Skæbner

Julia tabte håret lige før sit bryllup

12. oktober 2015 Louise Soegaard
Da Julia opdagede den første bare plet i nakken, skreg hun. Hun var 21 år og havde fået alopeci – en sygdom som medfører hårtab. Først gjorde hun alt for at skjule sit bare hoved. Siden har hun tabt håret flere gange, også lige før hendes bryllup.

-Jeg føler mig magtesløs, når det sker. Jeg er sådan en person, som godt kunne finde på at rage mig skaldet for sjov, men så havde det været mit eget valg. Nu kan jeg ikke selv vælge, siger Julia.

Hun ver 21 år, da hun mistede sit hår første gang. Og hun tog tit sig selv i at stryge sin hånd på sit skaldede hoved. Som om hånden selv fandt derop. Pludselig efter et halvt år kunne hun mærke nogle små hårstubbe. Hun ringede straks til sin kæreste Erik og sine forældre og jublede: Jeg får hår. Håret voksede hurtigt, men glæden var kortvarig. Et år senere lige inden jul, vågnede hun en morgen med hovedpuden fuld af hår. Den lignede en hamster, og Julia følte sig magtesløs.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Siden har Julia tabt håret to gange. Den ene gang var lige før hendes og Eriks bryllup. At bære paryk var ikke længere et alternativ. De blev for varme og ubekvemme, synes hun. I stedet købte hun en brudekjole som var overdrevet på alle måder.

-Jeg ville have en vanvittig kjole, så jeg købte en knald rosa med en kæmpe sløjfe. Den klædte mig, og jeg følte mig meget fin, siger Julia.

Læs om svenske Julia og Alopeci i denne uges Ude og Hjemme nr 42

Sponsoreret indhold