Skæbner

Jimmy blev misbrugt som barn: Jeg kommer aldrig til at tilgive min far

23. juli 2020 Af Maibrit Jürs. Foto: Kaspar Wenstrup/Aller Foto & Video og privat.
En barndom fuld af tæv, incest, voldtægt og svigt har fået Jimmy Lund Nielsen til at ønske sig langt bort mange gange. Men i stedet for at stikke af fra livet har han valgt at se det i øjnene. Han har skrevet en bog om sin barndom for at hjælpe andre svigtede børn og unge.
Jimmy blev misbrugt som barn: Jeg kommer aldrig til at tilgive min far

– En aften, hvor jeg var kommet hjem fra halbal, kom han ind i min seng. Han ville have, at jeg skulle røre ved ham. Det havde han gjort så mange gange før, men denne aften havde jeg fået lidt at drikke, og jeg følte mig modig.

Sådan husker Jimmy Lund Nielsen det sidste af en lang række seksuelle overgreb begået af sin far. Overgreb, der startede, da Jimmy var bare seks år gammel og endnu ikke havde modet og styrken til at stoppe den mand, han burde have kunnet stole allermest på i verden.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Jeg tog fat om hans ene testikel og klemte alt, hvad jeg kunne. Næste dag blev min far indlagt og fik den opereret væk. Lægerne sagde, den var knust. Min far fortalte alle, at han havde været syg, og så blev der ikke talt mere om det.

Læs også: Min far misbrugte mig hver tirsdag

Svigtede børn

I dag er Jimmy 46 år og en ensom cowboy på den jyske campingplads, hvor han bor med sin bedste ven, hunden Tinka. Foran sig på campingbordet ligger manuskriptet til den bog, der skal fortælle historien om en barndom med incest, voldtægt, tæv og svigt. En bog, der har tvunget Jimmy til at kaste et tungt blik på et mørkt kapitel i sit liv, men også en bog, der skal redde andre børn.

– Da jeg var barn, var der ingen, der hjalp mig. Jeg voksede op i en lille fynsk by, hvor alle kendte hinanden og vidste, hvad der foregik. Men når jeg kom i skole med blå mærker over det hele, fik jeg bare at vide, at jeg ikke skulle være sådan en slagsbror. Min egen familie så bare til, mens min søster og jeg gik i hundene, fortæller Jimmy.

Inspiration til at hjælpe andre

Men sådan skal andre børn ikke vokse op, hvis det står til Jimmy. Derfor har han skrevet sin historie i håb om, at den vil inspirere andre til at gribe ind, når de ser et barn, der bliver mishandlet.

– Vi er for hurtige til at dømme hinanden og tænke, at et barn, der ikke opfører sig ordentligt, er dårligt opdraget. I virkeligheden skriger det barn måske om hjælp, når det reagerer voldsomt. Det opdager vi kun, hvis vi prøver at forstå hinanden, siger han.

Læs også: Jeg blev solgt til sex

Ikke for sarte sjæle

I barndomshjemmet er der fred en kort stund, mens Jimmys far er indlagt med den knuste testikel. Blå mærker får lov at hele, og et øjeblik kan mor og børn trække vejret lidt friere. Men da manden i huset kommer hjem igen, fortsætter tyranniet.

– Min far drak meget, og vi skulle sørge for, at der altid var øl til ham. Da jeg var 12 år og fik mit første arbejde, skulle jeg hver måned give ham 500 kroner af min løn til øl. Det var mange penge i 1986, og der var ikke meget tilbage til mig selv af den løn.

Den hårdeste satan

Hele livet har Jimmy haft en følelse af, at hans far udelukkende var interesseret i sig selv og sine egne behov. En eller anden form for opdragelse mente faren dog, at han ville give sine børn. Det var bare ikke den type opdragelse, man ser i de fleste familier.

–Min far var jordens hårdeste satan. Han mente, at min søster og jeg skulle hærdes. Jeg kan huske, da vi ikke var ret gamle, at han vækkede os tidligt en morgen, fordi vores hund var blevet kørt over. Det var ikke, fordi vi skulle sørge og sige farvel, men han hev os ud, så vi kunne se, hvordan den så ud med hovedet kørt næsten af. Han viste os også, hvordan man afliver kattekillinger med en lægtehammer. Det var sgu ikke for børn.

Læs også: Min datter blev misbrugt af min kæreste

Ville bare dø

Indtil for få år siden talte Jimmy ikke med nogen om sin barndom. Ingen. Til tider har det været uudholdeligt at bære på historien, og flere gange har han forsøgt at afslutte ”Mit fucking liv”, som han kalder det, og som er blevet titlen på hans bog.

– Det år, jeg blev skilt og måtte lukke min virksomhed, døde både min mor og min bedste ven. Da sad jeg en aften og fik nok af det hele. Jeg tog 100 panodiler og skar mit håndled op med et barberblad for at være sikker på, at det gik hurtigt, fortæller han.

Naboen blev redningen

Jimmy bliver stille, mens han et øjeblik lader en finger køre hen over de ujævne ar, der lyser op på kryds og tværs hen over hans solbrune håndled. Så ser han op igen.

– Jeg havde en nabo, der havde for vane bare at gå ind hos mig, og det gjorde han lige præcis den aften. Ellers havde jeg ikke siddet her i dag.

– Da de havde lappet mit håndled sammen, blev jeg indlagt med leversvigt på grund af panodilerne. Der sad en sygeplejerske og overvågede mig, og hun lyttede til et interview med B.S. Christiansen i radioen, hvor han fortalte om sine nedture og om, hvordan han kom på benene igen. Da jeg senere stod ude på altanen og overvejede at springe, besluttede jeg, at jeg hellere ville se livet i øjnene.

Læs også: Jeg blev misbrugt af far og morfar

Tog tæskene for mor

I barndomshjemmet var tæv en del af hverdagen. Det gik ud over både mor og børn, og ingen gjorde noget for at stoppe Jimmys far, der blandt andet forklarede tævene med, at han ville hærde sin søn.

– Jeg kan huske, at nogle børn engang stjal min cykel i skolen. Da jeg ville tage den tilbage, bankede de mig. Da jeg så kom hjem uden cykel og med blå mærker, kiggede min far på mine hænder og sagde, at han kunne se, jeg ikke havde slået igen. Så bankede han mig også.

Jimmys mor greb ikke ind, men Jimmy har aldrig bebrejdet hende noget. Han mener, hun gjorde det så godt, hun kunne.

– Hun var gammeldags og talte ham efter munden. Men hun havde et godt hjerte. Når hun sad og græd om aftenen i køkkenet, sagde hun bare, at det var, fordi hun var træt. Men han bankede hende jo. Da jeg blev teenager, kunne jeg godt finde på at provokere ham. For jeg vidste, at han kun slog en gang, når han blev vred. Jeg kunne for eksempel finde på at smide min tallerken på gulvet, så han blev gal og slog mig. Så vidste jeg, at min mor slap for tæsk den aften.

Åbnede op om barndom

Gennem årene har Jimmy skrevet sin historie ned i tykke ringbind. Livet er gået op og ned, og når han havde det værst, skrev han. Men der skulle gå mange år og tømmes en del flasker rødvin, inden han samlede mod til at dele sin historie med andre. Først da hans hustru insisterede på at få en forklaring på Jimmys mange mareridt, fik han sagt ordene højt. Med støtte fra hustruen fik Jimmy fat i en ghostwriter, der hjalp med at få ringbindene fulde af erindringer og tanker gjort til en bog.

– Det var første gang i mit liv, jeg fortalte nogen om min barndom. Da jeg først fik åbnet posen, røg det hele bare ud. Jeg brød også sammen flere gange. Jeg måtte hele tiden i bad, ellers kunne jeg ikke holde det ud. På et tidspunkt blev jeg indlagt på psykiatrisk sygehus. Men de udskrev mig efter en nat, fordi de mente, at mine mange bade var en måde at få vasket mig ren efter alt det, min far og hans venner havde udsat mig for. De sagde, at jeg var stærk og var i gang med at få bearbejdet mine traumer ved at fortælle min historie. Jeg følte mig nu ikke så stærk.

Læs også: Birgitte blev misbrugt: Jeg kan ikke bruge hadet til noget

Kostede ægteskabet

Nedturen, der fulgte, var mere, end forholdet kunne bære.

– Jeg forandrede mig meget. Man siger, der skal to til en tango, men jeg dansede tango helt alene i den periode.

Den bedste sms

Gennem årene mistede Jimmy kontakten til det meste af sin familie. Da han var 15 år, flyttede han hjemmefra, fandt et arbejde og købte en bil. Nu var han voksen, og med en enkelt undtagelse så han sig aldrig tilbage. Inden han helt lagde sin barndom bag sig, fik han dog hjulpet sin lillesøster ud af barndomshjemmet og ind hos en familie, hvor hun kunne bo og arbejde som ung pige i huset.

– Efter det så vi ikke hinanden igen. Det var for svært, forklarer Jimmy.

Da faren døde, fik han det at vide gennem en sms fra sin faster.

– Det er den bedste sms, jeg har fået i mit liv, siger han.

Læs også: Solgte sin krop som 15-årig: Jeg ville skade mig selv

Fejrede begravelsen med champagne

Jimmy kommer aldrig til at tilgive sin far, og han er lykkelig over, at hans barndoms værste mareridt ikke lever længere. Til begravelsen fejrede han det med champagne.

– Jeg gik forrest ud af kirken, og da de bar ham ud i kisten, lod jeg proppen springe på en flaske af den gule enke. Jeg lod det sprøjte ud over kisten og det hele. Det var så sidste gang, jeg så min familie. Men det var det værd.

Inden livet stopper

For halvandet år siden fik Jimmy konstateret uhelbredelig kræft. Han lider også af bindevævssygdommen Sarkoidose. Lægerne har givet ham få år at leve i.

Inden livet rinder ud, har Jimmy et stort ønske om at hjælpe så mange udsatte børn som muligt.

– Jeg er syg, og det er for sent at hjælpe mig. Men jeg kan bruge min sidste tid på jorden til at forsøge at hjælpe andre. Jeg vil gøre opmærksom på, at der er noget galt i Danmark, når børn stadig i 2020 udsættes for overgreb og ender i hjemløshed. Derfor håber jeg, at min bog kan få pædagoger og lærere og andre voksne til at reagere, når de møder børn, der har det svært. Og jeg håber, at jeg kan inspirere børn til at bede om hjælp.

Læs også: Sondy blev krænket som barn: Fik besked på at tie

Vil sætte aftryk

Jimmy har ingen børn eller anden nær familie. Han har kun Tinka. Så han har testamenteret alt, hvad han ejer, til Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse. Det gælder også indtægterne fra bogen.

– I mange år troede jeg, at jeg ikke var noget værd. Men nu ved jeg, at alle er noget værd. Vi har alle sammen noget at bidrage med. Mit ønske er, at jeg når at sætte et aftryk og at give noget videre, der stadig kan hjælpe udsatte og syge børn, når jeg ikke længere er her, siger han.

Læs også: Seksuelle overgreb, vold og svigt: Min barndom i helvede

Sponsoreret indhold