Skæbner

Jeg gik ned med stress

29. august 2019 af Karin Heurlin, foto: Søren Lamberth
Christel Berlin fra TV2 programmet Nybyggerne kom til at betale en høj pris for sin egen succes. Efter programmet arbejdede hun nemlig så meget, at hun med et brag gik ned, ramt af stress. Gennem mere end to år var hendes mand og tre børn vidner til hendes nedtur, som stjal både humor og glæde fra hende.

- Mor er træt og skal lige hvile sig.

Det var en sætning, som blev sagt meget ofte hjemme hos Christel Berlin igennem mere end to år. Hun var nemlig så hårdt ramt af stress, at hun i en periode tilbragte det meste af sin tid i soveværelset bag en lukket dør.

Læs også: Sådan kan du bekæmpe stress

Den sprudlende og kreative kvinde på TV

Danskerne lærte ellers Christel Berlin at kende som den sprudlende og kreative kvinde i TV2 programmerne Nybyggerne. Et program, hvor hun sammen med manden Johan havde så meget medvind, at hun efterfølgende valgte at åbne egen forretning med sine tegninger og anden kunst.

Det gik også godt. Rigtig godt. Christel solgte en masse af sine tegninger både i sin egen forretning, men også i den bod i Tivoli, som hun fik mulighed for at åbne.

Elskede succes og anerkendelse

- Alting rullede meget hurtigt, og jeg ville bare surfe med på bølgen. Jo mere succes jeg fik, jo mere anerkendelse fik jeg. Og jeg kunne rigtig godt lide anerkendelse.

Måske kunne Christel lide anerkendelsen lidt for godt. Den betød i hvert fald, at hun knoklede så mange timer hver eneste dag, at hendes krop og psyke ikke kunne holde til det. Den 31. december 2016 brød hun pludselig sammen, da hun fik fri fra Tivoli. Hun græd hele vejen hen til sin bil. Hele vejen hjem på motorvejen. Og da hun kom hjem til familien.

Smilet og overblikket var væk

- Jeg tænkte, at min nedtur nok hurtigt ville være overstået. At det bare var en reaktion på, at jeg havde haft meget travlt de sidste par måneder.

Men Christels sammenbrud var ikke hurtigt overstået. Selvom hun efter et par ugers sygemelding vendte tilbage til sin forretning, så var kræfterne, overblikket og smilet væk.

- Min krop reagerede meget voldsomt med angst, når jeg var i butikken. Og selvom jeg fik en masse ordrer ind, så kunne jeg ikke samle mig om at pakke tegningerne og få dem sendt. Det krævede egentligt bare, at jeg lagde dem i en papkasse og satte en adresse på. Men jeg kunne ikke.

Læs også: Så farligt er stress

Undskyld

Til sidst havde Christel så mange ventende kunder på samvittigheden og så mange utålmodige mails i indbakken, at hun sendte folks penge retur. ”Undskyld,” skrev hun og forklarede kunderne, at hun ikke havde det så godt.

Det var sandheden. Christel havde det ikke så godt. Mildt sagt. Hun havde det rædsomt, og i de næste to et halvt år var hun lagt ned af stress.

Tanker som popcorn i en gryde

- Jeg lagde mig nærmest i soveværelset i et år og kunne ikke overskue noget. Mine tanker var som popcorn i en gryde. Hver gang jeg prøvede at tænke en tanke til ende, sprang der en ny frem.

Når Christel ser tilbage på den sorteste tid, er der især et menneske, hun er dybt taknemmelig for: Johan.

Han klarede ikke alene alt det praktiske med indkøb, tøjvask og madlavning. Han sørgede også for, at familiens tre børn faktisk blev ved med at leve et ubekymret og godt liv, selvom deres mor ar syg.

- Johan var bare en super sej far, slår Christel fast.

Sponsoreret indhold