Skæbner

Henriettes sorg: Min mor glemte alt – også mig

14. marts 2017 Morten Nøhr Mortensen
Foto: Gregers Kirdorf og privat
Henriettes mor, Linda, har prøvet at miste alt. Ikke engang minderne fik hun lov at beholde, inden hun døde på et plejehjem 72 år gammel. Nu har Henriette skrevet en bog om at miste et kært familiemedlem til den snigende og dødelige demenssygdom Alzheimers.

Smilet var anderledes. Godt nok virkede Linda glad, da hun fik besøg af sin datter Henriette på plejehjemmet, hvor hun var indlagt pga. demenssygdommen Alzheimers. Men der var noget anderledes ved smilet.

Det var den slags smil, man sender til folk på gaden. Eller fremmede i en kassekø. Langsomt gik det op for Henriette, at hendes egen mor ikke længere kunne kende hende.

19-årige Jessica mistede hukommelsen: Forelskede sig i kæresten på ny

- Det var vildt trist og ubehageligt. Pludselig så hun på mig på en helt anden måde. Hun sagde heller ikke længere mit navn. Hun havde glemt alt om vores fælles historie. Det var et svært øjeblik, siger Henriette.

Vil hjælpe andre

48-årige Henriette Ghorbani fortæller historien i sin andelsbolig i Odense, hvor hun bor med sin mand Rahim. De to døtre Elise (29) og Mia (26) er for længst flyttet hjemmefra, så Henriette har haft ro til et helt særligt projekt.

Nemlig at skrive bogen "Når mor har demens" om sin mor og den sygdom, der ganske langsomt trak hende bort fra denne verden.

- Jeg synes vores historie er vigtig også for andre. Min mors sygdom varede over 12 år, og vi pårørende anede ikke, hvad der ventede os. Jeg håber min bog kan hjælpe andre, fortæller Henriette.

Rahim har serveret kaffe og lækker chokolade. Udover at være en rigtig hyggeonkel, så er han socialrådgiver ligesom Henriette. Men deres profession var ikke nogen hjælp, da sygdommen begyndte at vise sig.

Foruroligende tegn

- Der gik jo lang tid, inden min mor fik diagnosen. I starten var der bare en masse tegn, som virkede foruroligende, fortæller Henriette, der husker, at hendes mor en dag havde besvær med at dække et bord.

Hvor var det nu knivene skulle ligge? Og gaflerne?

Gik i seng som 32-årig. Da hun vågnede, troede hun, at hun var 15

Linda fik sin diagnose som 59-årig tilbage i 2003. Både Linda og hendes mand Henry foretrak dog, at livet gik videre uden at tale om det. For Henriette var det ikke en løsning bare at lukke øjnene.

- Det var så svært. Min mor nægtede at snakke om det. Når jeg så tog det op ganske forsigtigt, så fik hun det simpelthen fysisk dårligt. Hun fik både diarré og kastede også op. Hun var så bange og skrøbelig. Men det var bare ikke en løsning at ignorere sygdommen, fortæller Henriette.

Læs hele historien i det nye Ude og Hjemme, der udkommer onsdag den 15. marts 2017.

Her kan du se nogle billeder af Henriette og hendes mor:

Når mor har demens

Sponsoreret indhold