Hverdagens helte

Hanne hjalp Emil gennem sorgen

27. januar 2011 af Søren Johannesen
Sorgen over tabet af sin far sendte Emil på katastrofekurs. Men så begyndte han i specialklassen hos Hanne.
Foto: Gregers Overvad
Foto: Gregers Overvad

Lille Emil Dalby Johansen far Horsens havde sådan glædet sig til at begynde i første klasse i august i fjor. Men skolestarten på Slotsskolen i Horsens blev slet ikke, som den lille dreng eller hans mor havde håbet.
Et halvt år inden, Emil skulle begynde i skolen, døde hans far, Martin Dalby, 39 år gammel. Familien fik beskeden juleaften, netop som de sidste gaver var pakket op.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Vagabond
Emils forældre var blevet skilt, da han var fire år. Efterfølgende var begrænset, hvor meget Emil og hans to storebrødre havde set til faderen, som havde et alkoholproblem og i perioder gik på landevejen som vagabond. Ikke desto mindre ramte dødsfaldet den lille dreng hårdt. Men det kom først til udtryk, da han skiftede fra børnehaveklassen til første klasse efter sommerferien.

Ulykkelig og rasende
- Emil gik simpelthen amok. Han kravlede rundt under bordene i timerne, kom op at slås og sparkede endda sin lærer over skinnebenet. Han var slet ikke til at styre, lyder det fra Emils mor, Hanne Johansen, 37, som flere gange om ugen måtte komme og hente sin rasende og ulykkelige søn allerede om formiddagen.

Helle er Danmarks bedste lærer

Reddet af specialklasse
Den lille fyr var på en regulær katastrofekurs. Det kunne både Hanne og skoleledelsen se. Derfor fik Emil en såkaldt "timeout" og begyndte i Slotsskolens specialklasse i oktober . Det blev hans redning. I løbet af kun tre måneder lykkedes det specialklassens lærer, Hanne Hansted, at vende Emils negative spiral til en positiv spiral.
Emil er nu klar til at vende tilbage i sin gamle klasse. Han er igen blevet en glad dreng med masser af mod på at lære.

Taknemmelig mor
- Hanne har reddet min dreng. Jeg tør slet ikke tænke på, hvad der var sket, hvis ikke han var kommet i specialklassen. De første år i skolen er jo fundamentet for resten af Emils liv, lyder det taknemmeligt fra Emils mor.
Den 49-årige speciallærer, som har været ansat på Slotsskolen siden 1998, smiler lidt forlegent.
- I virkeligheden handler det om tryghed og opmærksomhed. Fordi der kun er syv børn i specialklassen, har vi meget mere tid til hver enkelt elev. Vi snakker rigtig meget sammen, forklarer Hanne Hansted, som også mener, at godt humør og trygge rammer betyder meget.

Mette er Danmarks bedste lærer

Mormor-agtig lærer
- Jeg er nok lidt mormor-agtig som lærer. Jeg skælder sjældent ud, men jeg vil ikke finde mig i, hvis børnene er frække og taler grimt. Til gengæld giver jeg dem masser af kærlighed, siger hun og understreger, at succesen med specialklassen i høj grad også skyldes Slotsskolens fleksible og omstillingsparate ledelse.

Flink dreng
- Alle mennesker går rundt og digter en historie om sig selv. Det gør børn også. Hvis det er en negativ historie, bliver den selvforstærkende. Så det, vi gør i specialklassen, er i virkeligheden at hjælpe børnene med at digte en positiv historie om sig selv, forklarer hun og lægger armen om Emil.
- Den rigtige historie om Emil er, at han en dygtig elev. Og en utrolig flink dreng, lyder det fra kandidaten til "Danmarks bedste lærer".

KENDER DU DANMARKS BEDSTE LÆRER?

Vind penge til klassen:
1. præmie: 10.000 kr.
2. præmie: 5.000 kr.
3. præmie: 3.000 kr.

Indstil din kandidat:
DANMARKS BEDSTE LÆRER

Kender du Danmarks bedstelærer? Så har du nu chancen for at vise din påskønnelse. Indstil din kandidat til Ude og Hjemmes store konkurrence, og fortæl, hvorfor netop din kandidat fortjener at vinde. De bedste historier kommer i bladet.

Alle indstillinger vil blive offentliggjort på vores hjemmeside i løbet af konkurrencen, som vi forventer at afslutte i maj.

SÅDAN GØR DU
Send en e-mail til [email protected] Husk at skrive "Danmarks bedste lærer" i emnefeltet og at oplyse dit navn, alder, adresse og telefonnummer. Eller skriv et brev til Ude og Hjemme, Havneholmen 33, 1561 København K. Mærk konvolutten "Danmarks bedste lærer".

Sponsoreret indhold