Skæbner

Kan du forstå din kat?

4. maj 2016 Morten Nøhr Mortensen
Panthermedia
Folk, der har kæledyr, forsøger konstant at afkode deres dyrs signaler. Det kan til tider være vanskeligt, men måske bliver det nemmere fremover. I hvert fald har amerikanske iværksættere netop lanceret et "talende" halsbånd, der oversætter en kats mjaven til forståeligt menneskesprog.
Denne kats udtryk taler for sig selv. Det ser i hvert fald ud til, at den vil have glæde af en tur ud i det fri. 
Denne kats udtryk taler for sig selv. Det ser i hvert fald ud til, at den vil have glæde af en tur ud i det fri.

Måske er der lagt op til en hyggelig samtale mellem din kat og dig selv. En amerikansk udviklings-virksomhed Mars Temptations Lab har nemlig udviklet et såkaldt talende halsbånd til katte. Det fungerer ved at oversætte kattens forskellige mjaven til forståelige menneskesprog. Det virker umiddelbart fantastisk - men måske alligevel ikke. For hvem har en kat - eller en hund, uden at kunne forstå dem bare så nogenlunde?

Bare for sjov

Selve projektet med at udvikle det "talende" halsbånd var dog også i starten tænk som en sjov gimmick til katteejere. En slags halsbånd som nogen måske kender fra den populære Pixar-tegnefilm Up, hvor hunden kan tale via netop et halsbånd. Men efterhånden som arbejdet skred frem blev halsbåndet til et seriøst stykke arbejde, der ifølge udviklerne kan bringe kæledyr og ejer meget tættere på hinanden. Ifølge avisen Daily Mail har udviklerne forklaret projektet således:

LÆS OGSÅ: Verdens mest triste kat

- Vi har analyseret kattens forskellige måder at mjave på. Studier har nemlig vist, at voksne katte kun mjaver til mennesker - ikke til hinanden. Når vi putter den viden og teknologi ind i et fiks 3D-printet halsbånd og forbinder det til en app på telefonen, hvor man kan vælge sin kats nye stemme, så kan der opstå en helt ny forståelse for katten, lyder det.

Er det nu nødvendigt?

Men er det nu nødvendigt med sådan et halsbånd for at kunne forstå sin kat? Kan man ikke bare nøjes med at lytte til dens mjaven? Behøver man ligefrem oversætte dens lyde via en maskine?

I hvert fald ikke i følge katteekspert og fortatter Gary Weitzman, der sidste år udgav bogen - Sådan taler du med din kat. Han mener, at man sagtens kan forstå sin kat ved blot at lytte. Han hævder desuden, at katte ligefrem bruger deres mjaven til at "træne" os mennesker, så vi bliver i stand til hurtigt at tilfredsstille deres behov - fx kan en kat sagtens mjave - "giv mig mad" eller "luk mig ud". Han oplyser også, at en glad kat normalt har sine knurhår spredt ud til siderne. En sur eller skræmt kat lægger sine ører ned, når man nærmer sig. Så dermed er kropssproget også en vigtig faktor.

LÆS OGSÅ: Video: 12 år og udstødt

Det talende katte-halsbånd er foreløbig kun lanceret i USA og New Zealand men forventes at komme til Europa i løbet af de kommende måneder. Ønsker man mere viden om halsbåndet, så kan man klikke her.

Sponsoreret indhold