Skæbner

Henrivende Linda blev til en mand

18. september 2014 af Carsten Holst Foto: Henning Jensen
Lindas barndom var et helvede. Hun følte sig fanget i den forkerte krop. Nu er Linda blevet til en mand, og mor Gry elsker stadig sit barn.
Gry med datteren Linda, der nu hedder Thomas
Gry med datteren Linda, der nu hedder Thomas

En mors kærlighed til sit barn er ikke afhængig af, om det er en pige eller en dreng. Det kan Gry Johansen Grønnerød, 50, fra byen Hokksund i Norge bevidne. Hun har nemlig prøvet begge dele med én og samme person.

Først var hendes ældste barn en pige og hed Linda. Nu er Linda blevet forvandlet til en dreng og hedder Thomas. Men Grys kærlighed er uforandret. For hende er det vigtigste, at hendes biologiske guldklump er lykkelig og har det godt.

Linda var ikke lykkelig

Læs også: Lille dreng gifter sig med 61-årig kvinde

- Om mit barn hedder Linda eller Thomas er hip som hap. Nu er Linda blevet den dreng, som hun drømte om at blive, og det har jeg det fint med. Jeg har altid vidst, at min Linda ikke var lykkelig som pige, siger Gry Grønnerød.

Mors lille pige er blevet en voksen mand på 25 år, og hedder nu Thomas Aleksander Olsen. Det er en forvandling, som ikke er gået upåagtet hen i de norske medier og blandt befolkningen. Der er en verden til forskel på billedet af lille, henrivende Linda som brudepige i fin, hvid kjole, og så til billedet af en voksen Thomas, der med et skævt smil får et knus af sin mor.

Lang og besværlig rejse

Læs også: Bryllupssang vækkede hustru fra koma

Rejsen fra Linda til Thomas har på mange måder været hård, men den norske gut har ikke fortrudt et sekund. Livsglæde og taknemmelighed stråler ud af Thomas, mens han fortæller om en smertefuld barn- og ungdom i sin forkerte kvindekrop.

En krop, som han aldrig fandt sig tilrette i, og som han har længtes efter at slippe ud af, siden han var helt lille.

- Da jeg var barn hadede jeg dukker og elskede biler. Jeg voksede op i en krop, der ikke var min egen. Det gjorde ondt at føle sig anderledes, men jeg turde ikke fortælle nogen om min hemmelighed. Jeg frygtede reaktionen, siger Thomas.

Ungdommen var et mareridt

Læs også: Lavede Svends kassebil om til ligvogn

Gry Johansen Grønnerød fortæller om sit barns mange vanskeligheder og megen modgang i pubertet. Henvendt til Thomas siger hun:

- Ungdomsårene som en pige var et mareridt for dig. Jeg husker det tydeligt. Du var vred og voldelig, og jeg turde næsten ikke have dig hjemme.

Den bekymrede mor frygtede ofte, at datteren Linda ville begå selvmord. Barnet kom uden held på børnehjem, og var også indlagt på psykiatrisk hospital. Selv husker Thomas tiden som ekstrem vanskelig.

- Jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle tackle livet. I dag er jeg lykkelig for, at jeg lever. Jeg føler stor taknemmelighed overfor de mennesker, der hjalp mig. Jeg fik diagnosen F64.0 transseksuel, og det var en skelsættende begivenhed i mit liv. Fra det øjeblik startede den lange proces med at skifte køn fra pige til dreng.

Til december får han de første hormonbehandlinger med testosteron, der fysisk skal gøre ham til en mand. Så skal brysterne fjernes og underlivet korrigeres. Det kommer til at tage mange år, men Thomas glæder sig til forvandlingen og det færdige resultat. I 2013 flyttede han fra hjembyen Hokksund til Nesbyen for at starte et nyt liv. Han er nu lykkelig gift, og har allerede fejret sin første bryllupsdag.

Forelskede sig i lesbisk

Læs også: Lille pige hjælper kræftramte børn

For fire år siden forelskede lesbiske Christine Olsen, 26, fra Drammen sig i pigen Linda. Kærligheden var gensidig. Men i dag danner de ikke et lesbisk par, men derimod mand og hustru, efter at Linda er blevet til Thomas.

- Jeg vidste, at Linda var mere pige end dreng. Men det betød intet. Vort forhold er baseret på kærlighed, uanset Thomas´ køn, siger Christine Olsen.

Fysisk set var det altså to piger, der giftede sig for et år siden. Men Christine har hele tiden været overbevist om, at hun giftede sig med en mand. Nu er parrets store drøm, at de bliver forældre, inden Christine fylder 30 år. De er ligeglade med omgivelsernes reaktioner, og deres forhold er præget af humor og livsglæde. De er lykkelige for den støtte, de får fra mor og svigermor Gry. De har aldrig tvivlet på hendes støtte og kærlighed.

- Engang imellem kalder jeg stadig Thomas for Linda, og så griner vi lidt ad det. Mit barns køn er ligegyldigt, og jeg elsker Thomas ligeså meget, som jeg elskede Linda. Jeg er, og vil altid være, mit barns mor, siger Gry.

Fanget i den forkerte krop

Læs også: Far elsker sin tapre søn (link fjernet)
Transseksualitet, der også kaldes kønsidentitetsforstyrrelse, er en form for psykoseksuel identitetskrise, hvor der ikke er overensstemmelse mellem det kropslige og det køn, som vedkommende oplever at have. Når en mand opfatter sig som kvinde og omvendt, beskrives det i faglitteraturen som "at være fanget i den forkerte krop".

Mange af disse mennesker ønsker at forandre kroppen, så den kommer i overensstemmelse med det køn, som vedkommende identificerer sig med. Det kan ske ved et såkaldt kønsskifte, hvor man ændrer de karakteristiske kønskarakterer ved hjælp af medicinsk behandling og kirurgiske indgreb.

Det diskuteres stadig politisk og lægeligt, om denne forstyrrende kønsidentitet skal betragtes som en psykisk lidelse.

Sponsoreret indhold