Jeg var plaget af skyldfølelse

I halvandet år var Jarna udsat for vold i sit parforhold. Da hun fandt modet til at slå op, tog han sit liv og efterlod Jarna med skyldfølelse og en masse spørgsmål.

Pressenævnet har udtalt kritik af artiklen.

På billederne ligner de et par, der nyder deres første ferie sammen. Smilene er store, og blikkene forelskede. Men for Jarna er feriebillederne også en smertelig påmindelse om, at det var på denne ferie, at hendes kæreste slog hende for første gang. Vi kalder ham Dan, han hedder i virkeligheden noget andet.

– Vi havde været på diskotek, og da vi kom hjem, beskyldte han mig for at have været sammen med en anden fyr på diskoteket. Han var rasende og gav mig et slag i nyrerne. Jeg var ked af det, men bortforklarede det med, at vi begge var berusede, fortæller 28-årige Jarna Oltmann.

Hun bor i Aabenraa sammen med sin fireårige datter Olivia og er kontorelev i et VVS-firma. Foran hende ligger en fotobog med billeder fra hendes forhold til Dan. Et forhold, der varede halvandet år og var præget af fysisk og psykisk vold.

Læs også: Mia levede med en voldelig mand: Jeg troede det var min egen skyld

Stort forbrug af hash og alkohol

Jarna mødte Dan på nettet i efteråret 2017. Hun var egentlig ikke på udkig efter en kæreste, da hun lige var gået fra sin datters far, men der var noget ved Dan, som tiltrak hende.

– Han var flot og charmerende. Jeg blev helt tryllebundet af ham, for han var god til at sige søde ting og give mig den opmærksomhed, som jeg havde savnet i mit tidligere forhold. Han var også en ’lidt farlig’ type og kom fra et helt andet miljø end mig, siger Jarna.

Dan arbejdede langt væk, alligevel parret blev hurtigt kærester. I begyndelsen var alt perfekt, selv om hun opdagede, at han havde et stort forbrug af hash og alkohol.

– I maj 2018 tog vi på vores første ferie sammen, og her blev jeg for alvor klar over, hvor meget han drak. Det skulle have været vores livs ferie, men det blev det ikke, siger hun trist.

Kontrollerende og jaloux

Dagen efter den første voldsepisode undskyldte Dan og lovede, at det aldrig skulle ske igen, og Jarna valgte at tro på ham. Dagen efter hjemkomsten til Danmark var hun på skadestuen med en brækket lillefinger. Officielt, fordi hun var faldet end ad trappen, uofficielt var det et skænderi, der havde udviklet sig.

– Jeg fortalte det ikke til nogen, for man beskytter jo den, man har kær, og jeg var meget forelsket i ham. Jeg undskyldte det med, at han havde været fuld, og så håbede jeg, at det ikke ville ske igen.

Men det skete igen og igen. Når Dan blev beruset, blev han ofte kontrollerende og jaloux.

– Han kaldte mig de mest modbydelige ting som ’billige luder’. Bagefter undskyldte han, og alt blev rosenrødt. Han fik mig til at føle mig som noget helt særligt, fordi han var god til at sige de rigtige ord. Jeg fortalte ikke andre om volden, for jeg ville ikke have, at de skulle synes dårligt om ham, og jeg håbede jo, at det ville blive bedre, siger Jarna.

Sød ved min datter

I november 2018 flyttede Dan ind hos Jarna. Hun havde store forventninger og troede, at det ville blive vendepunktet. Dan var god ved hendes datter Olivia, og i børneugerne var han den sødeste kæreste, men i de uger, hvor Olivia var hos sin far, ændrede billede sig.

– Der var en episode, hvor han smadrede hele lejligheden og tog kvælertag på mig, før jeg flygtede. Næste dag ryddede han op, købte nye ting, og jeg troede på igen på, at alting nu ville blive godt. Vi talte aldrig om det, ligesom vi heller ikke talte om alle de andre episoder. Samtidig var jeg flov over, at jeg fandt mig i hans opførsel, fortæller Jarna.

Læs også: Caroline blev udsat for psykisk vold

Levede i frygt

Hun flygtede over til sin storesøster, der boede ved siden af. Hun bekræfter hændelsen over for Ude og Hjemme, og hun så også den smadrede lejlighed.

– Jeg sagde til Jarna, at hun skulle gå fra ham, men hun kunne ikke finde ud af at afslutte det. Jeg kunne se, at hun ikke havde det godt. Hun var så tynd, og hun tabte håret. Hun holdt sig meget for sig selv og så ikke længere sine venner, fortæller søsteren, der ikke ønsker sit navn i denne artikel.

Billederne i Jarnas fotobog viser, hvordan hun bliver tyndere, og smilet når ikke længere øjnene. Hun forsøgte flere gange at afslutte forholdet, men endte altid med at tage kæresten tilbage.

– Min ekskæreste gav mig følelsen af, at hvis han ikke skulle have mig, så var der ingen andre, der skulle, og det gjorde mig bange, siger hun.

Gjorde det forbi

Gennem vinteren eskalerede konflikterne, og Jarna havde på fornemmelsen af, at Dans misbrug voksede. I marts 2019 gjorde hun forholdet forbi. Dagen efter fandt hun ham død i kælderen. Han havde taget sit eget liv.

Han havde efterladt Jarna en æske med et par øreringe og et brev, hvori han skrev, at han ville flytte sine ting samt, at han elskede hende og var ked af det.

– Jeg ved ikke, om det var et afskedsbrev, eller han skrev det, fordi vi ikke længere skulle være kærester, siger Jarna stille.

Hun var plaget af skyldfølelse. Burde hun have forudset Dans død? Kunne hun have forhindret det?

– Tog han sit liv på grund af mig eller på grund af sit liv? Havde hans misbrug udløst en psykose? Hans død har givet mig så mange spørgsmål, men ingen svar. Jeg var helt ødelagt efter hans selvmord, for jeg holdt jo også af ham.

Læs også: Magnus, Malou og Mathildes store sorg: Vi savner dig far

Var først sygemeldt

 

Selv om hun netop havde gjort det forbi, var hun helt slået ud af hans død. Hun kunne ikke holde ud at være i lejligheden, og tre uger senere flyttede hun til en ny. De første tre måneder var hun sygemeldt, men derpå kastede hun sig over arbejdet og arbejdede 60-70 timer om ugen for at slippe for at være alene med sine tanker.

– Jeg udviklede en angst for lukkede rum og fik i en periode sove-og angstdæmpende medicin, men jeg stoppede med medicinen, fordi jeg ikke ønskede, at min ekskæreste fortsat skulle have så meget magt over mig, fortæller hun.

Samtidig skulle hun også hjælpe sin lille datter gennem sorgen, for Olivia var rigtig glad for Dan.

– Jeg fortalte hende, at han var i himlen, og hver aften vinkede vi til ham fra vinduet, siger hun.

Læs også: Drømmemanden bankede Annette halvt ihjel

Vil videre i livet

Det er snart to år siden, at Dan tog sit liv. Jarna går stadig til psykolog og taler med en præst, mens hun forsøger at komme videre i sit liv. Hun har stadig dage, hvor hun bliver overvældet af skyldfølelse.

– Det er hårdt, selv om jeg godt ved godt, at det ikke er min skyld, for man kan ikke styre, om et andet menneske vælger at tage sit eget liv, påpeger hun.

Hun har fået en ny kæreste, men tiden med Dan kaster skygger ind over det nye forhold.

– Det har været svært at gå ind i et nyt forhold, når det gamle fylder så meget. Jeg kopierer min ekskærestes væremåde og kan være kontrollerende og humørsvingende i mit nye forhold. Min kæreste er blød og omsorgsfuld og har ikke fortjent, at jeg er blevet ødelagt af mit tidligere forhold. Jeg forsøger at forklare ham, at sådan er jeg ikke, men jeg kopierer en anden, sige hun.

De sidste billeder i Jarnas fotobog viser den blomsterudsmykket kiste i kirken. Jarna lukker albummet og lægger det væk.

– Jeg kan faktisk ikke rigtig holde ud og kigge på billederne. Jeg har det svært med, at jeg blev ved med at ødelægge mig selv i det forhold, og der skulle et selvmord til, før det stoppede.

– Dan var ikke et dårligt menneske, og det er jeg heller ikke. To gode mennesker kan godt have et dårligt forhold. Men man skal ikke finde sig i vold. Jeg er glad for, at jeg i dag er kommet videre, selv om jeg ville ønske, at vores forhold var endt anderledes.

Hvis du tænker på selvmord

Kontakt Psykiatrifondens telefonrådgivning 39 25 25 25. Information og hjælp - personligt og anonymt. Mandag til fredag kl. 11-23. Lørdag, søndag og helligdage kl. 11-19.

Læs også: Jeg fik min mand dømt