Skæbner

Ida faldt om med hjertestop midt i idrætstimen: Heldigt Bjarke var min lærer

22. februar 2022 Karin Heurlin, foto Martin Høien/ Aller Foto & Video
Ida var ung, sund og veltrænet, da hun pludselig faldt om med hjertestop midt i idrætstimen. Det var sort uheld. Men samtidig et næsten ufatteligt held. For Bjarke stod i hallen den dag. Og han havde en helt særlig viden.

Den onsdag morgen i maj proppede Ida Tavlo som så ofte før tøj ind i vaskemaskinen. Da den havde vasket færdig, hev hun det våde tøj ud igen og hængte det til tørre. Med andre ord begyndte dagen så almindeligt, som den overhovedet kunne.

Men kort efter stoppede hverdagen og alt det normale for den 24-årige lærerstuderende.

Ida fik hjertestop

Da hun havde klaret tøjvasken, tog hun nemlig ind til idrætshallen på Campus Carlsberg for at træne til eksamen med sit hold. Og et kvarter inde i timen, fik den unge, veltrænede og raske kvinde hjertestop.

Det var sådan noget, som ingen ville forvente. Og som ingen læger kan forklare. Et sort uheld. Men midt i uheldet, var Ida faktisk også ramt af et næsten ufatteligt held.

Det var nemlig 44-årige Bjarke, der var hendes lærer den dag. Og mindre end et år før havde han gennemgået et omfattende kursus som førstehjælpsinstruktør.

Han vidste derfor præcis, hvad han skulle gøre, da Ida blev mere og mere omtåget for til sidst at være helt uden bevidsthed med en mærkelig nærmest rallende vejrtrækning.

Kroppen huskede mere end hjernen

Mens de andre elever ringede 112 og hentede en hjertestarter ude på gangen, gik Bjarke i gang med hjertemassage. Faktisk var det hans krop mere end hans hjerne, der fortalte ham, hvad han skulle gøre.

– Det var som om, min hjerne var lukket ned. Jeg nåede at tænke, at jeg helt rationelt burde vide, hvad jeg skulle gøre. Men jeg kunne overhovedet ikke huske det. Det kunne min krop heldigvis, fordi jeg havde øvet det så mange gange, siger Bjarke, som selvfølgelig kun havde øvet hjertemassage på dukker tidligere. Nu var det et rigtigt menneskeliv, han kæmpede for der midt i idrætshallen.

Heldigvis dirigerede Bjarkes instinkter ham korrekt. Og heldigvis var eleverne hurtigt tilbage med en hjertestarter, som gav Idas hjerte et stød, mens alle holdt sikker afstand.

Læs også: Racerkører ramt af hjertesvigt: Jeg skjulte min angst

Alle sukkede af lettelse

Det var dog ikke nok til at få hendes hjerte i gang, så Bjarke fortsatte sin hjertemassage, indtil ambulancen kom cirka otte minutter efter.

Redderne gav Ida endnu et stød. Og så kom der gang i hjertet, hvilket fik hele idrætshallen til at sukke af lettelse.

København åbnede sig

Bjarke var med i ambulancen, da Ida med udrykning blev kørt til Rigshospitalet, og den tur gennem hovedstaden glemmer han aldrig.

– Gaderne åbnede sig bare for os. Folk var så hensynsfulde. Det var virkelig smukt, som han siger.

Idas overlevelse er i det hele taget historien om at være omkring de rigtige mennesker på det rigtige tidspunkt.

Læs også: Jeg fik ny nyre af min mand

Krammet af fem ansatte på hospitalet

Som da hun ankom til Rigshospitalet, hvor et helt team stod klar. Eller da hun vågnede af koma 24 timer efter og blev ramt af et angstanfald i sin hospitalsseng, fordi hun af gode grunde ikke havde nogen anelse om, hvad der var sket. Samtidig rystede hele hendes krop af kulde. I det øjeblik ringede hendes søster efter hjælp. Og få sekunder efter stod fem ansatte fra afdelingen og krammede hende for at give hende ro og varme.

En forløsning at se Bjarke igen

Det tog flere dage, før Ida forstod, hvad der var sket. At hun faktisk havde været klinisk død i otte-ti minutter. Godt nok fik hun det at vide igen og igen af sin familie, men hendes hjerne gemte ikke på oplysningerne. Faktisk var det først, da Bjarke tre dage efter trådte ind på hendes stue og fortalte om hele forløbet i idrætshallen, at virkeligheden gik op for hende.

– Det var en kæmpe forløsning at se Bjarke. Og jeg blev meget rørt, siger Ida.

Det gør hun stadig, når hun taler om den onsdag sidste år.

Det var heldigt, at 44-årige Bjarke var Idas lærer den dag. Mindre end et år før havde han nemlig gennemgået et omfattende kursus som førstehjælpsinstruktør.

Tør ikke tænke på, hvad der kunne være sket

Hun kan ikke lade være med at tænke på, hvad der ville være sket, hvis hjertestoppet var kommet bare lidt før, mens hun sad i toget. Eller mens hun gik og vaskede tøj alene. Og hun kan heller ikke lade være med at tænke på, hvor pudsigt det var, at det netop skete der i hallen.

– Jeg føler mig heldig, fordi det lige skete med Bjarke. Og lige med det hold. Det var nemlig det bedste hold, jeg nogen sinde har været på. Vi havde sådan en god kemi. Det er rart at tænke på, at jeg faldt om med mennesker, som jeg holder så meget af. Bjarke var også min yndlingsunderviser, siger hun, hvorefter Bjarke tørt tilføjer: - Nu er jeg i hvert fald.

Ingen forklaring på Idas hjertestop

I dag er der overskud til humor midt i alvoren. For historien endte jo godt. Efter to uger på 14. etage på Rigshospitalet, blev Ida sendt hjem med en ICD indopereret. Ingen af de mange eksperter kunne finde en forklaring på hendes hjertestop, så egentlig kan Ida bare leve videre som før.

Det han hun da også gjort. Hun tog sin idrætseksamen. Og hun blev uddannet lærer for få uger siden.

Lægerne fandt aldrig en forklaring på Idas hjertestop.

En måned efter skete det på fodboldbanen

Men hjertestoppet kan hun aldrig helt ryste af sig. Det sidder i baghovedet. Og en gang imellem bliver hun mindet om det på en brutal måde. Som under EM i fodbold i sommer.

Ida fik hjertestop den 12. maj. Præcis en måned efter, 12. juni, sad hun klar hjemme med veninderne og glædede sig til at se EM-kampen Danmark-Finland. Da Christian Eriksen faldt om på banen, ramte det hårdt.

– Det var som at se alt det, der var sket for mig. Det var så voldsomt, og jeg brød sammen og måtte ringe til familien.

Den dag fik Christian Eriksen som bekendt den rette hjælp på banen af lægeholdet. Det gjorde Ida også i idrætshallen af Bjarke. Derfor har hun indstillet ham til prisen som årets Hjerteredder hos Hjerteforeningen.

Fakta om Årets Hjerteredder

Hvert år hylder Hjerteforeningen modige livreddere, der turde træde til og give livreddende førstehjælp, da et medmenneske faldt om med hjertestop.

Du kan være med til at kåre Årets Hjerteredder ved at afgive din stemme på de tre endeligt indstillede på hjerteforeningen.dk/hjerteredder fra den 21. februar til den 9. marts kl. 12.

Fakta om hjertestop:

Hvert år rammes omkring 4.700 danskere af hjertestop uden for hospital. Det svarer til omkring 13 hver dag.

Hvis ingen træder til med genoplivning, inden ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 19.

Hvis et vidne træder til med hjertemassage, inden ambulan cen ankommer, overlever 1 ud af 7.

Hvis personer med hjertestop modtager genoplivning med brug af hjertestarter, inden ambulancen ankommer, overlever næsten 1 ud af 3.

Sponsoreret indhold