Skæbner

Karolines mor var maniodepressiv: Jeg vidste aldrig hvad der ventede

4. januar 2017 af Joakim Löwing
Foto: Peter Ericsson og privat
Som barn levede Karoline med en konstant frygt for sin mor, der var maniodepressiv. Når hun kom fra skole, vidste hun aldrig, hvad der ventede: Lå hendes mor apatisk i sengen, eller var hun manisk hyperaktiv og i gang med at shoppe alle pengene op?
Karolines mor var maniodepressiv.

Der er gået lidt over tre år, siden Karolines mor tog sit liv, kun 48 år gammel.

– Jeg vidste, at hun ville komme til at dø på den måde, fordi hun gennem årene har forsøgt at begå selvmord 16 gange. Selv om jeg følte mig forberedt på det, var det et forfærdeligt chok, da politiet og en krisearbejder ringede på min dør og fortalte, hvad der var sket, forklarer Karoline Karlsson, 29 år.

Mor var maniodepressiv

Hendes mor led af bipolær lidelse, også kendt som maniodepressivitet, og det er som oftest i lyset af den sygdom, at datteren husker hende.

– Mor havde svigtet mig så mange gange, at jeg havde vænnet mig til aldrig at stole på hende. Og jeg turde næsten aldrig tage venner med hjem, fordi jeg ikke vidste, hvordan det var fat lige den dag, siger Karoline.

Helen var maniodepressiv: Vandt millioner og begik selvmord

Ingen ud over familien vidste, hvordan det stod til hjemme hos hende. Da sygdommen var på sit højeste, forsøgte Karoline at fortælle sine venner om det, men ingen forstod, hvad hun talte om, så hun fortsatte med at tie.

Uvisheden var værst

– Det allerværste var aldrig at vide, hvad der ventede, når man vågnede om morgenen eller kom hjem fra skole. Lå mor helt apatisk i sengen, eller var hun manisk hyperaktiv og brugte hver en øre, vi havde, på at shoppe? Selv om hun virkede til at have det godt, når jeg gik i skole, kunne det ændre sig i løbet af dagen, fortæller Karoline.

Læs hele Karolines historie i det nye Ude og Hjemme, der er på gaden onsdag den 4. januar 2017.

Karolines mor var maniodepressiv

Sponsoreret indhold