Skæbner

Jeg fik min bror tilbage

10. januar 2020 Tekst: Karin Heurlin, foto: Martin Høien
Søskendeparret Nanna og Simon har altid vidst, de havde hinanden. Også når deres barndom blev svær, og Simon blev anbragt på et opholdssted, og Nanna kom i aflastningsfamilie. Derfor gjorde det så ondt, da Nanna kunne mærke, at Simon blev en anden, da han kom ud i et misbrug. Men en dag kom den gamle Simon tilbage.

Der er to år imellem Nanna og hendes storebror Simon. Og de to har nok haft endnu mere brug for hinanden, end så mange andre søskende. I barndommen blev Simon nemlig anbragt på et opholdssted, og Nanna kom i aflastningsfamilie hver anden weekend, så der var mange forskellige voksne, der kom og gik i deres liv. Men de vidste altid, at de havde hinanden.

Derfor gjorde det så ondt på Nanna, da hun bemærkede, at hendes storebror begyndte at forandre sig i den tidlige teenage-tid.

- Han begyndte at farve hår og få piercinger og opføre sig mærkeligt. Han blev grov og søgte meget ind i sig selv, siger 23-årige Nanna Svaneberg fra Svendborg.

Røg hash i ungdomsklubben

Der var en grund til, at Simon ikke længere opførte sig som den storebror, som Nanna kendte så godt.

Han var kun 12-13 år, da han prøvede hash første gang i en ungdomsklub, og siden kom han længere og længere ud i sit misbrug.

- Det fangede mig helt vildt allerede første gang. Jeg kan næsten ikke beskrive det. Det var meget, meget intenst, siger Simon, som under sit misbrug helst undgik Nanna og hendes bekymrede øjne.

Læs også: Hashen stjal min ungdom

Ville ikke se familien i øjnene

- Jeg ville rigtig gerne familien, men det var ikke fedt at dukke op og se dem i øjnene. Så ville jeg hellere selv brænde inde med det, erkender 25-årige Simon, som under sit misbrug var så bedøvet, at han nærmest ikke mærkede sine følelser.

Imens kunne Nanna stå magtesløs på sidelinjen og se, hvordan hendes bror fik det dårligere og dårligere.

Hårdt ramt

- Det ramte mig sindssygt hårdt. Jeg ville ham kun det bedste, og jeg kunne jo se, at det her helt sikkert ikke var det bedste for ham. Det bekymrede mig helt vanvittigt, siger Nanna, som brugte megen tid og energi på at tænke på, hvor hendes bror nu var. Og hvordan han havde det.

Simon havde det alt andet end godt. Med tiden fik han det værre og værre, og til sidst ramte han bunden og blev indlagt på psykiatrisk afdeling. Det var da han kæmpede dernede i det dybeste hul, at han besluttede at ændre sit liv og stoppe sit misbrug.

Læs også: Så skadelig er hash

Simon er kommet tilbage

Den beslutning har han nu holdt ved i et halvt år. Og på det halve år har Nanna fået sin bror tilbage.

- Han har åbnet sig op igen og viser omsorg og følelser. Det er helt modsat end tidligere, hvor jeg var så frustreret, fordi han lukkede sig inde i sig selv, siger Nanna, som selv er nygift og mor til to små børn. I dag er Simon ofte på besøg i familien, og Nanna nyder det hver gang.

- Når jeg er sammen med Simon, er jeg lykkelig, som hun siger.

Nanna giver mig ro

Selv er Simon også dybt taknemmelig for sin søster, som tålmodigt har ventet og håbet på, at han skulle komme ud af sit misbrug.

- Nanna giver mig ro. Og noget at se op til. Det skulle nok være omvendt. Men sådan er det nok i vores liv.

Sponsoreret indhold