Skæbner

Hjælper andre børn med kræft

11. september 2014 af Carsten Holst Foto: MORTEN EIK
Da Selma fik leukæmi, fik hun trods sine kun tre år en idé. Hun vil hjælpe andre kræftramte børn til at bevare det gode humør.
Selma elsker at samle flasker
Selma elsker at samle flasker

Marita Jacobsen, 33, og Tommy Kristiansen, 39, var dybt ulykkelige, da deres lille øjesten, 3-årige Selma, i fjor fik konstateret kræftsygdommen leukæmi. Men forældrene vidste også, at hvis de bukkede under, og lod sorgen og afmagten styre deres liv, ville det for alvor blive svært for Selma at blive rask. På det tidspunkt anede de ikke, at deres lille pige er udstyret med en helt fantastisk livskraft.

Tankerne skal bruges positivt

s også: 13-årig pige begik selvmord


Selma besluttede sammen med sine forældre at starte et projekt, så alle i familien kunne få tankerne afledt fra den barske sygdom, som Selma er ramt af.

Med jævne mellemrum skal børn, der ligesom Selma er ramt af kræft, mødes i den norske piges hjemby, Røyken, for at have en sjov dag med hinanden. En dag, der skal være fuld af aktiviteter, underholdning, og sjove oplevelser. Dagen bliver ganske gratis for deltagerne. Selma betaler nemlig.

Selv om hun er syg, deltager Selma med stor energi og entusiasme i projektet "SuperSelma", som hendes far og mor styrer administrativt. Selma samler tomme flasker, og de mange penge, som hun får ind i pant, skal bruges til dejlige og gode dage sammen med andre kræftsyge børn. På den måde hjælper den lille pige ikke kun sig selv, men også mange andre børn i hendes situation.

Behandlingen skal være positiv

Læs også: 6-årig dreng reddet af vagabond

- Da Selma blev syg, havde vi to muligheder. Den ene var at lukke os inde og blive deprimeret. Den anden var at stå oprejst sammen med Selma, og gøre den krævende behandling til en så positiv oplevelse, som overhovedet muligt. Vi valgte den sidste mulighed, siger Tommy Kristiansen.

Marita og Tommy véd af smertefuld erfaring, at et barn med kræft har brug for adspredelse og afkobling undervejs i et til tider hårdt og smertefuldt behandlingsforløb. Forældrene fik ideen til at samle flasker, som kunne veksles til gangbar mønt, og Selma varv straks med på ideen. Det startede med, at venner og familiemedlemmer kom med flasker, men snart bredte projektet sig. Nu komme der flasker fra virksomheder, privatpersoner og sågar fra offentlige kontorer. Pengene går ubeskåret til Børnekræftforeningen i Norge, som administrerer beløbet. Pengene er øremærket til aktivitetsdage for kræftramte børn i Buskerud amt, som byen Røyken hører under.

Det var i juni 2013, at livet pludselig ændrede sig radikalt for den lille familie. Selmas mor fandt en lille knude i datterens nakke. Først troede lægerne, at Selmas lymfekirtler var hævede, eller at hun havde ørebetændelse. Men da pigen fik blå pletter over hele kroppen, fik hun taget blodprøver. Resultatet var nedslående, og tæt på det værst tænkelige. Hun havde akut leukæmi, og Selma blev straks sat på en kraftig cellegiftkur.

Tiltrængt opmuntring

Læs også: Stor triumf for tvillinger

Selma tager sin barske skæbne i stiv arm. Hun er sjældent trist eller ked af det, selv om behandlingerne er både langvarige og barske. Projektet med de tomme flasker har været med til at give hende tiltrængt opmuntring, og hun smiler hver gang der kommer en ny sending flasker. I øjeblikket er Selma midt i en såkaldt vedligeholdelsesfase, hvor hun skal have cellegift hver fjerde uge. Behandlingen er planlagt til at vare 2 et halvt år.
- Vi græder aldrig, når Selma ser det. For at skåne hende, lader vi tårerne trille, når vi er alene. Hun skal bruge alle sine kræfter og al sin energi på sygdommen. Det kan ikke hjælpe noget, at hun også skal tænke på, hvorfor vi er kede af det, siger Marita Jacobsen.

Flasker er lig med penge

Læs også: Moderkærlighed uden alder

Selma smiler over hele ansigtet, når hun rækker en tom flaske frem foran sig. "Det er penge", siger hun og griner over hele femøren.

Projektet SuperSelma er ikke kun til glæde og gavn for hende selv. Den lille, kræftsyge pige giver takket være de tomme flasker andre børn en god oplevelse.


Sponsoreret indhold