Skæbner

Julianes mor blev ramt af kræft: Du skal nok blive rask, mor

23. december 2019 af Johan Isbrand, Foto: Thomas Laursen
Det satte tanker i gang, da Julianes kendte mor, sangerinden og revystjernen Anne Karin Broberg, i foråret fik konstateret cancer.
Det satte tanker i gang, da Juliane Broberg Sørensens mor, sangerinden Anne Karin Broberg, fik brystkræft

For nu at bruge 19-årige Juliane Broberg Sørensens egen formulering, modtog hun beskeden, som hun bedst kunne, og uden følelsesmæssigt at ryge op i det røde felt.

Hendes mor, sangerinden og revystjernen Anne Karin Broberg, havde inviteret familien på restaurant en torsdag aften i begyndelsen af marts i år, inden hun skulle til Jylland og synge ved et sølvbryllup. Her sad de således samlet. Nemlig ud over mor og datter også Julianes far, Bent Erik Sørensen, hans ældste datter og Julianes halvsøster Josefine og pigernes respektive kærester. Og efter grundig overvejelse valgte Anne Karin at slippe den besked løs, der lå hende på sinde: Man havde fundet noget mistænkeligt på de mammografibilleder, hun netop havde fået taget på Bispebjerg Hospital.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– I det øjeblik huskede jeg, at jeg havde fået en sms fra min mor, da hun var til mammografi, og jeg havde fået en lidt urolig fornemmelse, der fik mig til at spørge, om et bare var et tjek. Hun havde svaret, at det var ren rutine. Og selv om det var en hyggelig aften på restauranten, kunne jeg mærke, at jeg blev påvirket af nyheden og sad med en klump i halsen, husker Juliane.

De bange anelser blev bestyrket: Der var ikke blot én, men to svulster. Det var uvist, hvor farlige, de var. Men to uger senere blev det slået fast, at canceren var af den alvorlige HER2-type.

Det forgyldte barn

Når vi taler menneskelige følelser, findes der næppe en stærkere kraft end båndet mellem mor og datter. Det gælder i højeste grad også Anne Karins og Julianes forhold, og de har gennem hele forløbet haft en grundlæggende, fælles tro på, at hun ville komme godt gennem sygdommen. Men tvivlen og de ubehagelige tanker undgår man aldrig:

– Jeg har jo været "det forgyldte barn", som vi plejer at sige i sjov. Jeg er min mors eneste barn og er til tider blevet overbeskyttet. Jeg har boet sammen med min mor altid. Hvordan ville min tilværelse forme sig, hvis hun pludselig ikke var her mere? Og hvor skulle jeg bo? Det var mest i begyndelsen af forløbet, jeg havde mine øjeblikke af tvivl. Det er jo svært at se et menneske, man elsker, have det skidt. Men det stabiliserede sig hurtigt på grund af vores sammenhold og tætte kommunikation, fortæller Juliane.

Læs også: Alenemor har kræft og frygter at dø fra datteren

Faktisk har Anne Karin overvundet kræften én gang tidligere: For 11 år siden fik hun fjernet en knude i brystet, men da var Juliane så lille, at hun ikke helt forstod, hvad det handlede om.

En højere magt

– For mit vedkommende havde jeg langt større usikkerhed og flere spekulationer første gang end anden gang, men jeg hvilede heller ikke i mig selv på den måde, jeg gør i dag, siger sangerinden, der har gennemgået en stor, indre forandring, siden hun for seks år siden fik bugt med sin hang til alkohol.

– Jeg ledte efter en højere magt, der kunne hjælpe mig af med trangen. Og i den forbindelse er jeg blevet et spirituelt og troende menneske. Folk synes jo, man er tovlig, når man snakker om tro. Men man behøver ikke at se Gud som en gammel mand med skæg. For mig er han en energiform, som er med os. Og Juliane og jeg deler troen, siger Anne Karin.

Læs også: Lille Alva er et mirakel.

Den tætte mor- og datter-relation er blevet yderligere styrket af flere omgange. Både i forbindelse med, at Juliane er blevet mobbet i skolen, og at hun i en alder af 11 fik anoreksi. Problemerne stod på i tre år og slap deres greb i hende omkring hendes konfirmation. Samtidig fik hun som følge af sin mors job i samme periode et større ansvar for sin egen hverdag og måtte eksempelvis ofte selv lave mad.

Solidt fundament

– Og så er vi tilbage ved det med at blive overbeskyttet, som jeg faktisk også selv blev af mine forældre som barn. Juliane har selv kunnet sige stop eller bede os om at skride, når det er blevet for meget. Men når man så bliver bevidst om de fejl, man har gjort, er det fedt at kunne snakke godt sammen. At Bent og jeg har kunnet sige undskyld for, at vi ikke vidste bedre.

Julianne nikker:

– Ja, når jeg har oplevet, at I er gået over grænsen i forhold til, hvad jeg har oplevet hjemme hos mine jævnaldrende, har jeg sagt fra, siger hun henvendt til Anne Karin.

De små opgør har cementeret forbindelsen og forståelsen mellem mor og datter yderligere.

– Jeg er dybt taknemmelig for, at hun er her. Vores relation har stor værdi for mig og er et solidt fundament i mit liv, siger Juliane.

Livet til revision

Anne Karin og Bent har været kærester i 22 år. De har aldrig boet sammen, men han bor lige om hjørnet fra Anne Karin og Juliane i Sydhavnen i København. Han er forhenværende musiker, men har i mange år været ansat i et overvågningsfirma.

– Hans ældste datter Josefine på 25 har i øvrigt været meget støttende over for Juliane. Hun er der for hende som storesøster med en gejst, der er helt mafia-agtig. Familien betyder mere og mere for mig. Vi er fantastiske til at rykke sammen, når det gælder, siger Anne Karin, som efter en operation, 12 kemobehandlinger og 15 strålebehandlinger i slutningen af november igen kunne kalde sig fuldstændig kræftfri.

– Jeg har sat min lid til videnskaben, og oveni har jeg haft min åndelige overbygning at støtte mig til. De to ting kan sagtens kombineres.

For at bruge Anne Karins eget udtryk, peakede hendes karriere, da hun blev syg: I 2017 havde hun modtaget Årets Dirch, som er revybranchens største hæder overhovedet.

Læs også: Min ufødte datter reddede mit liv.

– Sygdommen har gjort mig bevidst om ikke at gøre vold på mig selv for at opnå succes. Selv vil jeg fremover primært satse på min sang og musik, som er det, jeg brænder mest for, siger Anne Karin, som om få dage udsender singlen "Og jeg elsker dig" i samarbejde med sin faste, musikalske makker Søren Sebber.

Juliane får det sidste ord:

– Når man går gennem svære perioder, får tilværelsen mere dybde. Og nogle gange må man helt derud, hvor man er tæt på at miste det, man holder allermest af, for at blive opmærksom på livets sande værdier.

Vidste du, at masser af frugt mindsker risikoen for cancer? Læs mere her.

Sponsoreret indhold