Skæbner

Kirsten Lehfeldt: Jeg kan heale smerter væk

24. september 2019 Af Karin Heurlin. Foto: Kaspar Wenstrup
Vi har set Kirsten Lehfeldt spille stort set alle typer roller. Og køn. Men den berømte og morsomme skuespiller har også en helt anden side. Med sine tanker og hænder healer hun, og gennem årene har hun hjulpet mennesker af med hovedpine, knæproblemer eller indre uro. Og da hun selv var fyldt med angst og bekymringer under Søs Egelinds kræftsygdom, oplevede hun, hvor meget healing kan løsne op.
Kirsten Lehfeldt: Jeg kan heale smerter væk

Hun har fået folk til at skraldgrine i fyldte teatersale. Og fået en million danskere til at tænde for fjernsynet, når TV 2 sendte Kongeriget med Søs & Kirsten. På scenen har hun fået publikum til at tørre øjnene af bevægelse. Og i reklameindslag har hun fået danskerne til at spise mere fisk. Hun har også fået nogen til at drikke flere Tuborg, når hun iført en bredskuldret blazer og en velpolstret herre-mave optrådte som vrissen reklameboss, der kasserede alle idéer med ”Det er en ommer”.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Læs også: Video: Kirsten Lehfeldt: Stress fik replikkerne til at forsvinde

Healeren

Som skuespiller har 66-årige Kirsten Lehfeldt været hele vejen rundt igennem mere end 40 år, hvor vi danskere har set hende i stort set alle typer roller. Og alle køn.

Men privat har hun dyrket en helt anden side, som publikum aldrig har set, men som hun nu fortæller om i sin nye biografi.

Kirsten Lehfeldt er healer. Ikke, at det er noget, hun tjener penge på, men gennem flere år har hun brugt sine hænder og tanker til at hjælpe folk i omgangskredsen af med alt lige fra knæproblemer, hovedpine, rygsmerter eller indre uro. Flere gange har hun også forsøgt at fjernheale meget syge mennesker, som havde brug for hendes hjælp.

Læs også: Healing gav Emil ro

Brændt på bålet

– I gamle dage var jeg blevet kaldt heks. Det er jeg sikker på. Så var jeg blevet brændt på bålet, som hun selv siger med sit velkendte smil og glimt i øjet.

Der var nu hverken smil eller frejdige glimt i øjnene, da Lehfeldt første gang selv lagde sig i hænderne på en healer.

Anledningen var ekstremt alvorlig. Hendes faste makker Søs Egelind havde fået kræft, og afmagten og frygten havde sat sig hårdt i Kirsten.

Løsnede alt op

– Der var så meget, jeg gik og holdt på i den periode, og jeg var så angst på hendes vegne. Når man ikke selv er syg, står man jo på sidelinjen, og der er ikke ret meget, man kan gøre. Man kan selvfølgelig hjælpe, så godt man kan, men man kan ikke rigtig foretage sig noget afgørende. For mig betød det, at der samlede sig så mange tanker i mit hoved, som satte sig som spændinger i kroppen, siger Kirsten, som aldrig glemmer den dag, hun lagde sig på briksen hos healeren første gang.

– Jeg tænkte: Hvad er det lige, der sker? Jeg følte pludselig en fuldstændig afspændthed og ro. Min jordforbindelse var nok røget i den periode, men dér mærkede jeg jorden igen. Healeren og jeg talte ikke under behandlingen, men da hun bevægede sine hænder over mit hjerte, tudbrølede jeg bare. Det var, som om det løsnede op for alle mine spændinger og min smerte og sorg. Det, tror jeg, er sundt, og det føltes på en måde som at starte på en frisk.

Oplevelsen på briksen den dag satte tanker i gang hos Kirsten. Hun var så fascineret af, hvad hænder og tanker kunne udrette, at hun begyndte at studere bøger om emnet, ligesom hun tog på spirituelle rejser til Sri Lanka og Indien for at udforske meditation, yoga og healing.

Læs også: Sådan lærer du at heale på en weekend - og at mærke din aura!

Fik ikke sagt farvel

Det var også på Sri Lanka, at hun fik sin mest voldsomme oplevelse under en healing.

– Det var, som om jeg svævede under loftet og så det hele oppefra. Og det var en utrolig behagelig oplevelse. Undervejs blev jeg ført tilbage til barndommen, hvor jeg hørte mig selv tale med min barnestemme som 3-årig, fortæller Kirsten.

Hun oplevede, at hun stod midt i et helt særligt og afgørende øjeblik i sin families fortid. Lille Kirsten fik at vide, at hendes elskede mormor var ude at rejse. Men hun kunne godt fornemme, at noget ikke stemte. Der var noget tungt i stemningen og mellem ordene. Og Kirstens fornemmelser var rigtige. Hendes mormor var ikke ude at rejse. Hendes mormor var død, og hun havde ikke sagt farvel.

– Under healingen kunne jeg præcis se, hvor de forskellige familiemedlemmer sad. Det var så intenst. Terapeuten sørgede bagefter for, at jeg blev ført sammen med min mormor, så vi omsider kunne sige ordentligt farvel.

En syret oplevelse

Kirsten ved godt selv, at det lyder syret. Måske nærmest vanvittigt i nogens ører. Det er også derfor, hun har holdt den spirituelle side meget for sig selv, men selv er hun kommet frem til, at hendes trosforestillinger ikke er så meget mere hokuspokus end så meget andet i livet.

– Jeg tror egentligt bare på, at hvis man sender gode tanker ud, så får man noget godt tilbage. Og omvendt. For mig er det ikke så mystisk. Folk synes jo heller ikke, det er mærkeligt, at man kan indtaste nogle tal på en telefon, og et øjeblik efter taler man med et menneske i Australien. Hvorfor tror man så ikke på, at man kan lægge hænderne på et dårligt knæ og koncentrere alle sine tanker om det, og det så løsner op? spørger Kirsten, som på et tidspunkt blev opfordret til selv at bruge sine hænder til at hjælpe andre.

Læs også: Hun kan se ind i fremtiden

Du kan selv

”Jeg ved, du har det i dig. Du kan selv,” sagde en healer til hende efter en behandling.

Og de ord fik Kirsten til selv at afprøve sine evner. Ligesom med alt andet krævede det selvfølgelig øvelse. Og ikke mindst tid.

– Det er et instrument, jeg skal holde ved lige, og jeg skal have ro omkring mig. De perioder, jeg har meget travlt, fungerer det ikke rigtigt, fordi jeg så fordeler min energi ud alle mulige steder.

I dag er det spirituelle en helt naturlig del af Kirsten Lehfeldts liv, og når hun ikke har en overfyldt kalender, bruger hun gerne sine evner til at hjælpe venner og bekendte af med skavanker. Eller til helt praktisk at hjælpe sig selv med at visualisere noget så dagligdags som en parkeringsplads. For hende er det ikke mystisk.

Bed om hjælp

Når hun taler om sin healing, gør hun det ikke mere højtideligt, end når hun taler om sin rolle som Helge med netundertrøjen og hængerøven. Eller om sin hund med hofteproblemer.

– Der er en masse energier derude, og jeg tror på, at når man beder om hjælp, så får man hjælp, siger Kirsten, som særligt og inderligt bad om hjælp under Søs Egelinds sygdom.

For at få helt ro omkring sig søgte hun ned i laden ved træhuset ved Hillerød, hvor hun bor i landlig idyl med ægtemanden Stig Hoffmeyer.

– Dér mærkede jeg en kraft i mine hænder, og jeg blev virkelig bevidst om mine evner.

Læs også: Mød Ude og Hjemmes nye clairvoyant: Jeg taler med de døde

Sveden hagler af

Siden har Kirsten følt sine evner meget stærkt. For eksempel dengang hun sammen med flere andre aftalte at sende tanker til et barn, der var blevet hjerteopereret.

– Når jeg fjernhealer, kan jeg mærke, hvordan sveden bare hagler af mig, siger Kirsten, mens hun med et let skuldertræk tilføjer:

– Men man kan jo ikke bevise noget. Det ved jeg godt.

Hylende morsomt makkerpar

I dag er hun selvfølgelig lykkelig for, at Søs Egelind blev rask igen efter et langt og hårdt forløb med kemo og stråler. Hun er i det hele taget dybt taknemmelig for, at deres veje krydsede hinandens på scenen i Århus Revyen for mere end 20 år siden.

De to har som bekendt dannet et nyskabende og hylende morsomt makkerpar siden. Og de har ikke bare stået skulder ved skulder på scenen og på tv. De har også siddet ved siden af hinanden og skrevet deres tekster.

– Vi har skabt alt fra bunden, så vi kan selv bestemme, hvad der kommer ud af munden på os. Det har været fantastisk, for vi er begge to sådan nogle, der godt kan lide at bestemme.

Læs også: Søs Egelind efter sygdom: Nu hoster jeg kun

Lytter til andre

Efterhånden har Søs Egelind og Kirsten Lehfeldt bestemt sig for 200 forskellige karakterer, som de har spillet med overbevisende mimik og kostumer. Tit er det typer, man kan genkende. Måske i naboen. Onklen. Kollegaen. Eller måske ligefrem i en selv. Makkerparret tyvstjæler i hvert fald fra virkeligheden.

– Der er en så stor mangfoldighed og rigdom på denne jord, så det er bare at tage fat. Hvis vi opsnapper en sjov samtale i bussen, skriver vi det lige ned i notesbogen. Jeg er også gået ud på toilettet for at skrive ned, hvis jeg har hørt eller set et eller andet i sociale sammenhænge.

Når makkerparret mødes med deres notesbøger og gode idéer, er de som regel enige om, hvad der er sjovt. Og hvordan karaktererne skal tale og se ud.

– Søs er fra Silkeborg, og jeg er fra Skanderborg, så vi kender de mennesker ud og ind, fordi vi har den samme baggrund i det provinsielle miljø.

Søs & Kirsten hver for sig

Søs & Kirsten har dog også altid sørget for bare at være Søs eller bare Kirsten. Selv om makkerparrets shows og popularitet voksede støt gennem årene, har de også sørget for at have roller hver for sig ved siden af.

– På den måde har der været en skøn vekselvirkning. Når jeg har været ude og lave en alvorlig rolle, har det været fantastisk at mødes med Søs og lave sjov og spas igen. Jeg har virkelig været forkælet i min karriere, siger Kirsten, som lige nu er aktuel på TV 2 Zulu i komedieserien ”Minkavlerne”, hvor hun danner par med Niels Hausgaard.

Læs også: Bodil Jørgensen lå i respirator i fem dage

Sponsoreret indhold