Jeg købte stoffer til min søn

Mariannes søn har været stofmisbruger i over 25 år. Hun har været nødt til at hjælpe ham med at skaffe stoffer.

Mariannes søn har været misbruger i 25 år.

Marianne måtte købe stoffer til sin søn

Marianne er 74 år og bor i en forstad syd for Stockholm. Hendes yngste søn, Frederik, har røget hash, siden han var 15 år og har fixet heroin, siden han var 20. Frederiks misbrug har styret mange områder i Mariannes liv gennem 25 år. Hun har altid haft svært ved at sige nej til ham. Marianne er medafhængig og føler sig som en fange i sit eget hjem.

Fraværende far

Da Marianne var ung, giftede hun sig med Lennart og de fik to sønner. Men efter nogle år begyndte ægteskabet at knage. Lennart var utro, og det var dråben, der fik bægeret til at flyde over for Marianne. De gik hver til sit, da sønnerne Frederik var seks og Henrik 13 år. Marianne blev enlig mor og var nødt til at kæmpe hårdt for at klare hverdagen.

Lennart var en fraværende far. Et af Mariannes meget klare minder er, at Frederik sad på en stol i køkkenet og ventede på at blive hentet af sin far. Han havde lige været i bad, var nyfriseret og havde rent, fint tøj på. Han blev siddende på stolen hele dagen og ventede på sin far. Som aldrig kom. Han var i stedet gået på beværtning. Frederik var en ensom ulv og havde kun en eneste ven i sin opvækst. Det var sammen med ham, at han begyndte at fixe. Og den kriminelle løbebane tog fart.

Se, hvad stoffer gør ved dit udseende

En dag stjal han sin mors bil og prøvede at sælge den for 900 kroner. Bilen blev senere fundet af politiet på en tankstation. Da han stjal alle Mariannes smykker, blev han efterlyst af politiet. Den 20-årige Frederik flyttede ud i en hytte i skoven, for at de ikke skulle kunne finde ham. Men Marianne tilbød ham at flytte hjem igen.

En dag ville han have 2.000 kr. af hende, men hun sagde nej. Så tog Frederik fat i hendes hår og slæbte hende ud i haven og smed hende ind mod et hegn. Marianne anmeldte sin søn for vold. Hun ville have, at han blev dømt, så han kunne komme i behandling for sit misbrug. Men under retssagen plæderede anklageren for fængselsstraf. Marianne anmodede retten om, at han fik en behandlingsdom i stedet for.

Efter sagsbehandlingen kontaktede Marianne Föräldraföreningen mot narkotika for at få støtte. Da Frederik havde afsonet sin straf, havde han ikke noget sted at bo. Så ringede han til sin mor og ville flytte hjem igen. Föräldreforeningen rådede hende til at være hård og ikke lade hendes søn få adgang til hendes hjem. Men at sige nej til sin søn var for svært for hende. I den periode kørte hans eneste ven sig ihjel, og Frederiks heroinmisbrug tog til igen.

Silvia blev narkoman som 15-årig

Betalte for narko

Trods alle problemer med sin søn var Marianne dog kommet videre i sit liv. Hun var gået fra at være sekretær til at blive ejendomsmægler, og en morgen, da hun var på vej ud til nogle kunder, dukkede Frederik op og tvang hende til at køre ham ud til nogle pushere. Marianne kendte Frederiks overtalelsesevner, og hun vidste, at han ikke ville give op, før hun havde kørt ham derhen og havde betalt for hans narko. Hun ringede til sine kunder og sagde, at hun ville blive forsinket.

– Jeg så, da han sprøjtede heroin ind i sin arm, og hvordan han spjættede, inden han sank tilbage i sædet med lukkede øjne. Jeg blev bange og tænkte: ”Hvad sker der, hvis han tager en overdosis og dør, og det er mig, der har betalt for det”?

Frederik var konstant ude efter sin mors penge. Hun har regnet ud, at hun har givet ham omkring 300.000 kroner til narko gennem årene. Hun er stadig bange for ham, når han er påvirket. Og hun bruger meget tid på at kontakte myndigheder og forskellige hjælpeorganisationer for at skaffe Frederik hjælp.

– Jeg har altid brugt meget energi på at hjælpe andre mennesker. Det er min akilleshæl. Jeg finder altid løsninger, og mennesker og myndigheder lytter til mig og retter sig efter mig. Jeg er driftig og handlekraftig. I 2015 kom hun i kontakt med Medafhængighedsskolen, som Stockholm By havde oprettet. På et kursus her indså Marianne, at hendes handlekraft formodentligt var grunden til netop hendes medafhængighed. Hun indså, at Frederiks misbrug havde påvirket hendes liv meget mere, end hun havde troet.

Louises lillebror tabte kampen mod stofferne

Marianne har det dårligt, når Frederik prøver at presse hende og ikke opfører sig rimeligt. For at kunne slappe af er hun begyndt at drikke. Det er tæt på, at hun selv har udviklet et alkoholmisbrug. I årenes løb har Frederik i perioder haft et sted at bo og har fungeret i jobsammenhæng, men han er røget tilbage i sin narkoafhængighed gang på gang. Han har ingen kontakt med sin storebror, og hans far er død.

I dag bor Frederik igen hjemme hos Marianne med sin hund. Han har intet job og er i metadonbehandling. Marianne ved godt, at hun skulle have gjort nogen ting anderledes helt tilbage fra Frederiks startede sit misbrug.

– Jeg skulle have sagt nej til Frederik, lige fra han var lille. Men så havde han formodentligt været død i dag.

Du kan læse hele historien om Marianne og hendes søn i denne uges Ude og Hjemme. Bladet er på gaden i dag den 3. maj 2017.