Jonas fra "Holder vi et år?": Jeg har svært ved at føle glæde

Jonas og Susanne mødte hinanden via datingtjenesten Tinder. De fandt hurtigt ud af, at de snakkede godt sammen og havde samme platte og tørre humor. Det blev bekræftet på deres første date, hvor de gik en tur i botanisk have i Aarhus og endte hjemme hos Susanne.
– Jeg skulle tisse, så vi var nødt til at tage hjem til hende. Det var ikke, fordi jeg ”prøvede på noget”. Jeg skulle virkelig tisse, siger Jonas med det særlige glimt i øjet, som også har kendetegnet ham i de første fem afsnit af TV 2-programmet ”Holder vi et år?”.
I Susannes lejlighed så han godt nok sit snit til at nusse hende på foden, imens deres hyggelige snak fortsatte. Susanne syntes, at det var en smule grænseoverskridende på den første date, og hans mange komplimenter blev også en smule for meget. Hun besluttede dog at se ham igen, for kemien havde jo været der, og på tredje date lagde hun mærke til, at det pludselig føltes rart, da Jonas masserede hendes skuldre.
Forskellige forventninger
– Jeg masserede forelskelsen ind i hende, griner Jonas.
På femte date kyssede de, og herefter gik der ikke længe, før de blev kærester. Rammerne om deres forhold er dog noget, de har brugt lang tid på at diskutere.
– Det kan godt være, at vi har samme humor og snakker godt sammen, men vi har et forskelligt syn på, hvordan man er kærester. For mig betyder det meget, at man bruger tid sammen og ses ofte, så man kan føle en form for samhørighed. Jonas foretrækker derimod kun at ses et par gange om ugen for at bevare spændingen, forklarer Susanne Degn Nielsen, som har haft svært ved at finde sig til rette med deres forskellige syn.
Nathasja fra "Holder vi et år?": Jeg føler mig misforstået
– I starten forstod jeg ikke, hvorfor han pludselig fløj op og ville videre, når vi lige sad og hyggede i sofaen. Det virkede, som om han af princip ikke ville ses så meget.
Søger glædesrus
Det er dog ikke ”af princip”, men ”af natur”, understreger Jonas og uddyber:
– For mig er det svært at overskue en hel kæresteweekend, hvor man gør alting sammen. Jeg har brug for en del alenetid, for det er dér, jeg samler energi. Samtidig er jeg rastløs og spændingssøgende af natur, så jeg kan let føle mig fanget, hvis der går for meget hverdag i den. Og det er jo forfærdeligt, hvis man er sammen med en dejlig person, der gerne vil dig. Det giver mig dårlig samvittighed, for det har jo ikke noget med hende at gøre. Det er mig, den er gal med.
En vigtig årsag til rastløsheden er, at Jonas kæmper med dystymi – en vedvarende depressiv lidelse, som især er karakteriseret ved humørsvingninger og tilbagevendende tristhed.
– Den kemiske sammensætning i min hjerne gør, at jeg har svært ved at føle glæde, og jeg har derfor ofte forsøgt at opnå en form for glædesrus ved at søge spænding alle mulige steder. Jeg har blandt andet spillet alt for meget og nogle gange også drukket alt for meget. Det har selvfølgelig også påvirket mit forhold til Susanne, for jeg vil gerne være den bedste udgave af mig selv, når jeg er sammen med hende, og derfor har jeg typisk trukket mig, når mit humør har taget et dyk, fortæller han.
Tæt på at skilles
Jonas og Susanne har flere gange været tæt på at gå fra hinanden på grund af udfordringerne med deres forskellige behov og tilgang til kærligheden.
– Jeg har været nervøs for at give mig helt hen til Jonas, for jeg har ofte følt, at han har stået med det ene ben på vej ud ad døren, siger Susanne.
Hun har ikke selv behov for at lægge langsigtede planer for et forhold, men det har frustreret hende, at Jonas er i den helt anden grøft og helst blot tager en uge ad gangen.
Så da Jonas foreslog, at de meldte sig som deltagere i et nyt kærlighedseksperiment på TV 2, lod Susanne sig overtale. De ville jo begge to virkelig gerne have forholdet til at fungere, og måske kunne de få nogle gode råd med på vejen.
– Vi havde snakket om at gå til en parterapeut, men så tog vi den billige model, spøger Jonas i det første afsnit af ”Holder vi et år?”.
Hans udprægede humor er også noget, programmets eksperter straks bider mærke i. Humor er vigtigt for et forhold, men der skal også være plads til alvor, påpeger de. Ellers risikerer man, at den ene part hele tiden bliver den ansvarlige, mens den anden står og gøgler i hjørnet.
Plads til alvor
– Det kan jeg sagtens genkende. Jeg har gøglet siden børnehaven, da det er min måde at håndtere en utryg situation og et filter, jeg kan gemme mig bag. At være klovn er min bedste ven og værste fjende, og jeg ved godt, at jeg skal lære at kontrollere det bedre, så det ikke tager overhånd. For jeg vil også gerne være seriøs, siger Jonas.
Stine og Claus fra "Holder vi et år?": Vi holdt vores bryllup hemmeligt
– For mig er det vigtigt, at Jonas ved, at man ikke absolut skal være sjov hele tiden. Han kan godt føle, at han ikke er noget værd, hvis han ikke lige underholder. Men det er jo netop ikke sjovt at være i det høje gear hele tiden. Der skal også være plads til, at man kan slappe af og være sig selv. Og det gælder for begge parter. Det var også dét, jeg syntes, at vi var så gode til helt fra starten af, siger Susanne.
Se, hvordan det går med Jonas og Susanne, når TV 2 sender sidste afsnit af “Holder vi et år?” torsdag den 29. oktober kl. 20.00.
Om programmet
”Holder vi et år?” er et kærlighedseksperiment i seks afsnit, hvor fire nyforelskede par har sagt ja til at være forsøgskaniner. Tre eksperter overvåger og tester først parrene i to døgn under et ophold på Helenekilde Badehotel, og herefter vil de forudsige, om parrene kommer til at fejre deres 1-års dag eller ej. Programmet følger dernæst parrenes hverdag frem til 1-års dagen for at finde ud af, om eksperterne har ret, eller om kærligheden er mere uforudsigelig, end man tror. ”Holder vi et år?” vises torsdage kl. 20.00 på TV 2.