Skæbner

Hanne søger feriehjælp til sin datter

9. juni 2020 af Joan Andersen. Foto: Martin Høien/Aller Foto & Video
I mange år har Hanne ikke haft råd til at holde ferie med sin datter. For den enlige mor gør det ondt helt ind i sjælen, at hun ikke kan give sit barn det, alle de andre har, derfor søger hun om feriehjælp og et lille pusterum fra hverdagens kampe.

Plask i poolen, grillhygge og et glas vin med nye venner, mens børnene puster sæbebobler og leger i solen. For de fleste danskere er det en helt almindelig sommer, men for Hanne Nielsen og hendes datter 12-årige Cheyenne fra Herning er det langt fra en selvfølgelighed. For Hanne har ikke råd.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

I syv år har hun været på kontanthjælp. Hun har vænnet sig til at være en af Danmarks fattige, og i 2016 blev det endnu værre, da hun fra den ene dag til den anden mistede 3.000 kroner om måneden, næsten halvdelen af sit rådighedsbeløb. Hun blev hun ramt af kontanthjælpsloftet.

Men selv om det har været virkeligheden i mange år for Hanne og Cheyenne, er det stadig trist at være et af de få børn i skolen, som ikke kan dele ferieminder med vennerne i skolen efter sommerferien.

Læs også: 13 år efter skilsmissen: Vi gifter os igen

Derfor går de lige nu og håber på, at der alligevel bliver lidt ferie i år. De har nemlig søgt om feriehjælp hos Dansk Folkehjælp, som hvert år sender hundredvis af danskere på ferielejre. I år sender de feriebarn nummer 100.000 afsted – måske bliver det lige netop Cheyenne.

- Jeg søger det, fordi Cheyenne ikke skal føle, at hun ikke kommer på ferier. Det gør jo ondt indeni. Det er rart, at man kan søge, så jeg ikke går med dårlig samvittighed over, at hun ikke kommer nogen steder, siger Hanne.

Har været af sted før

De var heldige at komme af sted med Dansk Folkehjælp til Middelfart resort i 2011.

- Der var pool både ude og inde. Vi grillede og boede i hytter. Folk rendte på kryds og tværs, og børnene sov hos hinanden, mindes Hanne.

- Kan du huske den pool, spørger hun sin datter.

Cheyenne nikker. Det er mange år siden.

- Normalt tager vi til Fuglsang Sø her i byen, fortæller hun.

Læs også: Jeg solgte min krop

Dengang havde Dansk Folkehjælp også arrangeret ture til Madsbyparken i Fredericia og Odense zoo med is til alle.

- Der var også kurser i førstehjælp, og hvis man var lidt ked af det, så kunne man altid komme og få en snak med lederen, husker Hanne.

De var der sammen med fire-fem andre familier fra Herning og flere familier fra andre steder i landet.

- Vi har stadig venner fra dengang, som vi snakker og skriver med. Vi har en Facebookgruppe, fortæller Hanne.

Det er netop tanken, at familierne skal udvide deres netværk, mens de kommer lidt væk fra hverdagen.

Hjælp andre steder

Også sidste år var de heldige at blive udvalgt til feriehjælp, denne gang via boligselskabet, hvor de kunne leje en hytte i Søndervig ved Vesterhavet for kun 500 kr. Her skulle de selv stå for maden, men der var bagekonkurrence, tur til Blåvand zoo og bowling med i prisen, og på stedet var der en svømmehal og spisesteder.

- Det var en af de sjoveste ture. Om aftenen sad vi ved stranden og hyggede. Desværre er det aflyst i år på grund af corona, fortæller Hanne.

Måske kun ferie hjemme

Derfor er det endnu vigtigere for dem, at de har mulighed for at komme af sted med Dansk Folkehjælp.

- Hvis vi får afslag, kommer vi måske på en eller to dagsture. Ja, der kommer børnepenge i juli, men de er regnet med i budgettet, så vi kan ikke lige bruge nogle tusinder på en uges ferie, forklarer Hanne.

- Men så tager vi en masse turer til Fuglsang Sø. Vi har også talt om shelter og en fiskesø. Man er jo nødt til at være opfindsom. Cheyenne var på Himmelbjerget med en veninde forrige år, siger hun.

- Jeg er over 50 år, og jeg kan stadig ikke få det til at rende 100 procent rundt. Det er ikke så fedt. Det er ikke sjovt at bede om hjælp, men det kan være nødvendigt.

- Det er et nederlag for mig, at jeg ikke selv har råd til at give min datter nogle oplevelser. Jeg tænker; Åh nej! Men hendes glæde, når vi så kommer på tur, opvejer den trælse følelse, siger Hanne.

Cheyenne forstår

For Cheyenne er det ikke noget nyt, at de ikke har penge. Sådan har det været det meste af hendes liv.

- Det er jo vores hverdag.

- Hun tager det pænt. Hun plager ikke. Hvis der er noget, hun gerne vil have, så må vi vende og dreje tingene og se, om det kan lade sig gøre. Cheyenne lærer værdien af penge. Heldigvis har vi min moster. Hun har ikke selv børn, så hun forkæler Cheyenne, fortæller Hanne.

Læs også: Mine børn fortjener en rask mor

Mosteren har givet Cheyenne både en iPad og iPhone, og Hanne fik for år tilbage et fjernsyn af hende.

- Og vi spiser med venner en gang om uge. Det er hyggeligt, og vi sparer alle penge.

Hanne er uddannet markedsføringsøkonom. Hun er 51 år og arbejder på at finde et job inden for eksportbranchen, hvor hun kan bruge sine færdigheder i tysk og engelsk.

Kæmpe vægttab

- Måske bliver det nemmere nu. Jeg har tabt mig fra 146 kg til 64 kg. Jeg går og venter på en operation for at få fjernet overskydende hud og en knæoperation, fortæller hun.

Hun tabte sig først 30 kilo selv, inden hun fik en gastric bypass-operation.

- Jeg havde et dårligt knæ og kunne slet ikke følge med Cheyenne, så det skulle være nu. Men ingen vil jo ansætte mig, før jeg har fået de operationer, siger hun.

Cheyenne er stolt af sin mor.

Læs også: Min mand krævede sex for husholdningspenge

- Jeg har fået en meget gladere mor, siger hun.

- Store mennesker er altid glade. Nej! Det er en facade. Når det går skidt, og man er alene, så trøstespiser man, siger Hanne, som ser lyst på fremtiden og smilende fortæller, at hun har fået en kæreste.

Dansk Folkehjælp

Dansk Folkehjælp er en frivillig humanitær organisation, som støtter udsatte mennesker både i Danmark og i udlandet. De hjælper på tre måder: Forebyggelse- og førstehjælp, frivilligt socialt arbejde, og internationalt med katastrofe- og nødhjælp samt udviklingsprojekter. De hjælper bl.a. med nødboliger i katastrofeområde, men de hjælper også med netværk til ensomme ældre og hjælp til fattige familier til jul, konfirmation og ferier m.m.

Sponsoreret indhold