Her er de 10 mest almindelige drømme

Mange af os har de samme tilbagevendende drømme – men hvad betyder de egentlig?

Bliver der nikket ivrigt i din omgangskreds, når du fortæller, hvad du har drømt om natten, er det ikke så underligt. I drømmeland er vi ofte meget ens, og nu har hjemmesiden Womenshealth.com i samarbejde med den amerikanske psykolog Deirdre Barret fundet frem til de 10 mest almindelige drømme.
Psykolog Emilie Jahnnie Sigård arbejder til daglig med drømmetydning i sin terapi, og ifølge hende kan vi få en værdifuld indsigt i vores ubevidste behov og inderste tanker ved at finde betydningen af vores drømme.

- Drømme giver os informationer om nogle følelsesmæssige tilstande i krop og sind, som kan være svære at få adgang til i dagsbevidstheden. For at afkode vores drømme, skal vi arbejde med drømmenes symboler, fordi det er underbevidstheden måde at fortælle os ting på, siger Emilie Jahnnie Sigård.

Selvom drømme er individuelle, er der ifølge psykologen en række kollektive symboler, der gør sig gældende for alle, og det er derfor, man kan tale om almindelige drømme, som de fleste mennesker oplever at have med jævne mellemrum. Hun forklarer her de mest almindelige:

Du er uforberedt til en eksamen
En eksamen symboliserer en livssituation, som du oplever som en prøve, og som kræver mod. Når du er uforberedt, kan det være, at du tvivler på dine faglige kvalifikationer, men det kan også symbolisere en manglende tro på dine sociale evner og ressourcer.

Det handler ofte om en situation, hvor du bliver bedømt, og drømmen forekommer derfor typisk hos folk, der er meget selvkritiske eller føler sig kritiseret af andre. Føler du et enormt ubehag ved eksamensdrømme, er det virkelig svært for dig at blive bedømt, og du vil typisk føle dig ude af stand til at leve op til egne eller andres forventninger. Derfor kan det være et udtryk for, at du skal arbejde med dine nerver eller din selvtillid.

Læs også: Cecilie Beck: Mine drømme fortæller mig ting

Du er nøgen i offentligheden
I den klassiske drømmetydning handler nøgenhed om forholdet til ens krop og seksualitet. Det kan være, du har svært ved at smide tøjet foran din kæreste eller gå en tur på stranden iført bikini.
Ofte er nøgenhed dog i højere grad et symbol, der refererer til skam. Drømmer du, at du føler dig nøgen eller blottet, kan det være fordi, du til hverdag føler, at folk gennemskuer dig, og at du ikke er god nok, som du er. Det hænger tit sammen med manglende selvværd, og at man har det dårligt i sociale sammenhænge.

Du bliver jagtet
Drømmer du, at nogen er efter dig, symboliserer forfølgeren ofte et gammelt traume, man ikke har fået løst. I drømmetydningen arbejder man med begrebet ’skyggen’, der grundlæggende handler om, at personen, der er efter dig, som oftest er en side af dig selv. Skyggen kan tage form som et dyr eller en ansigtsløs mand, og denne type drømme kan være meget dramatiske og omhandler tit onde kræfter eller folk, der vil slå én ihjel.

Drømme, hvor man er forfulgt, forekommer hyppigt hos folk, der har depressioner, fordi man her har en tendens til at have en høj grad af selvbebrejdelse samt et negativt selvbillede.

Du er i frit fald
Højt at flyve, dybt at falde er et ordsprog, der beskriver drømmens betydning rigtig godt. Ofte drømmer man, at man falder, når man har taget en chance og frygter de risici, der er forbundet med den. Det kan være karrieremæssigt eller et forhold til en anden person, som man er usikker på.

Følelsen af at man falder, optræder også tit i indsovnings- og opvågningsfasen. Tilstanden mellem bevidsthed og søvn er en fase, hvor man giver slip på sig selv, og derfor er det en normal drøm på netop dette tidspunkt.

Nysgerrig på fremtiden? Prøv en session hos én af vores dygtige clairvoyanter

Du er på afveje
At blive væk eller være på afveje er en helt normal og tilbagevendende drøm hos rigtig mange mennesker. Det er typisk noget med, at man står på en banegård, og lige meget hvilket tog man tager, kommer man ikke frem det rigtige sted.

Drømmene handler ofte om, at man er utryg i en fremmed situation eller har et identitetsrelateret problem. Ofte er destinationen, man i drømmen ikke kan finde frem til, nemlig ens eget hjem, og det er tit et udtryk for, at man giver for meget af sig selv og ikke er opmærksom på egne behov. Derfor er det også en drøm, der tit opstår hos folk, der er overbebyrdede, fordi de har sagt ja til for meget eller er decideret stressede.

Du taber dine tænder
Vores tænder og smil er noget af det, mange af os forbinder med at møde omverden. Taber du dine tænder i en drøm, kan det betyde, at du til hverdag føler, at du taber ansigt eller bliver ramt på din stolthed og fremtoning. Det kan være fordi, du står i en situation, hvor du føler dig overvundet eller føler, at nogen har trådt på din værdighed.

Drømme, hvor man taber sine tænder, er ofte meget virkelighedsnære og kan være et meget kraftigt drømmesymbol. Tænderne relaterer sig nemlig også til din styrke, og om du føler, at du er i stand til at bide fra dig, hvis det bliver nødvendigt.

Du bliver skyllet væk af tidevandet
Drømmer du, at du bliver skyllet væk af en tidevandsbølge, kan det være et tegn på, at du har været igennem noget meget alvorligt og er blevet traumatiseret. At blive skyllet væk hører under det, man kalder katastrofedrømme, og de hænger ofte sammen med, at psyken er i alarmberedskab.

Denne type drømme er ofte tilbagevendende hos folk, der har været udsat for vold, seksuelle overgreb eller akutte ulykker, og som derfor har et øget alarmberedskab, selvom de ikke længere har noget at være bange for.

At blive skyllet væk kan dog også være et symbol på, at man oplever at blive visket ud som person. Det er ofte en følelse hos eksempelvis voldtægtsofre, men det kan også gøre sig gældende for folk, der befinder sig i en overgangsperiode. For eksempel kan kvinder, der bliver mødre eller er i overgangsalderen have drømmen, fordi de føler, at de bliver visket ud som den person, de var, og er ved at blive til noget andet.

Læs også: Er clairvoyantens svar altid facit?

Du har sex
Et egentlig samleje forekommer faktisk sjældent i drømme - der er oftere tale om en anden form for seksuelt indhold. Drømme om sex kan referere til seksuelle længsler hos singler eller folk, der keder sig i deres forhold. Men sex symboliserer oftere følelser og intimitet, når det optræder i en drøm.

Der er for eksempel masser af kvinder, der har drømt, at de har sex med deres far. Incestuøse drømme er som oftest ikke spor perverterede og handler typisk om længsler eller uforløste følelser, man kan have over for sine forældre.

Sex kan også symbolisere en forening med en side af sig selv, som man gerne vil dyrke mere. Læg derfor mærke til den person, du har sex med i drømmen, for han eller hun kan have nogle kvaliteter, som du selv ønsker at tilegne dig.

Du føder
Fødselsdrømme er velkendte i drømmetydningen og handler i klassisk forstand om, at man er ved at realisere et nyt projekt i sit liv. Drømme om fødsler kan have en meget bred betydning, og det er oftest kvinder, der oplever symbolikken i deres drømme, fordi fødslen knytter sig til den feminine identitet.

Der er typisk tale om meget stærke drømme, og det er derfor tit en drøm man har, når der virkelig sker noget skelsættende i tilværelsen, og du udvikler dig som menneske. Det kan være et nyt job, et fornyet håb eller troen på, at noget kan lade sig gøre. Fødselsdrømme kan derfor være gode til at fortælle en, hvad man virkelig vil med sit liv.

Du flyver
Når du har en flyvedrøm, er det vigtigt at lægge mærke til, hvilken følelse du har i drømmen. Mange oplever, at de er glade og lykkelige, når de svæver, og så er det et tegn på, at du føler dig fri, eksempelvis fordi, du har løst et problem eller er forelsket.

Men drømme, hvor man hænger i luften, kan også være ekstremt angstprovokerende. Føler du ubehag i drømmen, kan det være et tegn på, at du mangler jordforbindelse og frygter, at du er havnet i en situation, du ikke kan magte. Det kan være, at du skal arbejde med at få mere tryghed i din hverdag eller overveje, om du har gang i noget, som du ikke er helt klar til.

Læs også: Rørende historier om afdødekontakt