Han reddede 669 børn i 2. verdenskrig og ved ikke, at de sidder omkring ham.

Ingen hyldede ham efter krigen. Man glemte hans heltedåd. Måske fordi mange af børnene jo stadig blot var børn. Men i dag er børnene voksne, og ingen af dem har glemt deres redningsmand. De sidder omkring ham til et tv-show, som har inviteret ham i studiet som publikum. Sir Nicholas kan ikke kende dem. Se hvad der sker, når det går op for ham.
Optagelsen er fra 1988, og tv-showet blev tilrettelagt i samarbejde med Nicholas kone Grete. Hun havde fundet en liste med navne på de børn, som hendes mand havde bragt i sikkerhed. Sammen med en journalist lykkedes det Grete at finde frem til mange af børnene og arrangere et tv-show til ære for ham uden hans viden.
Ung mand med et stort hjerte
Nicholas selv er jøde, men hans tyske jødiske forældre immigrerede til London, England, før Nicholas blev født i 1909. De ændrede deres tyske navn Wertheim til Winton, og de lod deres søn døbe i den kristne kirke, for bedre at blive integreret i England.
Læs også: Fremmed mands brev redder hendes liv
Da Nicholas var 29 år og arbejdede som børsmægler i London, planlagde han en skiferie i alperne. Men han ombestemte sig og tog i stedet til Prag for at besøge vennen Marin Blake. Han havde bedt Nicholas om hjælp til sit arbejde med jødiske familier. I Prag oprettede Nicholas egenhændigt en organisation, der skulle hjælpe jødiske børn væk fra truslen fra nazisterne. Han fik overtalt den engelske regering til at tage imod jødiske flygtninge. Så længe de var under 17 år, havde engelske familier at bo hos, og 50 pund som garanti for, at de havde penge til at rejse tilbage til deres eget land.
Børnenes flugt var farlig
Den største forhindring på børnenes flugt var grænsen til Holland. Efter krystalnatten i november 1938, havde tyskerne lukket grænserne for jødiske flygtninge. (Natten fik sit navn fra alle de knuste ruder, som lå på gaden og glimtede som krystaller, da nationalsocialisterne smadrede jødiske butikker og ødelagde jødiske kirkegårde. Der blev ødelagt næsten 7.500 forretninger og nedbrændt ca. 200 synagoger. 91 jøder blev pryglet ihjel, og i alt blev cirka 26.000 fængslet).
Læs også: 8-årig dreng redder seks og mister selv livet (link fjernet)
De tyske grænsevagter var på udkig efter jøder, og fandt de dem, ville de blive sendt tilbage til Tyskland. Men det lykkedes Winton at få børnene igennem grænsen ved hjælp af den engelske garanti, som han havde opnået. Børnene blev kørt i tog til havnen Hook i Holland, hvor de blev seglet videre til England. I England hjalp Nicholas mor ham med at finde familier til de mange børn. De indrykkede annoncer i aviser den sommer i 1939.
Sidste tog kom aldrig af sted
Desværre nåede det sidste tog med 250 børn ikke i sikkerhed. Det skulle af sted fra Prag d. 1. september 1939, men da havde Hitler invaderet Polen, og 2. verdenskrig brød ud. Nicholas var militærnægter i starten af krigen, hvor han for Røde Kors i stedet. I 1940 opgav han dog sin passivitet og meldte sig i flyvevåbnet, hvor han opnåede en meget høj status.
En ydmyg helt
Nicholas fortalte ingen om sine bedrifter. Det var først i 1988, da hans kone Grete Gjelstrup fandt sin mands gamle notesbog med lister over børnene, deres forældres navne og adresserne på de engelske familier, som havde taget imod børnene, at verden fik øjnene op for Nicholas heltestatus. Det skete i det engelske BBC tv-show "Thats life" og klippet kan du se foroven.
Nicholas nåede at redde 669 børn, der alle fik nye hjem i England. Mange af børnenes forældre blev dræbt i Auschwitz under krigen. 80 af de børn fandt tv-showets journalist og Grete frem til igen, ved at sende breve til de gamle adresser.
Er der nogen her, som skylder sit liv til Nicholas?
På et tidspunkt i Tv-showet bliver Nicholas gamle notesbog med navnene vist frem og journalisten Esther Rantzen fortæller om hans bedrifter, hvorefter hun spørger ud i salen: Er der nogen her, som skylder Nicholas deres liv? Alle der sidder omkring den dengang 79-årige mand rejser sig op.
Læs også: 3-årig ringede 112 og reddede sin mors liv
Hyldet som helt
I 2002 blev Nicholas adlet med den engelske tittel Sir. Året efter fik han prisen: Pride of Britain for sit arbejde. Senere modtog han adskillige andre ærespriser og titler også i Tjekkoslovakiet og Polen. Han nåede kun at være i Prag i 3 uger, før krigen brød ud, og han satte aldrig selv sine ben på Prag banegård, hvorfra børnene kom på toget til friheden. Ifølge Nicholas fortjener hans hjælpere, som gjorde det farlige arbejde derfor al æren. Han er en ydmyg herre.
På banegården i Prag rejste man i 2009 denne statue til ære for Sir Nicholas Winton, og samme år fejrede han sin 100 års fødselsdag med at lade en kvindelig pilot flyve ham en tur. Pilotens navn er Judy Leden. Hun er datter af en af de drenge, Sir Nicholas Winton reddede i sin tid.
