Skæbner

Jeg blev misbrugt af far og morfar

15. februar 2017 af Anne Kristiansen Rønning. Foto: Hege Landrø Johnsen og privat
Som barn blev hun seksuelt misbrugt af både sin far og morfar, men ingen greb ind eller ville tro på hende. Efter flere års kamp lykkedes det hende dog at blive hørt og få dem dømt, men hendes trængsler var ikke forbi.

- Jeg overnattede ofte hos bedstemor og bedstefar. Efter nogen tid begyndte bedstefar at lægge sig ved siden af mig i sengen, og jeg mener, at det første fuldbyrdede samleje skete, da jeg var cirka 4 år. Bagefter gav han mig penge, fortæller den i dag 53-årige Vårin Sørmeland.

Hun husker endnu den afsindige smerte, og overgrebene fortsatte år efter år, uden at den lille pige turde fortælle det til nogen. For hendes bedstefar havde sagt, at hvis hun gjorde det, ville han kaste hendes bedstemor i brønden i kælderen.

Rucas hårde barndom: Jeg higede efter kærlighed

– Jeg var glad for bedstemor. Hun var altid så sød ved mig, og jeg ville ikke have, at hun skulle havne i brønden, husker Vårin, der boede i Sortland i det nordlige Norge.

Ingen reagerede på overgreb

Hendes familie bestod af mor, far, to brødre, en søster – og med bedsteforældre i nabobygden. Hendes far var arbejdsløs, og moren arbejdede som rengøringskone og køkkenassistent, hvilket af og til betød nattevagter.

Med tiden begyndte hendes bedstefar at overnatte en del hos dem. Og at Vårin lå bange på sit værelse og ofte havde smerter i skridtet, var der ingen, der tog sig af.

Sigrid blev misbrugt: Jeg dræbte min far

Den lille pige håbede, at sundhedsplejersken eller familielægen ville reagere på hendes hyppige blærebetændelser og blodet i trusserne. Eller at lærerne ville spørge, hvorfor hun havde problemer med at sidde ned.

– Fra jeg var omkring 4 år, havde jeg meget ondt i halebenet. Senere viste det sig, at det var brækket. Men ingen reagerede. Da jeg var 11-12 år, begyndte min far også at komme ind til mig. Han gav mig også penge. Udadtil var han en respekteret mand, som var engageret i en masse lokale aktiviteter, fortæller Vårin, som derfor ikke mødte megen hjælp eller forståelse.

Afvist af politiet

1983 havde Vårin dog fået nok. For det stod pludselig klart, at det ikke kun var hende, som led under hendes far og bedstefars overgreb.

– Jeg og min ældste søster gik til politiet, og politimanden lyttede i to timer, før han sagde: ”Ud herfra! Ved du, hvem du taler om?”

Bubber møder Katja: Min far misbrugte mig hver tirsdag

Men Vårin ville ikke give op og talte med forældrene til de andre børn, som hun vidste led under hendes far og bedstefars overgreb. Hun troede, at de ville gå til politiet, og at der så ville blive gjort noget. Men der skete intet.

Samme år – i 1983 – mødte Vårin ham, der skulle blive hendes mand, og hun fortalte ham det hele, da de blev kærester.

Far og morfar anholdt

– Siden har han stået som en klippe ved min side. En dag i februar 1985 ringede min mor og fortalte, at politiet havde hentet far og bedstefar. Man skulle måske tro, at jeg blev lettet, men faktisk brød jeg sammen. Jeg følte mig så overset. Hvorfor var der ingen, der havde troet på mig? Jeg følte, de havde svigtet mig totalt.

Her er de pædofiles hemmelige symboler

Hverken hendes far eller bedstefar sad i fængsel så længe som de to-tre år, de blev dømt, og Vårin, som selv var blevet mor, valgte at lade sine børn møde deres bedstefar.

– Far havde også nogle gode sider, og jeg ville lade mine børn få lov til at opleve dem. Men jeg og min mand har aldrig ladet børnene være alene med ham, siger Vårin, hvis trængsler stadig ikke var forbi.

I det nye Ude og Hjemme, som er på gaden onsdag den 15. februar 2017, kan du læse hele Vårins historie.

Vårin blev misbrugt af far og morfar

Sponsoreret indhold