Hverdagens helte

14-årige Thilde knækker cancer: Samler ind til forskning

14. oktober Af Anne Kristensen
Foto: Martin Høien/ Aller Foto & Video.
14-årige Thilde har uhelbredelig kræft i hjernen. Beskeden ville nok slå de fleste ud, men ikke Thilde. Hun har startet en indsamling i håbet om at knække cancer.
Thilde Tøt Thomsen.

Thildes kamp mod kræften begyndte i påsken 2023, hvor den 13-årige pige fra Kloster i Vestjylland var i gang med at slå græs i familiens have. Det var hendes mor, Linda, som opdagede, at noget var galt.

– Jeg lagde mærke til, at hun havde glemt at tænde for græsslåmaskinen, og da jeg gjorde hende opmærksom på det, svarede hun ikke og blev bare ved med at gå. Jeg bad hende flere gange om at stoppe, men da jeg så hende i øjnene, kiggede hun lige igennem mig. Hun havde snot, savl og opkast i ansigtet, husker Linda Tøt Thomsen om det uhyggelige øjeblik.

I kunstig koma

Linda fik fat i sin mand, Steen, og ringede derefter til vagtlægen. Ambulancen ankom hurtigt, og efter tyve minutter landede også en lægehelikopter, som fløj Thilde til Skejby hospital. På det tidspunkt var hun stadig ikke kontaktbar.

Det næste døgn lå Thilde i respirator og kunstig koma, og lægerne advarede forældrene om, at hun sandsynligvis ikke ville kunne genkende dem eller tale, når hun vågnede igen. De kunne se, at der var nogle forandringer i hendes hjerne, som skulle undersøges nærmere.

Linda var ude at gå en tur, da Thilde vågnede. ”Hej far, hvor er mor?”, spurgte Thilde som det første, da hun slog øjnene op og så faren ved sin side på hospitalsstuen.

– Det var de bedste ord, vi kunne forestille os, smiler Linda, hvis stemme dog hurtigt bliver alvorlig igen, mens hun fortæller videre:

– Lægerne mente, at Thilde havde en betændelse i hjernen. Hun fik drænet væske fra hovedet, og efter 11 dage blev hun sendt hjem med stærk medicin, som hun langsomt skulle trappe ud af. Hun var lige stoppet med den, da hun på en kanotur med skolen to måneder senere pludselig ikke kunne tale og begyndte at kaste voldsomt op.

Thilde Tøt Thomsen med mor Linda, far Steen og sin storesøster Silje.
Thilde Tøt Thomsen med mor Linda, far Steen og sin storesøster Silje.
Foto: Martin Høien/ Aller Foto & Video.

Thilde blev kørt med ambulance til Gødstrup sygehus, hvor hun gennemgik en række undersøgelser, der igen pegede på hjernebetændelse. Hun startede atter på sin medicin og vendte så småt tilbage til hverdagen som før. Det var lige indtil, hun en dag i sommerferien kom utilpas hjem fra sit fritidsjob i en legetøjsbutik.

– Efter en halv time kunne hun ikke kende sin storesøster, Silje, og da min mand stillede sig foran Thilde og spurgte: ”Hvor er far?”, sagde hun: ”Det ved jeg ikke”.

Derfra gik det stærkt.

Usikker fremtid

Hun blev indlagt på Skejby hospital igen, hvor de tog en biopsi af hendes hjerne. Det var her, de opdagede, at hun har en aggressiv hjernetumor, som ikke kan opereres væk, fortæller Linda.

Hun husker ikke meget mere fra den dag. Kun, at hun spurgte lægerne: ”Hvor lang tid har vi hende?”. Og at de ikke kunne give et præcist og beroligende svar. ”Alt fra 12 måneder til flere år”, lød det.

– Det er forfærdeligt at gå rundt i uvished. Da tumoren sidder i hjernevævet, kan man ikke fjerne den, men kun håbe at holde den i skak med kemobehandling og stråler. Den 18. oktober skal hun i en MR-scanner, så vi kan få svar på, om det er lykkedes at holde den nede eller – hvis vi er megaheldige – gøre den mindre. I så fald vil hun i lægernes øjne være et mirakelbarn, siger Linda.

Selv har hun valgt at bevare optimismen, og hun hæfter sig ved, at Thilde også overraskede lægerne positivt, da hun vågnede fra sin koma. I det hele taget er Thilde aldrig stoppet med at overraske, fortæller den stolte mor.

– Thilde har håndteret sin sygdom helt vildt flot. Hun har kun grædt én gang, og det var, da hendes lange, lyse hår blev klippet af. Selvfølgelig er der plads til at græde, men det siger bare noget om, hvor stærk Thilde er. Hun er et forbillede for de andre i skolen, som jo også er kede af det. Hun tror på, at det nok skal gå, og at hun får et langt og godt liv, og det er den indstilling, vi alle er nødt til at have.

En glad pige

– Jeg har det fint. Jeg mærker ikke noget til sygdommen i det daglige, kun at jeg bliver lidt hurtigere træt en gang imellem, siger Thilde Tøt Thomsen.

Hun er lige kommet hjem fra skole, og humøret er højt. Ifølge forældrene har hun altid været en glad og aktiv pige, og det har kræften heldigvis ikke ændret på. Skolen passer hun stadig hver dag indtil middag, ligesom hun fortsat dyrker gymnastik, hænger ud med vennerne og laver smykker i sin fritid.

– Jeg drømmer om at blive smykkedesigner, afslører Thilde, som i den seneste tid har fået endnu mere at se til.

Thilde Tøt Thomsen.
Thilde var en glad og aktiv pige før kræftdiagnosen. Det har sygdommen heldigvis ikke ændret på.
Foto: Privat.

For lidt over en måned siden fik hun nemlig en idé: Hun ville starte en indsamling, hvor pengene skal gå til kampen mod kræft.

– Jeg vil gerne være med til at udrydde kræften ved at sørge for, at andre kan få den hjælp, der er brug for. Min kræft kan ikke helbredes, men jeg håber, at det kan se anderledes ud i fremtiden, så alle kræftramte en dag kan blive helbredt, forklarer hun.

Med hjælp fra digital-kyndige venner af familien har Thilde derfor oprettet Facebook-siden ”Thilde Tøt knækker canceren”, hvor hun opfordrer andre til at støtte indsamlingen.

Stor opbakning

Opbakningen har været overvældende. Når man ser de mange indlæg på siden, står det hurtigt klart, at folk ikke kun støtter direkte via mobile pay, men også opretter egne aktiviteter i byen, hvor overskuddet går til Thildes indsamling.

Lokale firmaer donerer varer eller procentdele af deres salg, ligesom det er væltet ind med tilmeldinger til fællesspisningen i byens kulturcenter. En idé, der også var Thildes.

– Fællesspisningen foregår den 12. oktober, hvor jeg fylder 14 år. Billetterne er udsolgt, så vi bliver 400 deltagere i en by med 700 indbyggere. Det er voldsomt at tænke på, men det er samtidig dejligt, at så mange vil være med, og jeg glæder mig til det, siger hun.

Foruden flæskesteg og kagebord – sponsoreret af lokale forretninger – vil aftenen også byde på forskellige aktiviteter, der forhåbentlig kan give endnu flere penge til indsamlingsbøssen.

– I løbet af indsamlingens første tre uger er vi nået op på 158.000 kroner, og det er uden pengene fra fællesspisningen, for dem skal folk først betale ved indgangen. Det er fantastisk, og jeg ved slet ikke, hvordan jeg skal sige tak for al den opbakning. Jeg er bare dybt taknemmelig, siger Linda rørt.

Gode råd

Den enorme opbakning har givet familien styrke midt i sorgen, og det fælles projekt med at samle ind til det gode formål har givet dem mening i en ellers meningsløs situation. Linda håber, at andre ved at læse Thildes historie kan se, hvor meget det kan hjælpe at række ud efter andres hånd.

– Der er så mange, der gerne vil støtte og vise deres kærlighed. Man skal bare have modet til at spørge, råder hun.

Thilde har også et råd til andre familier med alvorlig sygdom tæt inde på livet. Et råd, hun må siges selv at have fulgt nøje.

– Hvis du har energien til det, så find på nogle aktiviteter, der kan få dine tanker over på noget andet. Fyld din tid ud med ting, der gør dig glad, så alt ikke kommer til at handle om det alvorlige ved sygdommen. Det handler om at få det bedste ud af sin tid.

Om Thildes indsamling

Du kan læse mere om Thildes indsamling på Facebook-siden ”Thilde Tøt knækker canceren

Du kan støtte via mobilepay til nummeret 878757. Husk at skrive følgende i kommentarfeltet: KC301439.

Sponsoreret indhold