Skæbner

Helena vækket til et mareridt

12. marts 2015 Morten Nøhr Mortensen
24-årige Helena var i sit livs lykke, da hun mistede det mest dyrebare. Hendes lille datter Nicoline omkom i en trafikulykke, der også kvæstede Helena meget alvorligt. Nu har hun og hendes mand Kasper rejst sig igen. Dog med sorgen som en trofast følgesvend men også med håbet spirende i Helenas mave.

Da Helena kører på landevejen fra Hanstholm er hendes datter Nicoline fastspændt i autostolen på bagsædet. Den lille pige på 10 måneder er blevet lidt træt, så Helena synger en sang for hende.

”Se min kjole, den er rød som rosen, alt hvad jeg ejer, det er rødt som den”.

Længere når hun ikke. Pludselig forsvinder alt i et glimt. End ikke braget. Den metalliske lyd af metal, der bliver vredet og glas, der knuses, husker Helena. Alt bliver mørkt omkring hende.

LÆS OGSÅ: Ofrede alt for kærligheden

20 timer senere vågner Helena. Hun ligger i en seng på intensiv på Aalborg Sygehus. Hun er kraftigt bedøvet, for hendes bækken og højre ben er skadet voldsomt. Ligesom hendes venstre knæ er ødelagt, hendes milt beskadiget og hendes kraveben brækket. Lægerne har trukket hende ud af komaen, for der er en vigtig ting, hun skal være med til. I en tåge foran sig ser hun sin kæreste Kasper. Hans ansigt er opløst af gråd. Han har netop kastet op på toilettet, fordi beskeden han skal give Helena virker som en uoverkommelig prøvelse. Deres datter er så skadet, at hun ikke kan overleve meget længere.

- Du skal være med til at sige farvel til Nicoline, lød det fra Kasper.

Har fået glæden igen

Ulykken den 24. februar 2013 sendte den nu 24-årige Helena og Kasper Krogsgaard Kristensen ud i et virvar af sorg, vrede og dyb savn. Hele rammen om deres liv. Deres første barn, den altid glade Nicoline med de babyblå øjne, var revet fra dem. Men selv efter så hård en skæbne kan livet rette sig. Da Ude og Hjemme besøger parret to år efter den tragiske ulykke, bærer de stadig sorgen over Nicoline med sig. Men indenfor møder vi også et par, der langsomt har fået glæden over livet tilbage.

- Det er vi nødt til. Vi har været nede at ramme bunden og set håbløsheden foran os. Men ret hurtigt efter ulykken besluttede jeg mig for at ville livet. Sammen med Kasper. Det har altid været min drøm at få mand og børn og et dejlig hjem. Det besluttede jeg mig for at kæmpe for, lyder det fra Helena.

Er meget skadet

Hun sidder ved spisebordet i sit hjem i Thisted. En lys og lækker stue, som Kasper selv har renoveret. Og i hundekurven på gulvet ligger Harley – en stor dalmatiner-hvalp, der er så nuttet, at den næsten ikke er til at holde fingrene fra.

Men selvom Helena og Kasper på overfladen ligner et helt almindelig lykkeligt par, så bliver livet efter ulykken aldrig det samme. Helena er i dag så skadet, at hun har en méngrad på 80 procent. Hun er dog i stand til passe et fleksjob ved Thisted Kommune. Noget som hun sætter meget pris på.

En ting har dog for alvor sat gang i det spirende håb om et godt liv med Kasper. Helena lader en hånd glide over maven for at understrege, at hun er gravid igen. Cirka halvvejs. Og hun ved allerede, at det bliver en lille pige. Og hun ved allerede nu, at hendes kommende datter skal hedde Kirstine.

LÆS OGSÅ: Dreng døde i glohed bil

- Det er som om, vi har fået en chance mere i livet. Når man har været så tæt på døden og mistet sin datter, så er den her graviditet en meget stor gave. Vi vil aldrig glemme Nicoline, men ulykken skal ikke overskygge vores liv sammen. Det skal være godt. Og det ved jeg, det bliver, fortæller Helena.

Lang tid efter ulykken så alt ellers håbløst ud. Det første tre måneder var Helena indlagt og kraftigt medicineret. Det hele fremstod som i en døs. Ikke mindst da hun dagen efter ulykken blev vækket for at sige farvel til Nicoline.

- Jeg anede ikke, om jeg var vågen eller det hele bare var et mareridt. Det var så uvirkeligt, siger hun.

Skulle være sammen

Allerede dagen efter blev hun lagt i narkose i 18 timer for at blive opereret for de utallige komplicerede knoglebrud. Da hun vågnede efter operationen besluttede Kasper at gennemføre en plan.

- Jeg friede til hende. Jeg synes, det var det rigtige at gøre. Jeg ville vise hende, at vi sammen skulle klare den svære tid, siger Kasper.

For Kasper var det også en tid fuld af prøvelser. Han måtte arrangere og gå til begravelsen alene. Helena var ikke stand til at være med.

- Men jeg var med til at vælge salmerne og hvad præsten skulle sige. Bagefter, da jeg var blevet bedre, holdt vi en ceremoni, hvor jeg kunne være med, fortæller Helena.

LÆS OGSÅ: Den ene tvilling døde i maven

Men den hårdt ramt kvinde skulle igennem meget inden da. Siden den første operation to dage efter ulykken, har hun været i narkose 17 gange. Men de mange operationer har gjort, at hun i dag kan fungere og også ved, at hun vil blive en god mor igen. Kasper ser også fremgang og han bruger søndagene på kirkegården som en rettesnor.

- Det er et fast ritual for os at besøge Nicolines gravsted. Det har været hårdt, og vi har grædt meget. Men i dag kan vi faktisk godt gå derfra og være i godt humør, siger han.

Kørte om kap

Ved ulykken blev Helena Krogsgaard Kristensen ramt frontalt af en bilist, der lavede en hasarderet overhaling. To polske venner kørte om kap. En 28-årig mand nåede at trække ind kort før, han ramte Helenas bil. Det nåede hans 24-årige kammerat bagved ikke. Han blev dræbt sammen med en 56-årig medpassager. Den 28-årige fik efterfølgende en dom på 20 dages fængsel.

Sponsoreret indhold