Skæbner

Jeg blev solgt til sex som 14-årig

8. april 2020 af Mathias Pernhem. Dansk bearbejdelse: Anne Kristensen. Foto: Peter Cohn
Merly var kun 14 år, da en ældre veninde truede hende til at sælge sin krop. Det startede en nedtur, der kulminerede som prostitueret på narko i København.

Første gang Merly havde sex med en anden, gik hun i 7. klasse, og der gik rygter om hende på skolen. Detaljer om hendes seksuelle debut blev lækket, og hun blev mobbet og chikaneret.

En ældre veninde stod klar med støtte, mad og tøj, og Merly overnattede ofte i hendes lejlighed. Men da kvinden pludselig havde brug for penge, begyndte afpresningen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Hun syntes, at jeg havde fået så meget af hende, og ville have, at jeg skulle betale tilbage. Da jeg ikke kunne, foreslog hun, at jeg skulle prostituere mig. Da jeg nægtede, sagde hun, at hun ville afsløre noget, som jeg havde sagt til hende i fortrolighed, og som jeg absolut ikke ønskede skulle komme ud. Jeg havde lige været igennem et helvede og var rædselsslagen for, at endnu et skulle begynde, fortæller Merly Åsbogård.

Udsat for overgreb

Nogle uger senere blev hun hentet af en mand, som veninden havde kontakt til. Merly blev kørt ud til en skov og udsat for overgreb. Bagefter gjorde hun det klart for veninden, at hun aldrig ville gøre det igen. Men veninden fejede Merlys protest væk.

– ”Hvis du ikke fortsætter, ødelægger jeg dit liv,” sagde hun. Det var som at få en pistol sat for panden, så jeg fortsatte, siger Merly, som i dag er 34 år og sammen med sine to døtre bor i en stor lejlighed i Borås nær Göteborg.

Hun ved godt, at hun stikker ud fra mængden i det hyggelige og trygge kvarter, men hun er vant til det. Som sort og adopteret fra Colombia blev hun også lagt mærke til i det lille nabolag i udkanten af Borås, hvor hun voksede op.

Havde god opvækst

Hendes personlighed skinner igennem, og det er svært at forstå, at den højrøstede og stærke småbørnsmor har været helt nede at skrabe bunden med prostitution og et alvorligt stofmisbrug.

Merly havde en god opvækst. Hun boede på landet med sine forældre og to søskende, og de første år følte hun sig ikke anderledes. Hun holdt af at gå i skole og klarede sig flot. Men det var også i skolen, at hun indså, at hun ikke var som alle andre.

Læs også: Jeg solgte min krop

– Jeg blev set ned på, fordi jeg var pige, sort og adopteret. Jeg begyndte at mærke, at folk havde fordomme, siger Merly og fortæller, at hun udviklede sig tidligt. Det betød, at mange drenge så hende som et objekt. De passede hende op på gangene i skolen og stak hænderne under blusen på hende.

Faldt i sort hul

Men det var intet imod, hvad der skete i de ældste klassetrin. Merly fandt sammen med en ældre dreng, som talte meget om sex, så hun gav til sidst efter og lod det ske. Rygterne spredtes, og så brød mobningen og chikanen løs.

Det kulminerede en dag, hvor hun kom ind i klassen og så, at nogen havde ændret pauseskærmen på hendes computer: ”Merly hyler som et dyr, når Freddie tager hende i røven,” stod der.

– Jeg følte, at jeg faldt ned i et stort, sort hul. Jeg skammede mig sådan, fortæller Merly, der ikke synes, hun fik den nødvendige hjælp fra lærerne.

Det var i denne svære periode, hun kom i kontakt med den ældre veninde, som først viste sig som en stor støtte, men siden tvang hende til at prostituere sig.

Veninde blev alfons

Veninden blev hendes alfons, skaffede kunder og forsynede Merly med en mobiltelefon, så hun altid var tilgængelig for dem. Så snart hun fik en sms, måtte hun slippe alt – selv når hun var i skole.

– Jeg havde aldrig fri. Det var et helvede.

Ordningen fortsatte i et år, indtil Merly var 15. Så tog en ny alfons over.

– Jeg fik mere tid til at puste ud, men jeg frygtede stadig, at det skulle blive afsløret, hvad jeg havde gang i, siger Merly, som derfor prøvede at komme ud af prostitutionen. Hun ringede til en støttelinje og fik kontakt med en fyr, som var ti år ældre.

Låst inde i lejlighed

Det føltes rart at have nogen at tale med. Merly blev forelsket over telefonen og bestemte sig for at tage til Stockholm en weekend for at mødes med manden. Det var i påsken 2000.

Men det blev ikke, som hun havde forestillet sig. I stedet for et romantisk møde blev hun låst inde i mandens lejlighed og voldtaget.

– Jeg troede, at jeg gik en lys fremtid i møde, men den weekend knækkede mig. Efter han havde voldtaget mig, solgte han mig videre til en lang række mænd. Han blev senere dømt for det.

Da Merly kom hjem efter de skrækkelige dage i Stockholm, begyndte hun at drikke alkohol for at dulme sine følelser. Hun fortsatte med at prostituere sig og blev udnyttet af en række alfonser. Hun blev ofte tvunget til sex af mænd, som sagde, at de ville afsløre, hvem hun var, hvis hun ikke gav efter. Dobbeltlivet var ved at knække hende psykisk.

Tog til København

Som 17-årig indså hun, at det var farligere at holde sit liv hemmeligt end at fortælle om det til andre. Men da hun søgte hjælp i ungdomspsykiatrien, følte hun ikke, at nogen lyttede. Tværtimod fik de hende til at føle endnu mere skam.

Merly flyttede i sin egen lejlighed og fortsatte med at prostituere sig. Hun begyndte at pendle til et bordel i København og endte med at flytte til den danske hovedstad, da hun fandt sammen med en fyr. På det tidspunkt var hun ude i et alvorligt amfetaminmisbrug og levede et farligt og destruktivt liv. Hun var 20 år og fri fra alfonser, men fortsatte med at leve det samme liv som før.

– Jeg havde så lavt et selvværd. Jeg troede ikke, at jeg kunne finde ud af noget andet. Desuden manglede jeg penge, og penge er en drivkraft. Men jeg havde også en værdi blandt prostituerede, pushere og strippere, som jeg ikke havde andre steder. I den verden er der ingen, som ser ned på dig.

Var tæt på at dø

Merly var tæt på at dø flere gange. Hun overlevede flere overdoser, men hendes krop var ved at kollapse. Hun har et billede på sin mobil fra den tid. Man kan næsten ikke genkende hende, og det er tydeligt, at hun ikke havde det godt. Det var, da hun selv så dette billede, at hun besluttede sig for at flytte tilbage til Sverige og stoppe med at tage stoffer.

– Jeg havde ingenting på det tidspunkt. Hjemme i Sverige arbejdede mine venner, mens jeg var i gang med at spilde mit liv fuldstændigt, siger Merly, som klarede kampen mod stofferne, men fortsatte med at prostituere sig.

Læs også: Emilia blev solgt som barn

– Stoffer og prostitution hænger ikke altid sammen. Ikke for mig i hvert fald. Jeg var bagud økonomisk hver måned, jeg havde fået min første datter og forsørgede hende selv, så jeg så ingen anden udvej end at skaffe en barnepige og sælge mig selv.

Lavt selvværd

Det var dog først og fremmest det lave selvværd, som fastholdt hende i prostitutionen.

– Når jeg skulle søge et job, troede jeg alligevel ikke på, at jeg kunne klare det. Jeg blev bange og græd, så snart jeg tænkte på det. Jeg var så langt fra resten af samfundet.

Vendepunktet kom i 2015, da hun var på vej hjem fra en tur i byen.

– Da havde jeg været prostitueret i mere end halvdelen af mit liv, og jeg indså, at jeg havde klaret mig længe. Jeg levede, havde ingen fysiske skader og havde ikke fået hiv. Men nogle gange vender heldet. Det var bare et spørgsmål om tid.

Det blev en opvågning for Merly.

– Men det var også skamfuldt at være mor og prostitueret, så det var egentlig flere ting, som fik mig til at stoppe.

Vil hjælpe udsatte

Kort forinden var hun begyndt at studere statskundskab ved Göteborgs universitet. Hun tog sin eksamen og blev leder for et projekt med udsatte i samfundet.

– Jeg troede aldrig, at jeg skulle klare at have to børn og tage en eksamen. Men man kan mere, end man tror. Jeg vovede at tage springet, og det gik. At få et job og et ordnet liv hjalp mig ud af prostitutionen.

I dag arbejder Merly med at sprede viden blandt politikere om prostituerede kvinders kår og for at forhindre, at andre går samme vej, som hun selv har gjort. Hun holder også foredrag om sin historie og har været aktiv i #MeToo-bevægelsen.

Som prostitueret havde hun altid lige præcis stoffer og penge nok, men hun betalte en høj pris for sin livsførelse. De psykiske mén følger hende stadig den dag i dag. Det har taget hende lang tid at tro på kærligheden, men for ikke så længe siden fik hun en kæreste.

– Det er ganske nyt, men det er spændende. Jeg har haft svært ved at nære tillid til andre, men sådan er det ikke længere. Nu er jeg ikke bange mere. Det er en ny følelse for mig.

Sponsoreret indhold