Skæbner

Janes urne er kommet hjem

27. januar 2014 af Søren Johannesen, foto: Morten Mejnecke
I onsdags kom Jane Hoffmanns urne hjem fra Schweiz. Familien hentede den på posthuset i torsdags. Nu er de ved at forberede sig til bisættelsen i weekenden, hvor Janes aske skal spredes i Aarhus Havn. Janes datter, Rikke, er ikke nervøs, selvom hun ved, det bliver hårdt. – Det er jo det sidste. Så er det slut. Det bliver det endelige punktum efter en lang rejse, siger hun til Ude og Hjemme.
Rikke og Jane fotograferet sammen den 8. januar. Dagen efter tog Jane sit liv på en klinik i Schweiz.
Rikke og Jane fotograferet sammen den 8. januar. Dagen efter tog Jane sit liv på en klinik i Schweiz.

 

 

Nu er Jane Hoffmann kommet hjem til familien igen. Urnen med asken fra den 53-årige mor til to, som den 9. januar tog sit liv på en selvmordsklinik i Schweiz, ankom med pakkeposten allerede onsdag i sidste uge, hvor postbuddet lagde en seddel i Kim Hoffmanns postkasse.

Dagen efter hentede han de jordiske rester af sin elskede kone på posthuset.

LÆS OGSÅ: Jane sov ind med et smil

En rigtig træls dag

- Torsdag var en rigtig hård dag, en træls dag. Jeg følte mig helt vildt tom indeni og savnede min mor rigtig meget. Jeg synes ellers, jeg har haft det okay, men det var en dårlig dag i torsdags, fortæller Janes 23-årige datter, Rikke Kimie Andersen.

Hun så først urnen i lørdags, da hun og familien mødtes med bedemanden hjemme hos Kim i Rodskov, nord for Aarhus. Eller det vil sige, hun så den papkasse, urnen var kommet i, og som familien gav videre til bedemanden. Rikke følte igen grund til at pakke urnen ud.

LÆS OGSÅ: I dag tager Jane sit liv

- Det var mærkeligt. Jeg ved ikke, om jeg syntes, det var trist. Men det er det vel. Nu er hun helt væk - også brændt. På den anden side var det jo ikke mor. Jeg kan ikke rigtig forbinde urnen med hende. Den er jo bare en ting, forklarer hun.

Bisættelsen holdes privat

Janes bisættelse finder sted den kommende weekend i Aarhus. Familien ønsker at holde den privat.

Jane planlagde selv højtideligheden ned til mindste detalje inden sin død. Hun har også selv skrevet talen, som skal holdes, inden hendes aske skal strøs i Aarhus Havn.

LÆS OGSÅ: Janes sidste jul med familien

- Jeg er ikke nervøs. Men jeg frygter det lidt, og det bliver da sindssygt hårdt. Det er jo det sidste. Så er det slut. Det er det endelige punktum efter en lang rejse, forklarer Rikke, som samtidig også ser frem til at kunne komme videre med sit liv.

For eksempel har hun og kæresten, Christopher, 23, netop fået en ny lejlighed i Aarhus, som de flytter ind i sidst på ugen.

Videre med livet

- Jeg glæder mig helt vildt meget, men også det er lidt ambivalent. For normalt ville det jo være sådan noget, jeg ville dele med min mor. Hun ville være den første, jeg ringede og fortalte det til, forklarer Rikke, som også er begyndt at glæde sig til at vende tilbage til sit studie, ergoterapi på VIA University i Aarhus Nord, til april. Rikke satte studiet på stand-by i juni 2013 i forbindelse med Janes sygdom.

LÆS OGSÅ: Rikke støtter sin mors ønske om at dø

- Lige efter mor døde, havde jeg slet ikke lyst til at vende tilbage på skolen, men nu kan jeg mærke, at det bliver godt at komme i gang igen. Livet skal jo gå videre. Det ville mor også have sagt, siger Rikke, som stadig kommunikerer lidt med sin afdøde mor - på sin egen måde.

Håber mor er derude et sted

- Jeg har faktisk sendt hende nogle private beskeder på Facebook. Det er rart at kunne komme af med sine tanker og rent faktisk sende dem til hende. Når jeg på et tidspunkt er klar, vil jeg slette dem igen, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: Jane måtte tale sin mand fra at følge hende i døden

- Jeg er meget splittet. Jeg håber virkelig inderligt, at mor er derude et sted, at der er mere mellem himmel og jord … Men jeg har aldrig rigtig troet på det. Jeg vil rigtig gerne, men min hjerne siger, nej, hun er væk. 

Sponsoreret indhold