Skæbner

Jeg oplever vold og trusler i mit job som folkeskolelærer

14. marts 2017 Katharina Andersen
Alex Tran
Charlotte Johansen er blevet slået hårdt i brystet af en 10-årig elev. Samtidig oplever hun jævnligt trusler og skældsord, når hun underviser. På trods af de ubehagelige episoder har hun fortsat lysten til at være lærer.
Charlotte Johansen blev slået af en elev.

Jeg har stadig lysten til at være lærer

Alle børnene fra fjerde klasse er samlet i klasselokalet, mens Charlotte underviser i billedkunst. Hun fortæller vidt og bredt og er intetanende om, hvad der venter hende.

Blandt børnene sidder en 10-årig pige. Hun er sur og ked af det, og på et splitsekund slår det pludselig klik for hende. Da Charlotte nærmer sig pigen, bliver hun slået hårdt i brystet med knyttet hånd. Midt i timen og foran alle de andre elever.

Film om skoleskyderi går verden rundt: Kan du se de skjulte detaljer?

Charlotte stopper med at tale. Pusten er fuldstændigt taget fra hende. Hun efterlader eleverne i klassen og går uden for døren for at sunde sig. For hvad var der lige sket?

- Det er voldsomt modbydeligt at blive slået, fortæller Charlotte, som efter episoden var chokeret, og mest af alt fordi et 10-årigt barn kunne nå så langt ud, at hun ville slå sin lærer.

Et job med udfordringer

Charlotte Johansen er bosat i en lille by uden for Odense. Hun har været lærer siden 2004 på Broskolen, afdeling Rolfsted, som er en mindre skole med børn op til 6. klasse, der ligger i byen Ferritslev på Fyn.

Efter 15 år i et kontorjob i det private blev lærergerningen en ny identitet og et arbejde, der gav mening. Men jobbet som lærer kommer også med udfordringer, og Charlotte har især bemærket, at det de senere år er blevet mere udfordrende at være lærer.

Mobning: Modig elev tog kampen op

En del børn føler sig ofte så pressede efter en lang skoledag, at voldsomme reaktioner bliver sidste udvej, og det mærker hun i sin dagligdag på skolen.

- Der er både slag, spark, spyt og kasten med ting. Jeg har fået trusler om, at børn vil få mig fyret. Nogle truer med at slå mig ihjel og kan sige ting som: "Du skal bare dø" eller "Hold kæft, fede kælling".

Det er som regel, hvis børnene bliver mødt med krav, som de ikke kan indfri af forskellige årsager. Det kan være, at nogle børn har problemer i hjemmet. Andre er måske bare trætte, fortæller Charlotte.

I det nye Ude og Hjemme, der udkommer onsdag den. 15 marts 2017, kan du læse mere om Charlottes oplevelser med vold og trusler i folkeskolen.

De blev stjerner trods mobning:

Stjerner trods mobning

Sponsoreret indhold