Hverdagens helte

6-årig redder fars liv med vingummibamser

28. februar 2013 af Mikkel Milsgaard, Foto: Polfoto
Vingummibamser kan andet end skabe hygge foran flimmerkassen. De kan også redde liv.

En snarrådig, seksårig pige reddede for nylig sin fars liv - på en noget usædvanlig manér. Hun fodrede ham simpelthen med vingummibamser, og det var lige nøjagtig, hvad der skulle til.

LÆS OGSÅ: Betjent udråbt til helt

Lilly indså ret hurtigt, at hendes sukkersyge far, Dave, havde et hypoglykæmianfald - og i stedet for at gå i panik gjorde hun, som hun havde lært. Farmand skal havde noget slik eller cola stoppet i munden, så hans blodsukkerniveau igen stiger, og det kan ikke gå for stærkt. Derfor hentede hun lynhurtigt sin egen livredder-boks fyldt med slik på sit værelse og fik sin far til at spise det.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Type 1-diabetes

41-årige Dave Fitzpatrick fra Birmingham i England lider af type 1-diabetes. Det har han gjort, siden han var 15 år gammel. Når hans blodsukkerniveau bliver for lavt, sætter hans hjerne langsomt ud af funktion, og han mister evnen til at tale. Han bevæger sig rundt som en zombie, og ingen kan komme i kontakt med ham.

Da Dave blev ramt af det alvorlige anfald, var han hjemme i huset med Lilly og hendes lillebror, Jacob. Børnenes mor, 39-årige Michelle Lewis, var på arbejde. Dave kom gående ind i stuen og faldt slapt ned i lænestolen. Lilly mærkede ham på panden, konstaterede, at han var varm, og løb straks efter op på sit værelse. Her hentede hun sin boks med vingummibamser og andet godt. Hun skyndte sig at proppe noget slik i munden på sin far og forsøgte så at ringe til sin mor og andre familiemedlemmer. Men ingen svarede.

Blev hentet af ambulance

Derfor ringede hun 112 og fortalte roligt, hvad der var ved at ske med hendes far. Redningstjenesten fik hende til at stille nogle spørgsmål til Dave. På det tidspunkt var han stadig desorienteret og snakkede i tåger. Men da politiet nåede frem, var hans tilstand allerede forbedret.

Den stolte mor, Michelle Lewis, fortæller:

- På grund af Daves sygdom lærte Lilly, allerede da hun var tre, hvad hun skulle gøre i sådan en situation. Derfor har hun også sin egen livredder-boks, som blandt andet indeholder glucogel, Coca Cola, vingummibamser og chokoladebarer.

Kort efter ankom også en ambulance, og redderne kunne uden den store panik overtage Dave og køre ham til hospitalet.

Stråler af stolthed

Det er sjældent, at Dave rammes af så alvorlige anfald - netop derfor er det rart at vide, at Lilly er klar over, hvad hun skal gøre, når uheldet endelig er ude.

LÆS OGSÅ: Redder lillesøsters liv

- Jeg stråler af stolthed. Jeg er SÅ stolt af hende. Hvis hun ikke havde reageret, som hun gjorde, ville han være gået i koma, og så ville han være død inden for et par timer. Lilly tog det roligt og puttede nogle af sine vingummibamser ind i hans kindhuler. Alt imens beroligede hun sin lillebror, som græd og var bange, fortæller en dybt taknemmelig Michelle Lewis.

Sponsoreret indhold