Skæbner

Kinesisk forsker har genmodificeret babyer

5. december 2018 af Thomas Hoffmann, Videnskab.dk Foto: Panthermedia.
Dansk forsker var med, da omstridt kinesisk forsker for første gang fortalte offentligt om sit projekt med at ændre gener i fostre, som nu skulle være født som børn. Flere børn er efter sigende på vej.
Babyer

– Det var helt vildt. Det var helt klart et øjeblik i verdenshistorien. Men det var også et øjeblik, som efterlader mange spørgsmål, som vi er nødt til at have svar på.

Sådan lyder det fra den danske professor Ayo Wahlberg, der er blandt de første i verden, som har hørt en kinesisk forsker sætte flere ord på sit meget omtalte og omstridte projekt, hvor han har ændret gener på fostre, der senere er blevet født som tvillinger.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Den danske professor er tydeligt påvirket af oplevelsen, da Videnskab.dk fanger ham i telefonen fra Honkong.

Troværdigt

Gennem de seneste dage har der været sat mange spørgsmålstegn ved, om den kinesiske forsker overhovedet har bragt børn til verden, eller om han har brygget en stor, vanvittig løgn sammen.

Læs mere på Videnskab.dk: Kinesiske forskere: Verdens første genredigerede babyer er født

Ifølge Ayo Wahlberg var stemningen efter fremlæggelsen på en stor konference i Hongkong, at han virkelig HAR bragt verdens to første genredigerede børn til verden.

– Jeg vil understrege, at jeg er antropolog og ikke biomediciner, men det er klart mit indtryk, når jeg har talt med andre, at det var plausibelt, hvad han præsenterede. Min vurdering er, at der lige nu eksisterer to babyer, som er genetisk modificerede, beretter Ayo Wahlberg, professor MSO på Institut for Antropologi ved Københavns Universitet.

Flere børn kan være på vej

Ifølge Ayo Wahlberg fremlagde den kinesiske forsker He Jiankui en række forskellige data, som viser udviklingen i både fostre og nyfødte børn.

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan fungerer CRISPR

Data viser ændringer i præcis det gen, Hi Jiankui påstår at have pillet ved – det såkaldte CCR5, som skulle forhindre børnene i at blive inficeret med HIV.

Og ikke nok med det.

Undervejs i fremlæggelsen kom det frem, at der formentlig er endnu en graviditet i gang, muligvis i tidligt stadie. Det kan altså betyde, at endnu et eller flere genredigerede børn kan være på vej.

Forskningsverden i kog

He Jiankuis udmelding om at have bragt børn til verden, som han har ændret gener på, mens de var fostre, har bragt den internationale forskningsverden i kog.

Læs mere på Videnskab.dk: Genom-redigering: Åbner vi for eugenik ad bagvejen?

En lang række forskere mener, det er både uetisk og alt for tidligt i forhold til, hvor lidt vi ved om gen-teknikken CRISPR, som den kinesiske forsker skal have brugt, og om de følger, det kan have for børnene og måske deres børn og børnebørn, hvis der er pillet ved deres gener.

Ayo Wahlberg følger interesseret processen, fordi han forsker i etiske aspekter i rekruttering af voksne til forsøg med barnløshed, og hvordan man bruger nye teknologier til at skabe børn.

Han er personligt forarget over, at He Jiankui tilsyneladende har holdt sit projekt skjult for offentligheden helt frem til børnenes fødsel, for det indikerer ifølge professoren, at He Jiankui har været helt klar over, at han har handlet stærkt uetisk.

Andre artikler på Videnskab.dk

Forskere i USA har ændret et menneskefosters gener

Arv eller miljø – hvad bestemmer vores personlighed?

Sponsoreret indhold