Hverdagens helte

Fra plante til dit hessiantapet på væggen

15. september Af Helle Hartz. Foto: Mega
Hessian kommer fra juteplanten, og det er en omstændelig proces at forarbejde planten. Og det hele gøres ved håndkraft alene.
Mand bærer hessian

Nej, det er ikke en mand, der har vundet VM i kropsbehåring, men en hårdtarbejdende indisk bonde, der bærer på sin høst af jute. Jute er en tekstilfiber, bedre kendt som hessian.

Juteplanten dyrkes primært i tropiske områder, hvor det tager den cirka 120 dage at modne, hvorefter den er klar til at blive høstet.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Men her er ingen smarte robotter eller maskiner, der kan høste den lange plante og forarbejde den.

Bønderne arbejder utrætteligt i mange dage på at omdanne planten, så den kan bruges som tekstilfiber og derefter eksporteres udenlands.

Processen med at omdanne en juteplante til hessian, er en lang og tidskrævende proces, der gøres udelukkende ved håndkraft:

Efter høstning bundtes juteplanterne sammen og nedsænkes i vandfyldte marker blandt andet for at blødgøre bladene og nedbryde eventuelle bakterier. Det er en proces, der bliver kaldt "rødning".

Efter rødningen bliver juteplanterne skåret op i mindre stykker, hvorefter de bindes sammen til mere håndterbare bundter.

Så går det virkelig hårde arbejde i gang, hvor bønderne stripper planterne; de yderste lag, der ikke er fibre, skrabes af og derefter trækkes fibrene ud af jutestammen.

De tunge fiberbundter bliver hængt til tørre.

Når de er tørre, bliver de endnu engang dyppet i vand, for at blive rene. Og så bliver de hængt op at tørre en sidste gang.

Resultatet er disse enorme, tykke bundter jute, som bønderne derefter bærer til det nærliggende marked, for at sælge det videre – og nogle af disse jutebundter kommer også til Danmark.

Så næste gang du ser et hessiantapet, en sæk eller en madras, kan du tænke på det enorme arbejde der ligger bag disse produkter.

Sponsoreret indhold