Skæbner

Inden X Factor: Morten fik to vigtige skub

10. maj 2017 Karin Heurlin
I det sidste halve år inden X Factor levede Morten et liv, som bekymrede hans nærmeste. Han følte ingen glæde og sad hver dag alene på sit værelse og spillede computer. Men han fik ikke lov at blive siddende. Både hans søskende og hans ven kunne se, at han spildte sit talent og sit liv, så de ruskede op i ham på hver sin måde. Det ændrede alt.
morten fra x factor og Bubber på en sofa

Morten vandt X Factor 2017

Morten endte med at stå på scenen som vinder af X Factor 2017. 19 kilo mindre og fuld af selvtillid. Bubber har i denne uges Ude og Hjemme fulgt med Morten rundt i Odder og besøgt nogle af dem, der gjorde en forskel. Se galleriet nederst i artiklen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Fredag efter fredag stemte seerne på Morten, når han trådte ud på X Factor scenen. Selv da han gik i stå midt i det hele, sendte folk hjemme i stuerne ham videre.

Morten er nemlig et menneske, man kun vil det bedste.

Sådan har hans tre søskende også altid haft det med ham.

Det var netop derfor, hans lillesøster Maya på et tidspunkt gjorde noget, der kunne få uoverskuelige konsekvenser for ham. Hun meldte ham til X Factor, efter hun en dag havde siddet med ham i bilen, mens han sang ”Stand by Me”, så hun fik kuldegysninger.

Læs også: Anna fra X Factor blev mobbet

Morten trængte til et skub

Hun og søsteren Mathilde vidste med sikkerhed, Morten kunne synge. Men mest af alt vidste de, at han i den periode trængte til et skub i livet. I et halvt år havde Morten været i et sort hul, og søstrenes håb var, at X Factor kunne hjælpe ham op. Men det kunne selvfølgelig også presse ham endnu længere ned.

- Det var da et kæmpe sats, og jeg fortrød da også mange gange, at jeg havde meldt ham til. Hvis nu det havde været noget skidt for Morten at være med, så havde det jo gjort alting værre, og så havde jeg haft svært ved at se mig selv i øjnene.

Tæt søskendeflok

Maya kan sagtens se sig selv i øjnene i dag, men hun kigger nu mest på sin bror med et meget varmt blik, når hun sidde ved siden af ham. De er fire søskende. Maya, Mathilde, Morten og storebroren Jesper, som har en mild hjerneskade.

En flok, som altid har været tætte. Både fordi de rigtig godt kunne lide hinandens selskab og delte interessen for musik. Men også fordi de voksede op ude på landet, og der var langt til nærmeste legekammerat.

Bekymret for sin storebror

- Morten har altid været den der kærlige storebror, der passede på os. Han har virkelig det største hjerte, siger Maya, som deler lejlighed med Morten i Odder. Hun kunne derfor følge på nærmeste hold, hvordan det gik ned ad bakke for Morten det sidste halve år op til X Factor. Det var bekymrende at være vidne til.

Inden havde han været i Israel og arbejdet som servicetekniker på landets IC3-tog. Det havde været en god oplevelse. Morten var glad for sit fag, og han tjente en del penge undervejs, som han kunne leve af, da han kom hjem.

Men hjemme i Odder gik han i stå. I bogstaveligste forstand. Hver dag sad han i sin egen lille boble på sit værelse og spillede computer.

Læs også: X Factor dommer mistede sin kone i ulykke

Kunne se, den var gal

- Jeg kunne godt se, den var gal. Morten sad samme sted, når jeg gik på arbejde om morgenen, som når jeg kom hjem igen om eftermiddagen. Der skete bare det samme hver eneste dag, og jeg begyndte at blive vildt bekymret. Jeg tænkte, hvor meget han ville gå glip af, hvis han fortsatte på den måde, fortæller Maya, mens Morten nikker stille.

Selvom han aldrig har lagt skjul på sin historie, så har han ikke vænnet sig til at tale om den. Men han gør det alligevel, for undervejs i X Faktor har han igen og igen hørt, hvor meget han giver håb til andre. Når han på få måneder kan gå fra at sidde alene foran en computerskærm til at stå som årets X factor-vinder, så er der også håb for andre.

Følte ikke glæde ved noget

Morten vidste godt, at hans liv gik skævt. Han havde bare så svært ved at få det på rette kurs.

- Hver dag tænkte jeg, at der burde ske et eller andet, men det var som om, jeg havde givet op på forhånd. Det var en tung fornemmelse, og jeg havde ikke rigtig glæde ved noget. Kun når jeg spillede computer, siger Morten med et næsten undskyldende smil. Han har svært ved at forklare, hvorfor det gik så galt i et halvt år.

- Jeg har altid været meget usikker og Ikke troet på, at jeg var god nok. Det er noget fandens noget at tænke, og det kan være meget ødelæggende, hvis det bliver ved.

Heldigvis fik Mortens usikkerhed ikke lov til at tage magten alt for længe. Det kan han både takke søstrene for, fordi de skubbede ham til X Factor. Men også vennen Marc, som en dag troppede op hjemme hos Morten.

Fik et vigtigt spørgsmål

Morten troede egentligt bare, de skulle se en film sammen. Men midt i det hele stoppede Marc filmen og kiggede på sin ven.

- Hvordan har du det egentligt? spurgte han. Et kort spørgsmål, som måske ikke lyder som noget, der kan ændre en masse. Men de fem ord fik en kæmpe betydning.

- Pludselig åbnede jeg op for det hele. Jeg fortalte ham, at jeg ikke var tilfreds med mit liv, og det kom bag på mig, hvor ærlige vi begge var. Det var jo ikke noget, jeg havde lyst til at snakke om, så det var hårdt, men jeg er virkelig taknemmelig for, at han stillede mig det spørgsmål. Det var modigt af ham, siger Morten.

X Factor Mortens største sejr

Du kan i denne uges Ude og Hjemme læse hele interviewet, hvor Bubber møder Morten og flere af de personer, som hjalp ham undervejs.

Sponsoreret indhold