Jeg er fængslet i mit eget hjem

Sanne savner at se havet, og hun ville ønske, hun kunne besøge sin søn i hans lejlighed. Men hendes overvægt og angst har gjort, at hun i årevis ikke har forladt sit hjem. Hun tømmer ikke engang postkassen eller går ud med skraldet. Alligevel har hun nu valgt at gå imod sin egen frygt. Selvom hun har angst for nye mennesker, har hun valgt at åbne sin dør for Bubber for at fortælle sin historie til Ude og Hjemme

De fleste mennesker har en mening om svært overvægtige. Fordomme mangler der ikke. Men kun de færreste ved, hvordan det i virkeligheden er at leve med en vægt, som gør de mest almindelig gøremål umulige.

Det ved 52-årige Sanne Schmidt. I flere år har hun været så stor, at hun ikke kan komme ud af sit eget hjem. Hendes dagligvarer bliver leveret. Hendes læge må komme hjem til hende, når hun skal til tjek. To gange om ugen kommer folk fra kommunen for at tømme hendes postkasse, bære hendes skrald ud og vaske hendes tøj. Skal hun se sin elskede 25-årige søn Jonas, må han selv låse sig ind til sin mor. Og når hun skal åbne og lukke vinduet, må hun bruge den kost, som altid står ved siden af hende.

Der er rigtig meget, som Sanne ikke kan. Hun tør ikke engang gå ud i sin lille baghave af frygt for at falde på vej derud.

Savner at se havet

Bubber: Hvordan er det at leve på den måde? Er du ikke bange for at gå glip af livet?

- For at være ærlig har jeg vænnet mig til det. Jeg tænker faktisk ikke så meget over det. Men jeg savner at se havet igen. Det gør jeg virkelig. Og så vil jeg selvfølgelig rigtig gerne se min søns lejlighed. Jeg er ked af, at jeg ikke kan komme derop, siger Sanne, som sidder i sin faste lænestol med vinduet på klem og en effektiv elektrisk blæser på den anden side. Den kom Jonas med forleden, så hans mor kunne få nogle kølige pust i den sommervarme, som føles så kvælende for hende.

Min søn er mit guld

- Jeg har verdens bedste dreng. Det ved jeg godt, alle siger om deres børn. Men Jonas er mit guld. Jeg har altid været alene med ham, og han er mit livs højdepunkt.

God til at hjælpe andre

Sannes bærbare computer står på sin faste plads på sofabordet lige foran hende. Den er hendes livline til Verden udenfor. Når hun åbner den, er hun ikke så ensom, selvom hun sidder alene i stuen hjemme i Rørvig. Sanne er nemlig aktiv på forskellige sociale medier, hun har sin egen blog, hvor hun skriver om angst, og hun har stor glæde af grupper, hvor mennesker med angst skriver sammen. De andre brugere har også store glæde af Sanne.

Sanne er nemlig udstyret med et ualmindeligt stort hjerte, og et kvikt hoved. Hun er god til at formulere sig. God til at trøste. Og god til at lytte og give opbakning, når andre har det svært. Til gengæld er hun dårlig til at give skulderklamp, når det handler om hende selv.

 - Jeg ved godt, at jeg er min egen værste fjende, som Sanne siger.

Læs hele historien i Ude og Hjemme, der er på gaden onsdag den 13. juli 2016