Skæbner

Kan du ikke bare dø

9. maj 2016 af
Af Caïssa Gjølberg. Foto: Pål Bentdal
Iris bar sin lillesøster til dåben. Nogle år senere var alt vendt på hovedet. Nu er det lillesøster Anne Cecilie, som må tage sig af sin storesøster. Læs om Iris’ voldsomme nedtur, som også havde store konsekvenser for Anne Cecilie. Nogle gange tænkte hun: Kan du ikke bare dø
Iris og hendes lillesøster Anne Cecilie har fundet hinanden igen efter en lang og hård periode.
Iris og hendes lillesøster Anne Cecilie har fundet hinanden igen efter en lang og hård periode.

Foråret 1986. Iris er konfirmand og storesøster. Det er ikke længe siden søskendeflokken blev udvidet til fem. Så i dag er en stor dag for familien Glesnes. Iris skal konfirmeres, og den lille ny Anne Cecilie skal døbes. Op ad kirkegulvet i den norske Eidsvåg Kirke kommer de to. Iris bærer stolt sin lillesøster til dåben. 

LÆS OGSÅ: Jeg var morderens enke

Sådan husker Iris sin konfirmationsdag. Hvor stolt hun var og samtidig, hvor nevøs hun var for at tabe sin lillesøster på kirkegulvet. Senere var det Anne Cecilie, som var nervøs for storesøsteren og hendes trang til beruselse, som prægede alle i familien voldsomt. 

Så ikke sine børn

Nevøen og niecen leger udenfor, mens vi er på besøg. De to børn er noget særligt for Iris, for hun har fulgt dem gennem hele opvæksten. Sådan er det ikke gået med hendes egne børn, som hun aldrig var tæt på, fordi hun var langt ude i en rus på piller og heroin. 

Femårige Lars-Andreas venter spændt, at tante Iris er klar til at lege. Allerhelst vil han indenfor og høre, hvad Iris fortæller, men han er ikke gammel nok til at få hele sandheden.

Fik stærke smerter

Året er 1996. Det er her, det begynder at gå galt for Iris. Hun er 25 år gammel og har alt, hun ønsker sig. To skønne børn, en dreng og en pige, et dejligt hus, en mand, hun elsker og et godt arbejde. Men de mavesmerter, hun døjer med, begynder at bliver værre. Efter en række lægebesøg viser dig sig, at Iris har en kronisk betændelsessygdom i mave- og tarmsystemet - Mobus Chrohn. På kort tid opereres hun 22 gange. Hun har store smerter, og får morfin med sig hjem. Plaster, tabletter, valium og noget muskelafspændende. Hun tager alt for at få smerterne til at gå væk. 

LÆS OGSÅ: Jeg var gift med æter-manden

Hjemme fortsætter hverdagen, men mor Iris er nu påvirket. Hun skjuler det høje forbrug af piller, så godt hun kan. Hun går fra læge til læge, beskriver smerterne og får udskrevet stærke smertestillende tabletter.  

Er påvirket foran børnene

Familien ser det i hendes øjne. De er sløve, og hun er tydeligvis påvirket. Iris bliver konfronteret med familiens bekymring. Hun græder og nægter alt.  Men hun formår ikke at skjule det længere. Iris kan ikke længere være en ordentlig mor for sit barn. Hun møder påvirket op til fodboldkampe, og til en skoleafslutning for sønnen, sidder hun på bageste række og sover. 

Læs hele historien der udkommer i Ude og Hjemme onsdag 11. maj 2016

 

Sponsoreret indhold