Skæbner

Hun fik en fredfyldt død

19. januar 2015 af Carsten Holst Foto: ALL OVER PRESS
Hele verden græd sammen med Brittany Maynard, da den kræftsyge kvinde begik selvmord kun 29 år gammel. Nu fortæller hendes mand for første gang om tragedien.
Brittany og Dan inden sygdommen ramte hende
Brittany og Dan inden sygdommen ramte hende

Historien om den billedskønne, glade og altid smilende Brittany Maynards selvmord gik lige i hjertekulen hos millioner af mennesker verden over. Den 29-årige amerikaner led af uhelbredelig kræft i hjernen, og i november i fjor tog hun sit eget liv.

Historien om den unge kvindes død var både rørende og tragisk. Nu fortæller den person, der stod Brittany allernærmest, nemlig ægtefællen Dan Diaz, for første gang om parrets sidste dag sammen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Den sidste dag blev god

Læs også: Vågnede efter 12 år i koma

Efter at have kæmpet et halvt år med sygdommen, vidste den kræftsyge kvinde lørdag den 1. november 2014, at den dag ville blive den sidste i hendes liv.

- Hendes sidste dag, timer og øjeblikke blev god. Hun ville gerne ud og gå en tur, og det gjorde vi så. Vi var otte personer i alt plus hundene. Vi gik en vej, hun var glad for at gå, og det blev en god tur. Det vigtigste for Brittany var, at hun var omgivet af mennesker, der holdt af hende, og som betød noget for hende, fortæller Dan Diaz til den amerikanske magasin People.

Da Brittany vågnede den dag, der blev hendes sidste, fik hun et anfald med voldsom hovedpine og nakkesmerter. Inden spadsereturen spiste parret morgenmad. Om eftermiddagen vidste hun, at tiden var inde til at sige farvel.

Havde sine nærmeste hos sig

Læs også: Far misbrugte mig hver tirsdag

Den tapre og stærke kvinde tog selv sin dødsbringende medicin, mens hun lå i sengen og havde sine nærmeste omkring sig. Hun begik sit selvmord under en læges opsyn. En særlov i staten Oregon giver mulighed for at "dø med værdighed", som det hedder i loven, og den lov udnyttede Brittany.

- Brittany snakkede og grinte med os i fem minutter, inden hun faldt i søvn. Efter en halv time var hun helt væk. Hun var omgivet af mennesker, der elskede hende, og hendes afsked var fredfyldt, siger Dan Diaz om de sidste øjeblikke sammen med sit livs kærlighed.

Brittany Maynards fik konstateret uhelbredelig kræft i hjernen i april i fjor. Den sidste tid af sit liv var hun en ivrig fortaler for aktiv dødshjælp. Men hendes beslutning om at tage sit eget liv i en alder af blot 29 år, så hun kunne dø med sin værdighed i behold, vakte stor debat ikke alene i USA, men over hele verden.

Ønskede at tage sit liv

Læs også: Hjælp mor til et længere liv

Dan Diaz er ikke i tvivl om, at hustruens beslutning var den rigtige, og han har hele vjen igennem støtte Brittany i hendes ønske om at gøre en ende på livet, mens hun endnu kunne tænke klart.

- Hendes sygdom udviklede sig, og symptomerne blev værre og værre. Hun gjorde, hvad hun mente var det eneste rigtige, og hun undgik dermed unødige smerter og fik en værdig død, siger ægtefællen Diaz.

I den sidste tid inden sit selvmord forsøgte Brittany at få mest muligt ud af livet. En uge inden sin død besøgte hun og hendes mand Grand Canyon og fløj i helikopter. Det var ét af de store ønsker for den tapre kvinde, inden hun tog afsked med den verden, hun elskede højt, men som sygdommen tvang hende bort fra.

Sagde farvel på Facebook

Læs også: Kræftsyg mand forlader hospice

Millioner af mennesker verden over fulgte Brittany Maynard i den sidste tid, efter at hun havde offentliggjort sin beslutning om at begå selvmord. På sin dødsdag skrev hun på Facebook:

"I dag er dagen, hvor jeg har valgt at dø med værdighed i lyset af min dødelige sygdom, denne forfærdelige hjernekræft, som har taget så meget fra mig…men som ville have taget så meget mere. Verden er et smukt sted, at rejse har været min vigtigste lærer, mine nære venner og folk er de største givere. Jeg er endda omgivet af folk, som sidder i min seng og skriver. Farvel verden. Spred god energi. Giv det videre.

Sponsoreret indhold