Skæbner

Isabel fra Fede Forhold: Folk råbte efter mig på gaden

1. september 2020 Tekst Karin Heurlin foto Søren Lamberth
Da Isabel blev kæreste med Tina, fik de så dårlige vaner, at de var klar til at gå hver til sit. For Isabel var den store vægt traumatisk, fordi hun før har lagt ører til onde og ydmygende tilråb.

Isabel gik i sine egne tanker på fortovet, da en bil trillede forbi hende på vejen. Hun registrerede ikke, hvordan bilruden blev rullet ned, men hun hørte ordene, der blev råbt ud ad vinduet, klart og tydeligt: ”Fede kælling.” I det næste øjeblik så hun, hvordan et sodavandsbæger fra McDonald’s blev kylet mod hende, efter personen i bilen havde taget omhyggeligt sigte.

35-årige Isabel Rosiak ved, hvordan det er at være i en tung krop. Og hun ved alt for godt, hvor megen fordømmelse og hvor mange tilråb man skal lægge ører til.

Blandede sig i hendes indkøb

– Jeg har oplevet en del råbe efter mig ud fra biler, og engang var der en, der kom hen til mig i et supermarked og sagde: ”Det der skal du da ikke putte i din kurv.”

Man kan have en mening om den slags bemærkninger og stikpiller. Men én ting er helt sikker: Uanset hvor højt de bliver råbt, hjælper de ikke den overvægtige til at tage sundere valg.

– Når nogen råbte efter mig, blev jeg bare endnu mere ked af det, og så trøstespiste jeg. Det skulle bare dulmes med mad, siger Isabel, som sammen med kæresten Tina Lønborg tog kampen op mod kiloene i det populære DR-program ”Fede forhold”.

Læs også: Camilla og Martin: Vi trængte til et skub

Skammede sig

Hele Danmark har kunnet følge deres op- og nedture og til sidst juble med parret, da de trådte op på vægten, der viste et samlet vægttab på 59,1 kilo.

Men Isabel havde faktisk kæmpet hårdt, flere år inden kameraerne rykkede ind i hendes liv.

Lige siden barndommen vejede hun mere end de andre, og da hun flyttede hjemmefra, stak vægten helt af. På det tidspunkt spiste hun så meget junkfood, at hun af ren skam altid fik bragt ud, så hun ikke skulle stå nede i forretningen og blive vurderet af fordømmende blikke. Hun sørgede også for at skifte leverandør, så det ikke virkede så voldsomt. Men det var voldsomt. Når Isabel ringede og bestilte, bestod et aftensmåltid gerne af to pizzaer og måske med en burger eller en gang pomfritter ved siden af.

Læs også: Michael fra Fede Forhold: Frygtede for sit liv

Vægten gik ud over helbredet

– Jeg har altid trøstespist og fundet glæde i mad. Nok fordi jeg havde det svært og altid følte mig udenfor og manglede selvtillid, siger Isabel, som for fem år siden toppede med en vægt på 151 kilo, og det begyndte at gå ud over helbredet. Om natten kæmpede hun med at trække vejret. Og i de vågne timer havde hun svært ved at gå særlig langt, og der var uden tvivl kommet flere lidelser til, hvis ikke Isabel i nytåret 2016 lavede et nytårsforsæt, som hun holdt ved: Hun ændrede sit liv.

En bemærkning fra en veninde ændrede alt

Det var faktisk ikke de fysiske udfordringer, der fik Isabel til at tage den beslutning. I virkeligheden startede det med en bemærkning fra en veninde, som i første omgang gjorde Isabel rasende: – Jeg vil gerne være ven med dig resten af mit liv. Så jeg vil gerne have, du lever længe, sagde den bekymrede veninde, som mente, Isabel skulle tabe sig.

– Jeg blev virkelig sur. Hvad bildte hun sig ind? Men så kom jeg til at tænke over, at det jo var sagt i kærlighed, og det blev egentlig startskuddet til mit vægttab.

Øget selvværd

Da Isabel først ændrede sine vaner, gik det hurtigt. På et år tabte hun sig 55 kilo, og undervejs voksede hendes selvværd lige så drastisk.

– Jeg åbnede mig og fik en helt ny livsglæde. Jeg blev nærmest selvfed og kunne godt rende rundt og sige: ”Hold op, hvor er jeg da lækker.” Eller: ”Jeg er for sej,” griner Isabel, som er et godt bevis på, at når man elsker sig selv, er det også nemmere for andre at gøre det.

Det var nemlig, da hun var allermest glad mod slutningen af sit vægttab, at hun mødte Tina på en datingside.

– Tina var simpelt hen så sød og charmerede og fuld af energi. Og hun var også utrolig støttende omkring mit vægttab.

De dårlige vaner blev forstærket

Det er selvfølgelig også let at være støttende og charmerende i starten af et forhold, når man er nyforelsket. Men på et tidspunkt kommer hverdagen. Det gjorde den også for Tina og Isabel, og den afsatte sine tydelige spor.

– Der gik simpelt hen for meget hygge i den. Det var, som om vores dårlige vaner blev forstærket, erkender Tina og fortæller, hvordan fredagsslik langsomt også udviklede sig til tirsdagsslik og torsdagsslik. Det var de helt enige om. Ligesom de kunne give hinanden ret i, at de da fortjente noget ekstra lækkert, hvis det regnede. Og en stor is, hvis solen skinnede. Og noget ekstra godt, hvis en af dem var trist.

Pludselig havde de taget næsten 50 kilo på tilsammen.

Blev slået tilbage

For Isabel var vægtstigningen ekstra nedslående. Når man én gang har knoklet hårdt for et imponerende vægttab, gør det ondt at blive slået tilbage.

– Jeg var simpelt hen så ked af det og helt opgivende. Al glæde og selvtillid var væk, siger Isabel, som tydeligt mærkede, at Tina også kæmpede med humøret.

Faktisk gik de begge rundt og følte sig skyldige over, at det var gået så galt. Det var en ond cirkel. Jo mere triste de blev, desto mere spiste de, og til sidst indså de, at deres dårlige madvaner truede med at ødelægge deres forhold.

Tog hård beslutning

– Vi var kørt så galt i forholdet, at vi besluttede, at vi var nødt til at gå fra hinanden, hvis det fortsatte på den måde. Det var hårdt, for vi elskede stadig hinanden, men sådan blev det nødt til at være.

Tv-programmet ”Fede forhold” var derfor sidste udkald, hvis Tina og Isabel skulle redde forholdet.

Men det sidste udkald viste sig at være det rigtige. Under optagelserne begyndte de sammen at gå på en helt ny og sund vej, som de har fulgt lige siden.

Frieri i stedet for brud

Den nye vej har givet dem fast grund under fødderne som par. Kærligheden er blevet så stærk, at Isabel har friet og fået et rungende ja. Og i foråret tog de et andet vigtigt skridt sammen. Det var, da de sad til deres første møde på fertilitetsklinikken, hvor det forhåbentlig vil lykkes dem at blive gravide.

Lige nu har coronaen dog sat fertilitetsbehandlingen på pause, men drømmen er der stadig. Og det er kærligheden også.

Sponsoreret indhold