Jeg ønskede mine forældre døde

Jasmin voksede op hos en omsorgsfuld plejefamilie, og forholdet til hendes far, Torben Hein, der siden er blevet landskendt via "X Factor", bød på svigt og talrige skuffelser.

Det var med voldsomt blandede følelser, at den i dag 24-årige Jasmin Hein op gennem barndommen afventede besøg fra sin far:

– Der var jo altid en chance for, at det kunne blive en god og hyggelig dag. Men frygten for, at det i stedet blev en af de dårlige dage, eller at han slet ikke kom, var der også. Allerede fem dage i forvejen blev jeg syg. Jeg havde ondt i maven og kastede op. Og det fortsatte i de efterfølgende dage.

Nervøsiteten op til et besøg førte også gentagne gange til, at hun gemte sig i timevis under en sofa, hvorfra hendes plejemor Lina måtte bruge sine bedste overtalelsesevner til at få hende lokket frem.

Læs også: Jeg købte stoffer til min søn

– Både min far og mor var misbrugere. Og da jeg var 6-7 år, som var den tid, hvor jeg havde det værst, ønskede jeg simpelthen, at nogen ringede og fortalte, at de var døde, for så ville jeg ikke have de problemer at slås med mere. Min plejelillesøsters mor var død, og hendes far var ukendt, og den situation var jeg faktisk misundelig på hende over., siger Jasmin.

– Det forstår jeg godt, siger 51-årige Torben Hein til sin biologiske datter uden at blinke.

 

Svigt på svigt

Hvis hans navn får en klokke til at ringe hos læserne, er der en god forklaring på det: I 2016 blev han sammen med makkeren Frank Clifforth landskendt i den bedste sendetid som den musikalske duo Clifforth & Hein i talentshowet "X Factor". Fra samme tv-program ved vi også, at Torben har en fortid som narkoman, alkoholiker og kriminel.

Læs også: Betinas mor var narkoman

– De gange, hvor det lykkedes mig at møde op for at besøge Jasmin, var jeg både fuld og skæv. Eller også blev jeg det, fordi jeg sad på badeværelset og drak, røg og spiste piller. Jeg har endda præsteret at tømme hendes sparegris, fortæller Torben.

Særligt én episode i 2001 gjorde ham så flov, at den brændte sig fast i ham og sidder der endnu:

–  Det var min fødselsdag, og jeg havde en aftale om at besøge Jasmin. Samme dag stod jeg skæv og fuld på Hovedbanegården i København og ringede Lina op for at meddele, at jeg alligevel ikke kunne komme. Hun reagerede ved at trække vejret dybt ind. Så sagde hun: "Okay, jeg samler din datter op, som jeg plejer at gøre. Men du skal vide, at hun lige har stået og bagt boller og lavet lagkage." Den sved, og det eneste, jeg magtede at gøre efterfølgende, var at drikke en flaske vodka mere, husker han.

Torben er i dag uddannet psykoterapeut med speciale i misbrug samt misbrugsbehandler og arbejder i dag med behandling af alkoholikere på behandlingscentret Møllen i Tørring.

Læs også: Flasken kom før børnene

– Som misbruger har man ret til at se sine børn. Men min personlige holdning er, at der bør være en grænse. Ingen børn bør se deres forældre skæve og fulde, siger han.

Født med abstinenser

Da Jasmin kom til verden, boede hendes forældre på Frederiksberg. Det vil sige: Torben sad rent faktisk i fængsel, da hans daværende kone Helle fødte deres datter.

– Jeg blev født med abstinenser. Men en handlekraftig kvinde fra kommunens børn og unge-udvalg sørgede for, at der kom en plejefamilie ind i billedet. Det blev Lina og Bjarne fra omegnen af Holbæk. Lina har besøgt mig på hospitalet, fra jeg var omkring en måned gammel. Og da jeg var fire måneder, kom jeg hjem til dem og blev deres første plejebarn af i alt fire. I forvejen havde de to biologiske døtre, der blev mine storesøstre, fortæller Jasmin.

Læs også: Jeg gav min søn bort

– Jeg var meget syg og græd konstant. Og min plejemor har ofte joket med, at hun ikke forstår, at hun valgte at få flere i pleje.

ADHD og angst

Op gennem sin opvækst har Jasmin været mærket af sin på alle måder skæve start på livet:

– Jeg har haft forskellige vanskeligheder, og først, da jeg var 16 år, blev der sat ord og diagnoser på, da jeg fik konstateret ADHD og angst. Det har været altafgørende for mig, at jeg har haft en plejemor, der altid var klar til at smide, hvad hun havde i hænderne, og være der for mig. Hun kunne altid tale mig til ro.

– Jeg flyttede hjemmefra for tre år siden, men bruger stadig min mor meget og har hende med på råd i de fleste situationer. Hun griner lidt af det i dag,, men jeg føler kort og godt, at jeg har brug for at høre hendes mening. Heldigvis bor mine plejeforældre kun fem kilometer væk, og jeg ser dem næsten hver dag, siger Jasmin, som sammen med kæresten Tino for tiden bor midlertidigt i plejeforældrenes sommerhus, indtil de selv har fundet det rette hus i omegnen af Holbæk eller Odsherred.

Læs også: Fie tog narko med sin far

Selv arbejder hun som pædagogmedhjælper på en specialskole for autister og har desuden enkelte vagter som vikar på et opholdssted. Det bedste, der er sket i Jasmins liv, er dog, at hun i dag har to sæt forældre: Plejeforældrene og hendes biologiske forældre, der begge har været stoffri og haft det godt i mange år. Jasmin kalder endda begge par forældre for mor og far.

– Når jeg har brug for at præcisere over for andre, hvem jeg taler om, kalder jeg dog Torben og min biologiske mor, Helle, for "min rigtige mor og far". Min rigtige mor og jeg ligner hinanden meget af sind og taler meget tit sammen, siger hun.

Kærlig stolthed

For Torbens vedkommende ændrede hans liv kurs, da han i 2003 kom i behandling. Siden den 14. juli 2004 har han været fuldstændig clean.

– Jeg deler min private tilværelse op mellem to jyske byer. Jeg er skiftevis ni dage i Give, hvor mn forlovede, Marianne, bor, og fem dage i Gylling, hvor mine to sønner, Magnus Storm og Mikkel på 6 og 9 år, bor med min ekskone. I Gylling har jeg en lejlighed lige ved siden af drengenes skole, og så kan jeg ellers have dem i fem dage ad gangen. Det er et arrangement, jeg har lavet for drengenes skyld. I dag sætter jeg alt ind på at være en så god far som muligt.

Også forholdet til Jasmin rettede sig efter, at han blev stoffri. Far og datter er enige om, at de nu om stunder ses for lidt på grund af den geografiske afstand. Men når de taler i telefon sammen, undlader Jasmin aldrig at fortælle Torben, at hun elsker ham og er stolt af ham. Og følelserne går i høj grad begge veje. Som Torben siger henvendt til Jasmin:

– Jeg har et kæmpe behov for at erklære dig min kærlighed. Du skylder mig overhovedet ingenting. Men du er min nummer ét, og jeg elsker dig over alt på jorden. Du har et stort hjerte. Derfor er du også så dygtig til at arbejde med mennesker.

Læs Anne-Marie Østersøs svar til en mor, der har slået hånden af sin misbruger-søn.