Hverdagens helte

Hiv-smittet blev mor

9. september 2012 af Karin Heurlin
Da Nina for 11 år siden fik konstateret hiv, fik hun af vide, at hun nok ville dø i løbet af de næste 10 år. Og hun troede, at hun aldrig ville kunne få et barn. I dag er hun lyslevende - og mor til en sund og rask dreng.
Foto: Morten Mejnecke
Foto: Morten Mejnecke

Elias og hans mor Nina Larsson slentrer fra børnehaven, mens den femårige dreng fortæller om sin dag. De griner sammen over noget, som sikkert kun de forstår. Bagefter bliver de enige om, at solen skinner så meget, at de vil køre til havnen og få en is.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Siden Elias kom til verden, har han haft førsteprioriteten i 38-årige Ninas liv, og hun skulle gå her ved siden af en køn dreng med et opmærksomt blik og masser af energi i benene, havde hun ikke drømt om. I hvert fald ikke dengang hun sad ved siden af sin søster på et lille kontor på hospitalet og fik resultatet af en blodprøve for 11 år siden.

Bitter på eks'en
- Du er hiv-positiv, sagde sygeplejersken med beklagelse i stemme. - Lige der var det som om, jeg så et korthus med en masse billeder fra mit liv. Og det styrtede bare sammen.

Korthuset blev banket endnu mere ned, da hun ved en samtale med en læge fik af vide, at hun fra nu af kun havde 10 år tilbage.

- Jeg var helt sikker på, at nu ville jeg blive syg og dø, og jeg ville da slet ikke få børn, husker Nina, som indtil hun fik svaret fra blodprøven, levede et helt almindeligt liv med helt almindelig kæreste.

At hun var i risiko for at få hiv, anede hun ikke, før hun en dag modtog et brev fra epidemiafdelingen, som bad hende få taget en blodprøve. I dag ved hun, at brevet blev sendt til hende, efter en ekskæreste havde fået konstateret hiv.

- I starten tænkte jeg, at jeg ikke vidste, hvad jeg ville gøre, hvis jeg mødte ham på en mørk vej. Men så fandt jeg ud af, at den følelse drænede mig. Det var jo også min egen skyld. Jeg kunne jo have beskyttet mig, indtil vi var blevet testet sammen, erkender Nina.


Læs om Mette, der lærte at være mor

Gravid ved et uheld
Midt i Fakta med en fyldt indkøbskurv stødte Nina på en fyr, som hun havde været forelsket i som 15-årig. Han var lige blevet skilt og boede nu overfor. Og han var efterfølgende sød til at komme forbi Ninas lejlighed med en værktøjskasse, når hun havde brug for hjælp til praktiske ting.

En dag stod han i døren og sagde det ligeud: Nina, jeg har drømt, at det skal være os. Det blev det så. Selv om han kendte til Ninas sygdom, dyrkede de ubeskyttet sex. Nu hvor hun var i behandling, var risikoen for at smitte kun lille. Og den lille risiko var han villig til at løbe. At ubeskyttet sex samtidig kunne føre noget andet med sig, tænkte de ikke over. Forholdet varede i nogle år. Til sidst gik de dog hver for sig, hvilket ikke havde noget med Ninas sygdom at gøre. Det skulle bare ikke være dem.

Det var også derfor, at det ikke ligefrem var planlagt, da Nina en dag stod med en positiv graviditetstest kort efter bruddet.

Nina skiftede medicin, så hun kunne gå gennem graviditeten uden at skade barnet.

Dør ikke at sygdommen
Nina fødte Elias ved kejsersnit, og hun glemmer aldrig følelsen, da hun fik ham i sine arme. Men rutinerne var ikke helt som normalt på en fødestue. Drengen skulle have medicin med det samme for at forbygge en eventuel smitte

I dag er hun så godt medicineret, , at sygdommen er lidt som sukkersygesyge. Hun skal spise medicin dagligt og til kontrol ofte. Men hun dør ikke af sygdommen.

- Den har lært mig at sætte mere pris på livet. Jeg er blevet mere spirituel, og så tror jeg faktisk også, at jeg nyder min søn endnu mere, end hvis jeg ikke havde haft hiv.

Læs om Hannah Melissa fra De unge mødre, der blev mishandlet af sin plejefamilie

Sponsoreret indhold