Skæbner

Julie skjuler ikke længere sin sygdom: Giftede sig uden hår

5. november 2015 af Tekst: Birgitta Lindvall Wiik. Bearbejdet af: Louise Søgaard. Foto: Tomas Bergman og privat
Da Julia opdagede den første bare plet i nakken, blev hun bange. Hun var 21 år og havde fået alopeci – en sygdom som medfører hårtab. Først gjorde hun alt for at skjule sit bare hoved. Siden har hun tabt håret flere gange, og nu bliver hun ikke længere så fortvivlet, når det sker.

Solen stod højt på himlen den sommerdag for fire år siden. Julia var 21 år og havde netop færdiggjort endnu et semester på seminariet. Hun lå i en solseng i haven i forældrenes sommerhus i Umeå i Sverige, og nød, at hun havde ferie. Men med et slag sluttede idyllen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Læs også: Tina aflyste skilsmissen efter baby-lykke: Lille Natasja redder familien

Mistede sit hår

– Det begyndte at værke i min hovedbund, og da jeg strøg mine fingre igennem håret, opdagede jeg en bar plet i nakken. Mit hjerte stod stille. Jeg råbte på min mor og rodede febrilsk rundt i håret, mens jeg tænkte: Det kan bare ikke være sandt, fortæller 26-årige Julia Müller-Sandvik fra Umeå.

Men det var sandt. Solen havde brændt hendes hovedbund, hvor hun ingen hår havde. Julias far, som er læge, undersøgte hendes hovedbund og kom frem til, at Julia måtte være blevet ramt af alopeci. Det er en uskadelig sygdom, som fører til uforklarligt og pludseligt hårtab. En slægtning til Julia havde også sygdommen, og den kan være arvelig.

– Jeg tog en kasket på, men jeg kunne ikke lade være med hele tiden at tage den af for at se, hvor slemt det var. Gang på gang blev jeg chokeret over, hvor meget hår der sad fast i kasketten. Jeg var ulykkelig, fortæller Julia.

En hudlæge kunne udelukke alle andre sygdomme, og dermed fik Julias far ret. Men Julia kunne ikke få noget at vide om, hvor meget hår hun ville tabe, og om hun ville få det igen. Hendes hår blev ved med at løsne sig fra hovedet, og til sidst havde Julia kun en lille tot hår tilbage. Den klippede hun af, og kæresten Erik ragede samtidig sit hoved skaldet for at støtte hende.

Læs også: Blev mor som 13-årig

– Det var sødt af ham, men jeg har forbudt ham at gøre det igen. Jeg kan meget bedre lide ham med hår, siger Julia og griner.

Købte 14 parykker

Trods sin ungdommelige skønhed turde Julia ikke gå uden for en dør uden en kasket eller en paryk. End ikke hjemme gik hun uden. Hun købte 14 parykker af syntetisk hår i forskellige frisurer og farver.

– Jeg har altid været glad for at skifte udseende, og jeg ville ikke have en kedelig paryk i naturhår. Det neutrale look er ikke mig, siger Julia.

Efter sommerferien startede Julia på sit studie igen. Hun fortalte åbent om sin sygdom, enhver kunne jo alligevel se, at hun bar paryk.

– Alle har været søde. Af og til, har jeg hørt folk hviske om kræft. Da en pige kom hen til mig til en fest og tog fat i min paryk og spurgte, om hun måtte prøve den, blev jeg ked af det og gik hjem, fortæller Julia.

Julia tog tit sig selv i at stryge sin hånd hen over sit skaldede hoved. Som om hånden selv fandt derop. Pludselig efter et halvt år kunne hun mærke nogle små hårstubbe. Hun ringede straks til Erik og sine forældre og jublede: – Jeg får hår.

Håret voksede hurtigt, og Julia farvede det rosa. Men glæden var kortvarig. Et år senere, lige inden jul, vågnede hun en morgen med hovedpuden fuld af hår. Den lignede en hamster, og Julia følte sig magtesløs.

Læs også: Tanja tabte sig 92 kilo: Sådan gjorde hun

Bryllup uden hår

Siden har Julia tabt håret to gange. Den ene gang var lige før hendes og Eriks bryllup. At bære paryk ville ikke være rigtigt, synes hun. I stedet købte hun en brudekjole som var overdådig på alle måder.

– Jeg ville have en vanvittig kjole, så jeg købte en knald-rosa med en kæmpe sløjfe. Den klædte mig, og jeg følte mig meget fin, siger Julia.

Julia taber sit hår med halvandet års mellemrum. Det betyder, at det når at vokse en smule ud, og hun får lov at have hår på hovedet i et halvt år ad gangen.

Hun har lagt sine parykker væk og givet flere af dem til sine elevers klassers udklædningskasser. Julia er lærer for børn i 6-9. klasse, og de elsker at klæde sig ud.

– Børn er ligefremme og ærlige. Deres tilgang til ting, de ikke har hørt om eller set før, er ligetil, fortæller Julia, som kalder sig den skaldede lærerinde.

Alopeci

Alopeci er en sygdom, som medfører hårtab, enten helt eller delvist. Sygdommen kan ramme alle, cirka 60 procent bliver syge før 20-års alderen. Jo senere i livet, man rammes, desto større er chancen for at håret vokser ud igen. Ud over hårtabet er alopeci uskadelig.

Sponsoreret indhold