Skæbner

Fortrød sit sygdomsønske

2. juni 2009 af Louise Søgaard. Foto: Steen Wrem
I to år har storesøster Marias lungesygdom fyldt så meget i familien Tungs liv, at Emilie på 12 år følte sig tilsidesat og overset.

I to år har storesøster Marias lungesygdom fyldt så meget i familien Tungs liv, at Emilie på 12 år følte sig tilsidesat og overset. Hendes søster kunne ikke selv trække vejret på grund af en arvelig lungesygdom, og hun måtte derfor være koblet på en iltmaskine døgnet rundt.

Derfor kunne hun heller ikke gå i skole. I stedet fik hun privatundervisning derhjemme af en speciallærer, mens deres mor fik orlov fra sit job som bygningsmaler og indretningsarkitekt for at passe Maria.

- Jeg har altid ønsket mig at blive syg, for jeg synes, at Maria var så heldig, at hun fik så meget opmærksomhed og hun kunne blive hjemme sammen med mor, forklarer Emilie

Men det ønske skulle Emilie komme til at fortryde. I november i fjor, mens storesøster stadig gik og ventede på et par nye lunger, fik Emilie pludselig voldsomme mavesmerter i forbindelse med sine første menstruationer. Hendes mor troede først at der var tale om helt almindelige menstruationssmerter og havde ondt af sin mindste datter.

Hvor ville det være ærgerligt, hvis hun hver måned skulle igennem så voldsomme smerter. Men smerterne tog til som dagene gik, og det vidste Emilies mor, ikke kunne være rigtigt. Derfor blev Emilie hasteindlagt, og på hospitalet ventede mor og datter en overraskelse.

- Jeg tror at Emilie nød, at det endelig var hende, som fik den trøst og opmærksomhed, som jeg altid gav Maria, men da det kom til stykket, og hun selv måtte indlægges og opereres, så fortrød hun sin misundelse. Det er jo ikke spor sjovt at være indlagt, siger 41årige Lena Tung

Det viste sig at Emilie havde to livmødre, og at smerterne skyldtes, at den ene livmoder ikke havde nogen udgang i skeden. Det vil sige, at blodet fra den ophobede sig og flød ud i bughulen, hvilket er meget smertefuldt. Lægerne valgte under operationen at forbinde de to livmødre, sådan at Emilie i dag har en hjerteformet livmoder, som fungerer præcis som alle andre kvinders.

Også familiens mindste, lillebror Daniel, som i dag er 9 år, har prøvet på egen krop, hvad det vil sige, at være alvorlig syg. Da han var fire år, blev han ramt af samme lungesygdom, som storesøster Maria. Han var dog heldig at få lov at beholde sine egne lunger. Den tidlige indsats og medicin reddede hans lunger, og nu er det kun fire små ar på Daniels bryst, der minder familien om, at også lillebror, har været alvorlig syg.

- Nu har vi også taget vores tid på landets hospitaler, siger mor Lena, som er lettet over, at alt nu tegner lyst for familien i Præstø. Emilie er kommet sig over sin operation og Maria fik et par nye lunger i marts måned.

De har reddet hendes liv, og nu kan livet endelig for alvor fortsætte for familien Tung, Fri for indlæggelser er de ikke, for Maria skal fortsat gå til kontrol, for at lægerne kan holde øje med at hendes krop ikke afstøder donorlungerne, men nu kan hele familien bevæge sig omkring sammen, og for første gang i tre år skal de denne sommer af sted på ferie sammen.

Du kan læse mere om familiens prøvelser i Ude og Hjemme nr. 20

Læs også artikel om Marias kamp fra Ude og Hjemme nummer 18 2008 HER

louise.sø[email protected]

Sponsoreret indhold