Skæbner

Isabella fik en ny mor

24. juni 2013 af Mikkel Milsgaard. Foto: Morten Mejnecke.
18-årige Isabella Villadsen fra Slagelse kalder svigermor for ”mor” og svigerfar for ”far”. De har støttet hende i tiden efter hendes mors død og lod hende bl.a. flytte ind i deres hjem, indtil hun og kæresten Mikkel fandt deres eget

Da Isabella Villadsens mor døde sidste år i september, stod hun pludselig helt alene og uden tag over hovedet. Men så trådte hendes svigerforældre, Ellen og Knud Nicolajsen, til og gav hende både hjem og hjerterum i deres rækkehus i Slagelse. I dag bor Isabella sammen med sin kæreste Mikkel i en lille lejlighed i samme by, men hendes taknemmelighed for svigerforældrenes hjælp er ikke til at tage fejl af.
Isabellas forældre blev skilt, da hun var helt lille. Under sin opvækst boede hun hos sin mor i Præstø på Sydsjælland, men allerede fra begyndelsen af syvende klasse blev det besluttet, at hun skulle på kostskole i Ringe på Fyn. Isabella var en teenagepige, som virkelig havde behov for nogle helt faste rammer. Hendes mor, Helle, led af en nyresygdom, som gjorde, at hun ikke altid magtede at tøjle sin vilde datter.
- Inden jeg kom på Ringe Kostskole, var jeg en rigtig ballademager. Jeg var begyndt at tage stoffer sammen med nogle, der var meget ældre end mig selv, og jeg stak af hjemmefra. På kostskolen fik jeg nogle faste rammer omkring mig - jeg vidste, hvad jeg måtte og ikke måtte. Men kostskolen betød først og fremmest, at jeg kom væk fra det miljø, jeg var kommet ind i, fortæller 18-årige Isabella Villadsen.

Læs også: Cille fik nyre af mor

Mor lå i respirator
Da Isabella havde afsluttet 10. klasse på kostskolen i juni 2009, besluttede hun sig for at flytte hjem til sin mor, som i mellemtiden var flyttet til Slagelse. På det tidspunkt var nyresygdommen kraftigt forværret. Helle havde nedsat nyrefunktion og var konstant i dialyse.
Lægerne fortalte Helle, at hun ikke havde lang tid igen, hvis hun ikke snart gennemgik en nyretransplantation. Men som det selvopofrende menneske, hun var, skrev Helle under på, at alle, der var yngre end hende, skulle foran i køen til at få en ny nyre. Sådan var Helle bare.
- Den 19. september 2009 ringede min far til mig og sagde, at vi skulle til Rigshospitalet i København. Da vi sad i bilen, forklarede han mig, at mor lå i respirator. Han sagde, at hun ikke ville vågne igen, fortæller Isabella stille og kigger ned.

Læs også: Nyt liv uden mor

Dårlig samvittighed
Da Isabella sad på Rigshospitalet og havde sagt farvel til sin mor for sidste gang, begyndte tankerne for alvor at fare rundt i hovedet på hende. Fortiden kiggede frem i små billeder, som gjorde ondt helt ind i sjælen.
- Jeg havde dårlig samvittighed over alle de gange, hvor jeg havde opført mig dårligt og gjort min mor ked af det, fortæller Isabella.
Men hurtigt fik hun også andre og mere praktiske ting at tænke over. Hvor skulle hun bo, når hendes mor nu ikke var her længere? Hun ville jo så gerne blive boende i Slagelse.
Netop dér kom Mikkels forældre ind i billedet. Isabella og Mikkel har været kærester siden nytårsaften 2008/2009. Ellen og Knud tilbød straks deres svigerdatter, at hun kunne bo hos dem sammen med Mikkel, indtil parret fandt deres eget.
- Det føltes bare helt naturligt. Jeg ville gerne have, at Isabella følte sig tryg. Måske var det mit moderlige gen, fortæller Ellen Nicolajsen, 55.
I dag har Isabella og Mikkel deres egen lejlighed i Slagelse og forsøger at få hverdagen til at hænge sammen. De besøger ofte Ellen og Knud, og kalder dem begge for "mor" og "far", når de er der.
Isabella begyndte på social- og sundhedsskolen i april, men er i dag på kontanthjælp. Hun havde endnu ikke fået bearbejdet sorgen efter moderens død og valgte derfor at droppe ud. Kommunen har stillet gratis psykologhjælp i udsigt, men ventelisten er lang. Mikkel er også på kontanthjælp, men begynder ved Søværnet i Frederikshavn den 11. oktober.

[email protected]

Sponsoreret indhold