Skæbner

Grethe og Jørgen Ingmann fandt melodien - og tabte den igen

13. september 2016 af Jørgen de Mylius. Redigeret af Anne Romanelli
Foto: Polfoto, Scanpix og private
Jørgen de Mylius fortæller her historien om nogle af dansktoppens største legender, Grethe og Jørgen Ingmann. De er parret bag den danske Eurovision-vinder "Dansevise", og de fandt også melodien privat. Men kærligheden sluttede brat, og så fulgte en meget offentlig skilsmisse.

Følgende er skrevet af Jørgen de Mylius, som i en ny serie i Ude og Hjemme fortæller anekdoter om dansktoppens største legender:

Vi var en ganske lille skare fra showbiz, der deltog i Jørgen Ingmanns begravelse i marts 2015. Johnny Reimar, James Rasmussen, Keld og Hilda og mig selv.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Grethe og Jørgens datter, Marie, ringede til mig og sagde, at det ville være i hendes fars ånd, hvis jeg deltog. Ellers var det familie og personlige venner.

En privat og nervøs mand

Jørgen var en meget privat mand. Jeg lærte ham at kende i 1970’erne og hyrede ham bl.a. til at spille kendingsmelodien til ”Musikboxen”, en af mine første tv-musikserier i DR. Hvor var han dog en rar og hyggelig og utrolig perfektionistisk mand. Men han kæmpede med en rasende nervøsitet.

Nina & Frederik - fra verdensstjerner til svindel og mord

Selv om optagelsen til ”Music Box Dancer” var play-back til hans fantastiske pladeindspilning, havde han det svært, når vi tændte for kameraet, og vi tog de enkelte stykker om mange gange på 16 mm-film, inden jeg havde udgaver nok til at klippe det samme til en professionel enhed.

Nervøsiteten var den egentlige årsag til, at han i 1984 sagde så effektivt stop, så han forærede sine kære guitarer til vennen Laif Møller Lauridsen. Jørgen levede i årene derefter et stille liv, og døde lige så stille, 89 år gammel.

Grethe og Jørgen blev folkeeje

Grethe og Jørgen Ingmann er for mange ubrydeligt forbundet med ”Dansevise”, Danmarks første grandprix-vinder, der også gik hele vejen og blev Eurovisions vinder i 1963. Men allerede inden den danske og europæiske sejr var de kendt og elsket af rigtig mange mennesker herhjemme for deres magiske samarbejde.

Psssst…! På uoh.dk/dansktop kan du nu købe billetter til ”Dansktop Prisen 2017” – spar 20 % ved køb inden 1. oktober >>

Guitar-troldmanden Jørgen Ingmann og Grethe med den charmerende og swingende stemme og fantastiske udstråling. Men da ”Dansevise” vandt Eurovisionens finale ved en både speget og spændende finale fra London, blev de folkeeje fra det ene minut til det andet.

’Dansevise’ skrevet på en time

Sangens tilblivelse var sket i huj og hast. Noderne og teksten indleveret 5 minutter før fristens udløb. Samme formiddag kl. 9 havde komponisten Otto Francker stået ved Grethe Søncks og Volmer Sørensens hoveddør på Gråbrødretorv. Han havde noderne til sangen med, men manglede en tekst.

Jørgen de Mylius fortæller: Stort Dansktop-hit tæt på at blive skrottet

Ifølge Grethe Sønck lå Volmer på stuegulvet med noderne og skrev teksten på en time. Og så gik turen for fuld damp til Radiohuset i København. Det var DR, der ringede til Jørgen Ingmann og spurgte, om han og Grethe ville medvirke i det Danske Melodi Grand Prix med ”Dansevise”, som var en af de otte udvalgte sange.

Jørgen var glad for at kunne give et positivt svar. Med Grethe ved mikrofonen var han positiv, hvis sangen var okay. Og det var ”Dansevise”.

Rodet Eurovision-sejr

Den efterfølgende sejr i Eurovisionens finale var rodet, fordi afstemningen i første omgang havde Schweiz som vinder. Men da den norske juryformand viste sig ikke at have forstået reglerne, måtte deres stemmer trækkes tilbage.

Ulykke ændrede Birgit Lystagers strålende karriere: Hele Danmarks smilende Susie

Da slaget sluttede med et opkald til Oslo igen, var tallene helt anderledes, og pludselig var nr. et og to byttet om, så Schweiz måtte nøjes med en andenplads og ”Dansevise” vandt med to point. Stort rabalder. Og efterfølgende blev norsk tv beskyldt for at ændre tal til fordel for Danmark, så man den dag i dag blandt Schweiziske Grand Prix-fans synes, at landet blev snydt for en sejr.

Men det gjorde ingen skår i Ingmænnernes og danskernes glæde. Parret og sangskriverne blev mødt af flere tusinde mennesker i Kastrup Lufthavn, hvor de måtte op på en scene og levere ”Dansevise”.

Fandt melodien – og tabte den igen

Grethe og Jørgen fandt også melodien i privatlivet. I 1955 så og hørte Jørgen Ingmann en aften Grethe i fuld gang hos med tidens nye hits og et par enkelte jazz-goodies i danserestauranten Giraffen i Tivoli. De to blev grebet af hinanden, blev kærester og indledte deres musikalske samarbejde.

Dorthe Kollo åbner for sit livs hemmelighed: Jeg valgte mit barn fra

I årene efter succesen med ”Dansevise” blev Grethe og Jørgen symbolet på god kvalitetspop. Meget ændrede sig dog, da Grethe blev forelsket i en af cheferne, Bo Augustinus, hos Unisol, som arrangerede turistrejser til Spanien, hvor bl.a. Grethe og Jørgen optrådte for de glade feriegæster. Det endte trist.

10 år efter chokket: Kæmpe hæder til Birthe Kjær

Grethes flirt med Bo blev blæst op i ugepressen. Jørgen var knust, og den nervøsitet og sceneskræk, han var begyndt at mærke, blev forstærket yderligere. Når man ser de mange interviews fra midten af halvfjerdserne, må man krølle tæer. Det var offentlig skilsmisse-strip. I januar 1976 blev Grethe og Jørgen officielt skilt. Grethe giftede sig med Augustinus. Ægteskabet holdt i 12 år.

Sidste optræden sammen

Grethe fortsatte som solist. Jørgen gemte sig, slikkede sårene og dukkede kun op ved særlige lejligheder.

Grethe og Jørgen Ingmann optrådte kun en enkelt gang sammen efter skilsmissen. I anledning af 25-året for det europæiske Melodi Grand Prix, blev de bedt om at synge ”Dansevise” i en direkte udsendelse fra Momarkedet i Norge. Jeg var selv med ved begivenheden i Norge, og jeg må sige, at Jørgen var bevæget ved situationen.

Kandis-Johnnys søn Niklas går i sin fars fodspor

Han rystede på hænderne og havde det ikke for godt med at stå bag Grethe, når hun sang ”og os to, hvad med os to, ja hvad med os to, dig og mig”. Men professionel, som han var, fortrængte han alle problemer og gav en perfekt udgave sammen med Grethe.

Grethe mistede modet

I 1980 stillede Grethe op for sidste gang i Melodi Grand Prix med nummeret ”Hey, hey det swinger”. Herefter havde jeg fornemmelsen af, at Grethe mistede modet.

Hun følte ikke, at medierne ville bruge hende, selv om hun fik lavet en række suveræne lp’er. Under alle omstændigheder kom både hun selv og karrieren på slingrekurs. Grethe døde den 18. august 1990 af leverkræft. Hun blev kun 52 år.

Du kan læse hele historien om Grethe og Jørgen Ingmann i Ude og Hjemme, som er på gaden onsdag den 14. september 2016.

Her kan du se billeder fra Grethe og Jørgen Ingmanns liv og karriere:

Grethe og Jørgen Ingmann fandt melodien - og tabte den igen

Sponsoreret indhold