Helena fik baby og kræft samme dag

28-årige Helena Marielle Landstrøm-Olsen fra Røsvik i Norge glædede sig til at blive mor for tredje gang. Men blødningerne under graviditeten havde bekymret både hende og manden Tom-Ivan.

- Vi var overhovedet ikke forberedt på den besked, da vi tog på sygehuset til en ekstra undersøgelse tre dage før min termin, siger Helena Landstrøm-Olsen.

Under den 28-årige unge kvindes tredje graviditet havde hun haft blødninger, og både hun og manden Tom-Ivan havde været bekymret. Nu undersøgte lægerne det, og hvad parret troede blot ville være en undersøgelse og så hjem igen, ændrede sig til et akut kejsersnit. 

For blødningerne var tegn på livmoderhalskræft, selv om tidligere vævsprøver havde være kræftfrie.

Læs også: Mor og søn havde kræft samtidig

Mareridt for nybagte forældre

Tom-Ivan var glad for, at han havde taget fri og var med på sygehuset. Den alvorlige besked var dog svær at forstå i første omgang, da han som den første fik parrets datter i sine arme efter det akutte kejsersnit. Helena husker i dag næsten ingenting fra den dag.

- Alt er ligesom bare et stort sort hul, siger Helena.

Kræftdiagnosen, som blev serveret sammen med en fuldstændig velskabt og sund datter,  var et mareridt for de nybagte forældre, men de valgte ret hurtigt at fokusere på det positive, mens de opholdt sig på barselsgangen og forsøgte at nyde deres tredje barn. 

Amningen af Helenas to ældste børn, Linnea Marie på otte og Michael Erland på fem havde fx været alt andet end vellykket, og denne gang bestemte Helena sig for, at det nu skulle lykkedes. Hun fik dog efter seks uger besked på at trappe ned, fordi hun skulle igennem både cellegift og stråling.

Læs også: Lille Adams kamp for livet

Kræften havde spredt sig

Før kræftbehandlingen kunne komme igang, skulle man vente på, at Helenas livmoder trak sig sammen. Derfor gik der otte uger, før hun blev overført til et større hospital. Her skulle hun have haft et enkelt indgreb, men en MR-undersøgelse viste, at kræften havde spredt sig til de nærliggende lymfeknuder.

- Der var mange tårer, mens jeg ventede på behandlingen. I de uger gik det op for mig, hvad selv enkle ting betyder her i livet, siger Helena.

Den lille familie boede sammen på sygehuset, mens Helena fik både cellegift og stråling. Hendes mand græd af glæde, da de fortalte, at hans kone ikke ville miste sit hår.

- Helena er frisør, så håret betyder meget for hende, siger Tom-Ivan.

Heldigvis var kræftbehandlingen heller ikke smertefuld, men i de værste perioder var Helenas krop så giftig på grund af cellegiften, at hun ikke måtte have hudkontakt til sin lille datter.

- Det var virkelig svært, når hun græd, og jeg ikke måtte tage hende ind til mig. Heldigvis kunne hun godt finde ro hos Tom-Ivan, fortæller Helena.

Læs også: Den sværeste besked

Planlagde bryllup på sygehuset

Under kræftbehandlingen brugte de nybagte forældre tiden på at planlægge deres bryllup. Både brudekjole, invitationer og fest blev planlagt, og alt var klart til den store dag den 13. september 2014.

- Jeg var forsikret mod kritisk sygdom. Erstatningen betød, at vi havde råd til at gifte os, og samtidig var der stadig nok til en usikker fremtid, siger Helena.

I dag er det to år siden, og Helena er blevet erklæret rask. Dog er hun sygemeldt på grund af seneskader og udmattelse.

Da Helena blev syg, fokuserede hun først og fremmest på at blive rask, og på at nyde alle de dage, hun fik. I tiden efter har Helena fået at vide, at sygdommen allerede var under udvikling under hendes tidligere graviditeter.

- Var kræften blevet opdaget dengang, havde jeg aldrig fået Emma. Derfor er jeg lykkelig over, at jeg blev gravid igen. Det redede mit liv.

AOP