Hverdagens helte

Lone er min bonusmor

25. august Af Nina Sommer
Foto: Søren Jul Lamberth
Efter en turbulent barndom og manglende kys og kram, havde Nete altid vidst, at hun skulle klare sig selv. Men da hun mødte Lone, fik hun den moderlige omsorg, hun havde savnet.
Søren Jul Lamberth

– Jeg har altid følt, at jeg kunne være mig selv i Lones selskab, og selv om vi er forskellige, accepterer hun mig, som jeg er.

37-årige Nete Rahbek kigger på sin ’bonusmor’ Lone, der sidder ved side af med en kop kaffe. Til trods for, at der er 30 års aldersforskel, føler de sig ligesindede, og som årene er gået, har de vendt alt fra svære følelser til sygdom og dagligdagens trivialiteter.

Når Nete tænker tilbage på sin barndom, husker hun hverken kys eller kram fra sine forældre. Hun boede på skiftende adresser på Lolland og Sjælland, og hun husker, at hun skulle blive voksen alt for tidligt. Alligevel kom det som en chok for hende, da hun i 3. klasse blev tvangsfjernet sammen med sin lillebror. For Nete følte ikke selv, at hun var blevet udsat for svigt.

– Jeg fik at vide, at min mor havde ondt i ryggen, og der var manglende hjælp. Om det var sandheden, ved jeg ikke. Men jeg kan huske, at jeg var beskyttende over for min lillebror, forklarer Nete.

Hun husker, at hun lå vågen om natten det første stykke tid på BUC i Nakskov, så hun kunne være der for sin bror, hvis han begyndte at græde.

Som dagligdagen satte ind, blev hun glad for de andre børn. Der var altid nogen at lege med, og selv om hun i sine teenageår brød reglerne fra tid til anden, ser hun tilbage på en god tid.

– En af mine rollemodeller blev min faster. Hun var en dejlig rund kvinde, der gav de mest fantastiske kram. Jeg kan huske, at jeg dengang tænkte, at når jeg blev voksen, ville jeg være ligesom hende, forklarer Nete.

Hun flyttede hjemmefra som 18-årig og havde altid tænkt, at hun aldrig skulle være mor, men da hun mødte sin daværende kæreste, blev hun gravid med datteren Josefine.

Efter fødslen blev Nete ramt af en fødselsdepression, og forholdet til Josefines far gik i stykker. De svære år tvang hende væk fra arbejdsmarkedet, og derfor blev hun en dag tilbudt at komme i jobprøvning i Lones kantine.

– Jeg husker tydeligt, at du sad ude i gangen. Du virkede lidt nervøs, men jeg kunne lide dig med det samme, fortæller 67-årige Lone Bræstrup fra Nykøbing Sjælland.

Åbnede sig

Som tiden gik, begyndte Nete at åbne sig over for Lone. Hun fortalte om bruddet med sin datters far og den svære fødselsdepression, som hun havde kæmpet med. Lone havde selv haft det svært efter graviditeten med sin søn, så hun kunne spejle sig i Netes tanker og følelser.

Smilet kom tilbage på Netes læber, og foran Lone udfoldede der sig en kreativ pige, der blandt andet præsterede at omdanne ølflasker til ’Kähler-vaser’ og udfolde sit bagetalent i kantinen. Forholdet udviklede sig fra at være kollegaer til at være venner, og da Nete fik et andet job, holdt de kontakten.

– Jeg tog ofte et smut forbi hallen, når jeg havde fri fra arbejde. Så fik vi en sludder og en kop kaffe, og om torsdagen var Josefine og jeg ofte deroppe og spise. Der var noget familiært og roligt over Lone, og det kunne jeg lide, forklarer Nete.

Hun har aldrig været en type, der har udbasuneret sine følelser til hvem som helst. Men når livet viste sig fra den svære side, fandt hun tryghed i at dele dem med Lone.

– Hun har aldrig snakket mig efter munden, eller været bleg for at sige, at jeg skulle tage mig sammen, hvis der var behov for det, forklarer Nete.

Sideløbende med venskabet, blev Nete mor til sønnen Julius, og to år senere viste en graviditetstest igen to streger. Men kort tid efter valgte Netes kæreste at afslutte forholdet.

Gravid og alene

– Det kom som et chok for mig, og jeg kan huske, at jeg bare satte mig ind i bilen og kørte hen til Lone, mens jeg stortudede, forklarer Nete, der blev taget imod med et stort kram.

– Det gjorde ondt på mig at se, at Nete havde det så dårligt. Selv om hun ikke er mit barn, er der nok en form for moderlig omsorg for hende, forklarer Lone.

Hun var ved Netes side, da Nete som højgravid måtte flytte ind i et nyt hus efter bruddet. Her hjalp Lone med rengøring og tømning af flyttekasser – lige som hun ville have gjort, hvis det var hendes eget barn.

– Man har altid lyst til at hjælpe Nete, for hun er sådan en person, der gør meget for andre, men ikke særlig meget for sig selv. Derfor kan man bare ikke lade være med at holde af hende, fortæller Lone.

Derfor var det også nærliggende, at det var Lone, der var ved Netes side, da hun medvirkede i TV 2-programmet ’Vi drukner i rod’, hvor de sammen fik sorteret ud i Netes ting.

– Ja, hun er jo et rodehoved. Men hun vælger jo at prioritere sine børn, og det kan man kun have respekt for, siger Lone.

Er der for hinanden

Som årene er gået, har Lone og Nete arbejdet sammen på Vig Festivalen, festet sammen og drukket spandevis af kaffe. Lone har altid været fast inventar til Josefines fødselsdag, som hun har kendt siden hun var to år gammel, og Nete og børnene har tilbragt adskillige feriedage i Lone og hendes mands sommerhus.

Når Nete tænker på det venskab, der har udfoldet sig de sidste 11 år, er hun ikke tvivl om, hvorfor hun har holdt fast i Lone.

– Jeg har fået meget af Lone, som jeg ikke fik af min egen mor. Jeg ved altid, hvor jeg har hende, og jeg ved, at hun er der for mig, hvis jeg har brug for hende, fortæller Nete, og Lone overtager.

– Ja, for det er altså ikke kun mig, der er der for Nete. Jeg ved ikke, hvor mange gange, hun er kommet forbi med kager og hjemmebagt brød til mig. Jeg har jo også hårde perioder, og der er Nete jo også en stor støtte, forklarer hun.

Sidste år flyttede Nete fra Nykøbing S. til Højby. Men selv om de ikke ses så ofte som før, holder de kontakten ved lige med beskeder og Facebook.

– Vi vil altid have kontakt. Nogle gange vil der måske være længere imellem, fordi vi begge har travlt, men det vigtigste er, at vi altid kan regne med hinanden

Sponsoreret indhold