg har ikke lyst til at sidde og blive kigget på, mens jeg spiser, siger Lisa, der er sosu-assistent og bor i Roskilde.

Hver gang hun forlader sin dør, føler hun, at hun er på udstilling.

Fik tatoveret deres barns modermærker

– Folk glor helt uhæmmet. Det er selvfølgelig mest børn, der siger noget højt. For eksempel stod jeg i kø i en H&M- butik, da en dreng får øje på mig og råber ”Se hende!” Det var jo mig, han mente.

– Hvem hans forældre var, ved jeg ikke, for der var ingen, der reagerede på det. Dér ville jeg ønske, moderen havde bedt sit barn om at dæmpe sig. Så kunne hun jo forklare ham, hvad det var, når de var kommet hjem. Jeg kan da godt forstå, børn er nysgerrige, men det er rigtig ubehageligt at blive udpeget på den måde, for alle vender sig jo om og kigger.

Gemmer sine tårer

Selv om Lisa har haft modermærket hele sit liv, sårer fremmede menneskers kommentarer og stirrende blikke stadig. Men tårerne gemmer hun, til hun kommer hjem.

– Jeg bliver indimellem rigtig ked af det. Når jeg kommer hjem, kan jeg godt falde helt sammen og begynde at græde, fortæller hun.

Hjemme er Lisa heldigvis omfavnet af sin familie. Manden Jack, deres tre børn og to børnebørn er der altid for at muntre hende op. Ud over manden og sønnen på 12 deler Lisa hus med sine forældre, sin yngste datter og børnebørnene. Så der er altid nogen at komme hjem til, og altid nogen til at minde hende om, at hun er højt elsket.

Jeg tog fejl – nogen elsker mig faktisk

– Min mand og jeg har været gift i 22 år, så han ved godt, hvornår jeg har brug for et kram. Han kan altid få mig i godt humør.

Som ung troede Lisa Petersen ikke, at nogen mand ville kunne elske hende, fordi hun følte sig så grim. Men som 19-årig tog hun til sommerkoncert i Folkeparken i Roskilde, og her mødte hun sin Jack.

– Vi faldt bare i hak med det samme. Når jeg er sammen med ham, tænker jeg slet ikke på mit udseende.

Som 16-årig var Lisa så ked af sit modermærke, at hun forsøgte at få det fjernet. Hun blev indlagt og fik laserbehandlinger i fuld narkose. Hver gang hun vågnede, håbede hun, at hendes ansigt var normalt. Men i stedet for den lyse fine hud, hun ønskede sig, vågnede hun hver gang med store smertefulde sår i ansigtet.

8-årig ked af ar på hovedet: Fars gestus er dybt rørende

– Jeg ville bare have det grimme mærke væk, så jeg blev ved med at prøve, selv om det gjorde lige ondt hver gang. Både i huden og under den.

20 smertefulde laserbehandlinger senere var modermærket præcis lige så tydeligt, som det hele tiden havde været. I tilgift var det nu dækket af ar, som hun stadig bærer i dag.

Da laserbehandlingerne ikke bar frugt, har Lisa forsøgt at skjule sit modermærke med makeup. Men hun savner gode råd til, hvordan hun skal gøre, for modermærket, der er mørkt og arret, lader sig ikke så let skjule.

– Jeg kan få tilskud til at købe makeuppen, men der er ingen tilbud om kurser i, hvordan jeg skal bruge den. Det kommer bare til at se mere mærkeligt ud, når jeg forsøger at dække det med makeup. Så er det bedre at lade være.

Nok er nok

Efter at have skjult sig for omverdenen hele sit liv har Lisa besluttet, at nu må det være nok. Så da hun så i et opslag på Facebook, at kunstfotograf Linda Hansen søgte modeller med modermærker i ansigtet, tog hun mod til sig og svarede.

Det resulterede i, at hendes portræt nu er udstillet og er kommet med i en fotobog med titlen ”Naevus flammeus”, der er den latinske betegnelse for modermærke.

Efter 42 år i skjul skal sommerfuglen nu ud af puppen.

– Jeg har fået nok af at gemme mig. Jeg vil kunne gå en tur uden at spekulere over, om folk kigger på mig. Det var selvfølgelig vanvittigt grænseoverskridende at stå der foran kameraet. Nu skulle jeg pludselig vise hele verden dét, jeg altid har skjult. Billederne er ret alvorlige, og jeg er vant til at smile, for ellers hænger min mund lidt i den ene side, hvor modermærket rammer mundvigen. Så jeg følte, at jeg skulle vise mig fra min grimmeste side.

Sebastian Klein: Jeg besøgte ikke mine forældres grav i fem år

Når Lisa alligevel har valgt at medvirke i Linda Hansens fotobog, er det fordi hun gerne vil udfordre sig selv.

– Jeg håber, det kan gøre det lettere for mig at gå ud, nu hvor jeg har vist verden mit ansigt.

Lisa håber, hendes bidrag til bogen og udstillingen kan være med til at gøre op med andre menneskers syn på kvinder, der ikke ligner photoshoppede modeller.

– Forhåbentlig vil det få dem til at holde op med at stirre.

Sponsoreret indhold