Skæbner

Hulubulu-Lottes mand taler ud efter hendes død

17. oktober 2016 Anne Kristensen
Foto: AOP, TV 2 og YouTube
Barnestjernen Mathilde Gersby, der blev kendt som Hulubulu-Lotte, døde for en måned siden af en alvorlig lungesygdom. Hendes mand, Søren, vil nu fortsætte Mathildes kamp for at gøre aktiv dødshjælp lovlig i Danmark.
Mathilde Gersby kæmpede for aktiv dødshjælp.

Fredag den 16. september sov Mathilde Gersby ind, 37 år gammel, efter at have kæmpet med sygdommen cystisk fibrose.

En sygdom, der langsomt ødelungerne, så man til sidst ender med at dø af kvælning. Den betød, at Mathilde til sidst kun havde en lungekapacitet på 30 procent, hvilket svarer til at trække vejret gennem et sugerør med munden, mens man holder sig for næsen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sådan forklarede Mathildes mand, Søren Kristensen, det i et interview med Go’ morgen Danmark mandag morgen i forbindelse med en dokumentar om Mathilde, som sendes på TV 2 i aften.

I dokumentaren følger man Mathildes sidste dage samt tiden lige efter hendes død – med særligt fokus på hendes store ønske om at få indført aktiv dødshjælp i Danmark.

Læs også: Barnestjernen Mathilde Gersby vil have aktiv dødshjælp - mit liv skal ikke være uværdigt

Lettet over måden Mathilde døde

Mathilde elskede nemlig livet, og hun ønskede ikke et uværdigt liv. Derfor ønskede hun selv at modtage aktiv dødshjælp, hvis hendes sygdom drev hende derud, hvor smerterne og kvælningsfornemmelserne blev for uudholdelige.

Aktiv dødshjælp blev dog ikke nødvendigt i Mathildes tilfælde. Hun sov naturligt og hurtigt ind omgivet af sine nærmeste – bl.a. manden Søren og deres 11-årige søn Hjalte.

Læs også: Betsy fik aktiv dødshjælp til familie

Og at det gik på den måde, var en stor lettelse for hendes mand, selvom han naturligvis ikke er glad for, at hun nu er død. Det fortalte Søren Kristensen i interviewet med Go’ morgen Danmark:

- Der er ingen tvivl om, at det har været en eller anden form for bekymring, der er forsvundet fra både mig og min søn. Vi havde sådan et alarmberedskab, der har kørt siden 2008, hvor jeg har haft et konstant fokus på, hvordan hun har haft det. Men en lettelse, det kommer nærmest til at lyde som om, at jeg er glad for, at hun er væk. Og det er jeg ikke!, understregede han.

Fortsætter Mathildes kamp for aktiv dødshjælp

Efter Mathildes død kæmper Søren nu videre for at gøre aktiv dødshjælp lovligt i Danmark.

- Det gør jeg i hendes ånd. Jeg elsker hende utroligt højt. Det er en kamp, som er så vigtig – for mange andre end bare Mathilde. Vi kæmper jo for aktiv dødshjælp, eller jeg gør i hvert fald nu, og det er jo fordi, at den måde hun evt. kunne tage herfra, den kunne være så ganske forfærdelig. Det er hun heldigvis blevet forskånet for. Det gik ret hurtigt, selvom det føltes som meget lang tid, sagde Søren Kristensen i interviewet.

Læs også: Jane tog til Schweiz for at tage sit eget liv

Hemmelig plan

Han fortalte desuden, at der var en hemmelig plan for, hvordan Mathilde skulle hjælpes herfra, hvis det blev nødvendigt. En plan, som han kun selv kendte delvist til.

- Vi to havde ikke en plan, fordi jeg kunne jo ikke være en del af at hjælpe Mathilde afsted, fordi jeg ville ikke udsætte min søn for, at han skulle miste sin mor, og hans far så sad i fængsel. Men Mathilde havde lavet en aftale med to, som jeg ved hvem er, og hvad de præcis gik ud på de aftaler, det ved jeg ikke, men det har jeg det fint med. Og det blev jo så overhovedet ikke relevant, sagde Søren Kristensen.

Dokumentaren ’Må Mathilde dø?’ vises på TV 2 mandag aften kl. 20.50.

I 2014 mødte Ude og Hjemme Marhilde Gersby, der fortalte om sin sygdom og hendes glæde ved at få forlænget sit liv efter en lungetransplantation. Se videoen her >>

Husker du Mathilde Gersby som Hulubulu-Lotte i tv-serien 'Da Lotte blev usynlig'?:

Da Lotte blev usynlig

Sponsoreret indhold