Skæbner

Fraskilte Stina får tilbud nok: Jeg dater unge fyre

29. oktober 2020 Af Susanne Stamming m.fl. Bearbejdet af Anne Kristensen. Foto: Susanne Stamming.
Stinas erfaringer med netdating kan få hende til både at grine og græde. Hun har mødt mange skønne mænd, men har også oplevet nogle af de værste. Ingen af dem kan dog slukke hendes håb om, at den rette er et sted derude.
Fraskilte Stina får tilbud nok: Jeg dater unge fyre

Engang gemte Stina alle sine køkkenknive i bogreolen inden en date, ”for man ved jo aldrig, hvem man inviterer indenfor”, som hun siger med et smil.

Og Stina har inviteret en meget broget skare hjem til sig i løbet af sine år på datingmarkedet – fra de sjove og pinlige typer til en enkelt, som var direkte farlig. Nu har hun samlet alle sine erfaringer i en ny bog om netdating.

– Jeg drømte ikke om at blive forfatter, da jeg var barn. Jeg ville hellere være operasanger, siger 56-årige Stina Sundling.

I stedet blev hun leder af en fritidsklub i Göteborg. Hun tænkte, at hun kunne bruge sin interesse for musik i arbejdet med de unge.

Læs også: Jeg bad min kollega om børn

Han var fem år yngre

– Det blev ikke rigtig til noget, men jeg blev nysgerrig på sociologi, siger Stina, som siden tog en doktorgrad i netop sociologi. På det tidspunkt var hun blevet gift med Lars, som hun mødte på en natklub i 1991.

– Han var fem år yngre, og det var usædvanligt for mig. Hvis der havde været ét års forskel mere, havde jeg nok afvist ham.

I 1995 fik de sønnen Fabian, og seks år senere kom datteren Flora. Da Flora blev gammel nok til at begynde at gå til dans, fulgte Stina med.

– Jeg så, at de udbød hiphopdans, og jeg tilmeldte mig, selv om jeg skulle danse sammen med teenagere, griner hun.

Læs også: Erik, Hampus og Linda-Marie er gift: Vi elsker hinanden alle tre

Knas i ægteskabet

Måske spillede det også ind, at hendes ægteskab knagede efter mange år. Hun ville have det sjovt og prøve noget nyt. Men skilsmissen trak ud, og det var først i 2015, at hun og Lars gik fra hinanden.

– Vi havde egentlig ingen konflikter. Det var en god skilsmisse, og den føltes rigtig for os begge. Vi havde i flere år levet mere som venner end som partnere.

Stina fandt hurtigt sin egen lejlighed, og med livet som nyskilt fulgte også nye vaner.

– Jeg holdt op med at lave mad. Det havde aldrig interesseret mig. Jeg levede som en ungkarl og begyndte at styrketræne.

Søgte efter noget flygtigt

Dating var også i tankerne, men i begyndelsen var hun slet ikke interesseret i et nyt forhold. Hun var bange for at ende med noget, der bare var ”nogenlunde”, og ville ikke nøjes med det næstbedste. Derfor søgte hun kun efter noget flygtigt.

Stina lagde sin profil op på flere datingsider og fik masser af svar – fra så vel de romantiske mænd til dem, der sendte fotos af deres “udstyr”, før de overhovedet havde sagt hej.

– Hvad der overraskede mig, var, at så mange yngre mænd sendte mig beskeder. Jeg blev altid matchet med de yngre og næsten aldrig nogen i min egen alder.

Svært første gang

Det var Stina dog godt tilfreds med. Hun oplevede ofte, at mænd i hendes egen alder befandt sig i en knap så god fase i livet.

– Jeg havde absolut ingen lyst til at være nogens livscoach. Jeg ville bare gerne møde nogen, som elskede deres liv og tog ansvar for det. Det skal ikke kun være mig, som giver noget, siger Stina og tilføjer:

– Men jeg kan afsløre, at det var svært første gang at gå ind i soveværelset med en af disse yngre mænd. Hvordan skal jeg kunne være nøgen med så smuk en mand, tænkte jeg. Siden har jeg indset, at det i så fald er hans problem og ikke mit. Og at de fleste fyre faktisk er ligeglade med, hvordan kroppen ser ud.

Læs også: Kajsa begyndte i sexklub: Jeg havde brug for at blive begæret

Stina har indset, at hendes tanker om dating kan være svære at acceptere for en del mænd.

– Jeg synes for eksempel, at potens er vigtigt. Det er selvfølgelig noget andet, hvis man er i et forhold, men på datingstadiet fungerer det ikke, hvis der er problemer der.

Mænd, som fortæller, at de af uklare årsager for nylig har sagt op og er uden indkomst eller har en konfliktfyldt relation til deres børns mor, er heller ikke noget, der tiltrækker Stina.

Ufatteligt megen selvtillid

Selv tilbragte hun sine sidste år som gift med at ”finde sig selv” på forskellige måder. Da hun blev 50, dansede hun hiphop i ”Sverige har talent”-finalen på TV3. Hun anskaffede sig også en personlig styrketræner, og snart havde hun den svenske rekord i veteranklassen og en EM-bronzemedalje om halsen.

– Det gav ufatteligt megen selvtillid. Jeg blev stærk på alle måder.

Styrken har hun haft brug for i sit datingliv, som har været præget af op- og nedture.

– Jeg har ikke givet op, men jeg møder nok ikke kærligheden på nettet, siger Stina.

Læs også: Jeg elsker min utro eksmand

Netdatingens værste side

Derimod har hun oplevet netdatingens værste side – dén, mange frygter. En voldtægtsmand.

– Det er nogle år siden nu. Det var en Tinder-date, og vi talte sammen længe både online, og da vi mødtes. Han virkede sød og fulgte med mig hjem. Vi drak vin og snakkede i timevis. Det førte til, at vi skulle have sex. Han gik på toilettet og var væk i 20 minutter. Jeg bankede på døren og spurgte, hvad der skete, fortæller Stina.

Svaret fra manden chokerede hende. Stemmen var forandret, og han var aggressiv. Da han kom ud, var blikket anderledes, og han skruede musikken op på højeste lydstyrke, tog fat i Stinas hår og tvang sig oven på hende.

En farlig date

– Det var underligt. Jeg er en sej pige og ved, at jeg er fysisk stærk, men jeg gjorde ikke noget. Da jeg så hans blik, tænkte jeg, at det ville være værre at blive mishandlet end at have sex med ham. Jeg græd, og da han faldt i søvn på sofaen bagefter, sneg jeg mig op på lejlighedens loft. Derfra hørte jeg, at han klædte sig på og sagde med helt normal stemme, at han skulle gå, siger Stina og fortsætter:

– Det mærkelige er, at han lod høre fra sig igen nogle uger senere. Helt vanvittigt.

Stina valgte ikke at melde ham til politiet.

– Hvordan skulle jeg kunne bevise noget? Jeg protesterede ikke, for jeg ville ikke have haft en chance.

Hun har også mødt andre knap så hyggelige, men mindre farlige mænd.

– Én mand lokkede mig på date i Jönköping. Vi havde talt sammen i nogle uger, og jeg snakkede også med ham under togrejsen derhen. Da jeg var halvvejs, sendte han mig en sms: “Ha ha, nu har du lige så langt tilbage! Jeg bor i Göteborg.” Hvem gør sådan noget?

Efter mange andre både positive og negative oplevelser indså Stina, at hendes fortællinger kunne være interessante for andre. Hun begyndte at skrive sine erfaringer ned, og det blev til sidst til bogen ”Söker du här?”.

Læs også: Louise blev truet med voldtægt

Kun iført slips

Den handler om Stilla, en nyskilt kvinde i 50-årsalderen, som kaster sig ud i datinglivet og ofte ender med at blive skuffet. Der er med andre ord mange ligheder mellem bogens hovedperson og Stina selv.

– Bogen er en skildring af datingmiljøet med både alvor og humor. Det er en kvindes jagt på kærlighed, og det er vel det, jeg har helliget mig de seneste år, griner hun og tilføjer:

– Der sker meget mærkeligt i datingverdenen. For eksempel var der en fyr, som ville have, at jeg skulle lukke øjnene, fordi han havde en overraskelse, og da jeg kiggede, havde han taget sit tøj af og var kun iført et rødt slips – og det sad ikke rundt om hans hals. Jeg undrer mig over, hvilken reaktion han var ude efter.

Læs også: Midt i sorgen fandt jeg kærligheden igen

Stina må anstrenge sig for ikke at skraldgrine af mindet.

– Hvor er du fin. Nu må du gerne tage tøj på igen og gå, sagde jeg bare.

I dag føler Stina, at hun igen er parat til et rigtigt forhold.

– Jeg vil have en mand, som er flot og selvsikker, og som er glad for sit liv. Han må gerne være dygtig til sit job og have en interesse, han brænder for. Og så skal han være trofast. Han skal også være fysisk aktiv og være glad for at have sex. Og han skal ikke forsøge at lave om på mig eller mine interesser.

Læs også: Nyforelsket og dødssyg: Kærligheden var den bedste medicin

Kom godt i gang med netdating

  • Vær ærlig: Vælg et ærligt profilbillede. Et gammelt foto bliver hurtigt afsløret, så vælg et nyt, hvor du ser ud, som du gør i dag. Lyv heller ikke om din alder eller andre ting.
  • Søg inspiration: Læs andres profiler igennem, inden du skriver. På den måde lærer du meget om, hvem du henvender dig til, og hvem dine “konkurrenter” er.
  • Vær personlig: Vis, hvem du er, ved at skrive en personlig tekst på din profil. En halvhjertet præsentation vækker ikke særlig stor interesse.
  • Vær tålmodig: Desværre kan indbakken nogle gange være tom. Finpuds din profil, og prøv eventuelt med et nyt billede. Og glem ikke, at du selv kan tage det første skridt.
  • Giv ikke op!: Tænk på, at det faktisk er sjældent, at man finder den rette på få forsøg. Alle dates, som ikke fører til noget, gør dig stadig en erfaring rigere.

Kilde: Mötesplatsen (svensk datingtjeneste, red.)

Styr uden om dårlige dates

Der er desværre ingen garanti for, at du altid vil møde de rigtige via netdating, men der er dog ting, du kan gøre for at beskytte dig selv og afsløre de dårlige dates, før de finder sted.

  • Vær opmærksom på stærke følelsesudbrud tidligt i jeres korrespondance. Det kan være alarmklokker, der ringer, og som peger på, at noget er galt.
  • Virker det for godt til at være sandt? Så er det måske også tilfældet. Overvej altid, om profilbilledet kan være et modelfoto, og om de store ord virkelig kan passe.
  • Pas på svindlere, der beder dig om penge. Hvis du oplever det, bør du trække dig med det samme og anmelde profilen til den pågældende datingtjeneste.

Kilde: Mötesplatsen (svensk datingtjeneste, red.)

Sponsoreret indhold