Skæbner

HPV-vaccinen ødelagde vores liv

31. oktober 2014 af Morten Nøhr Mortensen, Foto: Gregers Kirdorf
De er i hundredevis derude, måske endda tusinder. Unge kvinder der lider af mystiske og ofte invaliderende sygdomme, som de ikke kan få behandlet, fordi ingen aner, hvad de fejler. Men fælles for dem er, at de alle er blevet vaccineret mod livmoderhalskræft, den såkaldte HPV-vaccine. Den kan hjælpe mange. Men glemmer det officielle Danmark de kvinder, der bliver syge af vaccinen? Døm selv. Ude og Hjemme sætter i uge 45 og 46 fokus på - De Skjulte Ofre.
21-årige Laura Hoffmann er en af de mange unge kvinder, der er blevet nærmest invalideret efter hun fik en vaccine mod livmoderhalskræft.
21-årige Laura Hoffmann er en af de mange unge kvinder, der er blevet nærmest invalideret efter hun fik en vaccine mod livmoderhalskræft.

21-årige Laura Hoffmann fra Odense er en de mange unge kvinder, der er gået fra at leve et sundt og aktiv liv med masser af fremtidsdrømme til at stå i et sort hul uden fremtid. Hun kan ikke bevise det, men i hendes eget sind er der ingen tvivl. Hendes liv blev smadret den dag hun fik vaccinen mod livmoderhalskræft.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

- Før vaccinen kunne jeg alt. I dag kan jeg intet, siger hun.

Har kroniske smerter

Og drømmene er for længst skiftet ud med kontanthjælp, mens hun nu på fjerde år forsøger at overbevise myndighederne om, at HPV-vaccinen har kostet hende dyrt.

29-årige Masja Bach fra Bjerre ved Horsens. En af de mange kvinder, der er blevet syge efter HPV-vaccinen. Hun kan dog ikke overbevise lægerne om, at hun er blevet syg pga vaccinen.

- I dag har jeg dårligt immunforsvar, kronisk hovedpine og svimmelhed. Kroniske smerter i muskler og led. Jeg har været til masser af undersøgelser i sundhedssystemet. Uden resultat bortset fra diagnose POTS, som mange andre HPV-bivirkningsramte også har fået, fortæller Laura.

LÆS OGSÅ: Blev invalid af vaccinen

Det betyder dog ikke, at Sundhedsstyrelsen eller lægerne anerkender, at Laura er blevet syg af vaccinen. Og sådan er det næsten hver gang en nærmest invalideret ung kvinde forsøger at råbe systemet op. I hvert fald ifølge Karsten Bækgård fra vestjyske Hjerm. Han er far til 20-årige Astrid.
Også Astrid er blevet syg efter vaccinen. Meget syg. Faktisk invalid.

Pigerne bliver ikke hørt

- Men det gælder for Astrid, som det gælder for stort set alle de andre piger, der er blevet syge efter vaccinen. De bliver ikke hørt. De bliver ikke taget alvorligt. De får ofte at vide, at det er noget psykisk. Og så bliver de bare sendt hjem uden afklaring og hjælp, lyder det fra Karsten Bækgaard, der dermed også har fået en datter, der nu er på kontanthjælp.
Tidligere var hun elitedanser og gik på et internationalt gymnasium.
Men der er mange andre som Astrid og Laura. Vi har talt med Natasja, Heidi, Camilla, Kirsten og Linda. Og vi kender lignende historier fra Masja, Nanna, Stine og Rebecca. De er over hele landet. Og de står i en håbløs situation, fordi de ikke kan bevise, at vaccinen har gjort dem syge.

LÆS OGSÅ: Hund adopterede tigerunger

I Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse afviser man dog, at HPV-vaccinen på nogen måde er så farlig, som de mange piger og forældre siger. Faktisk anbefaler man den på det varmeste.
- Vaccinen er sikker. Selvom der kan være bivirkninger, så er de få. For langt de fleste er det en rigtig god vaccine, som har det potentiale, at den sammen med screening helt kan udrydde livmoderhalskræft, lyder det fra chefen for Forbrugersikkerhed i Sundhedsstyrelsen, Henrik G. Jensen. Han opfordrer de ramte piger til at gå til egen læge.

Bliver sendt videre

Her har de dog været for længst. Og de er også blevet sendt videre i speciallægesystemet. Og mange gange er de blevet indlagt. Uden dog at få en diagnose og dermed har de heller ikke mulighed for at kunne få behandling og erstatning fra Patientskadenævnet.
Kasten Bækgaard får her det sidste ord i form af et uddrag fra et brev, han og andre forældre har sendt til Sundhedsminister Nick Hækkerup i februar - uden dog at det på nogen måde har hjulpet deres døtre.
- Når de HPV-vaccine-skadede bliver 18 år starter endnu en kamp for dem i Jobcentrene. De kan ikke forsørge sig selv og bliver også sendt rundt i dette system, uden at systemet har kendskab til HPV-vaccinens bivirkninger og skader. Derfor har de det ikke med i deres vurderinger. De bliver syltet og fejltolket på alle måder. Det kan vi som samfund ikke byde vores unge mennesker. Det er dem, der skal forsørge os, når vi bliver gamle og ikke kan bidrage til samfundet mere, lyder det.

I næste uge kommer første del af temaet om HPV-vaccinen og de ramte piger. Ugen efter følger vi op med nye historier, der denne gang også rummer et lille håb.

Sponsoreret indhold