Skæbner

Krimibrevkasse: Brev fra en bekymret mor: Min datter vil være betjent

2. september 2019 af Redaktionen og Bent Isager-Nielsen Foto: Ritzau Scanpix
En bekymret mor skriver til Bent, da hendes datter gerne vil være politibetjent. Moren er bange for, at datteren ikke psykisk vil kunne holde til uddannelsen og jobbet som betjent. Bent rådgiver og fortæller om sin egen erfaring.
Krimibrevkasse: Brev fra en bekymret mor: Min datter vil være betjent

Bekymret mor: Min datter vil være betjent

Min datter vil gerne være politibetjent, fordi hun synes, at det må være et spændende og meningsfuldt job. Men jeg er selv splittet – på den ene side er jeg stolt over hendes plan. Men også nervøs, for jeg er i tvivl, om hun kan klare det psykisk.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Betjente bliver tit generet og kaldt forfærdelige ting, når de for eksempel arbejder på gaden. Vil du anbefale hende at gå ind i politiet?

Venlig hilsen S.

Læs også: Krimibrevkasse: Hvornår bliver en sag henlagt?

Hej S!

Jeg forstår sagtens dine overvejelser. Men jeg mener klart, at de gode sider opvejer de mindre gode.

Du har ret i, at man som politibetjent vil komme ud for en lang række udfordringer og problemer, uanset hvor i politiet man kommer til at arbejde. Især i de unge og første år, hvor man kører patruljekørsel på alle tider af døgnet.

Som betjent skal man kunne affinde sig med fornærmelser og mishagsytringer, i hvert fald til en vis grad. Men man skal huske, at det ofte er uniformen – og ikke mennesket i uniformen – som vreden rettes mod. Så det er klogt ikke at være for nærtagende.

Og det er helt afgørende, at man forstår, at der er tale om et arbejde. Man må ikke tage jobbet med hjem, så det går ud over ens private liv og værdier. Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, men det er vigtigt at prøve.

Og det gælder jo mange jobs. Tænk på læger, sygeplejersker, Falckreddere og andre, som i sagens natur støder ind i mennesker, der er længst ude eller har været udsat for forfærdelige ting. Men ofte giver den slags arbejde dyb mening, fordi man føler, at man kan gøre en forskel. Og hvad med præsten, der arbejder på et hospice, hvor han eller hun hele tiden møder død og sorg?

Læs også: Krimibrevkasse: Kan man begå det perfekte mord?

Unikt fællesskab

At være ansat i politiet betyder at være en del af et brand og et korps med et godt omdømme.

For mig er der ingen tvivl om, at det danske politi er retfærdigt, blottet for korruption og bemandet med personale, der brænder for at gøre en forskel. Og politiet giver et unikt fællesskab, som man nok ikke finder så mange andre steder.

Politiet rummer mange muligheder for uddannelse og beskæftigelse, alt efter hvad man har lyst til. Så jeg kan klart anbefale ethvert ungt menneske at prøve lykken og søge ind til politiet.

Mig gav politiet i hvert fald 44 fantastiske år.

Venlig hilsen Bent

Jeg fik min drøm opfyldt

Jeg søgte oprindeligt ind i politiet, fordi jeg ville være efterforsker og arbejde med drab og anden alvorlig kriminalitet.

Som alle andre måtte jeg dog starte med den dengang 3-årige uddannelse som politibetjent. Jeg blev, lidt overraskende for mig selv, meget glad for arbejdet i uniform på gaden, som lærte mig meget og (heldigvis) også ændrede nogle af de fordomme, jeg som mange andre unge mennesker bar rundt på.

Jeg forfulgte dog min drøm og kom allerede efter fem år i politiet til at arbejde med efterforskning. Og det har jeg gjort både i politikredse og i Rigspolitiet.

Efterforskning og efterforskningsledelse af alvorlig kriminalitet var den del af politiet, som blev mit varemærke. Og det har jeg aldrig fortrudt.

Populære uddannelser

  • For få år siden ændredes uddannelsen til politibetjent fra at være en såkaldt professionsbachelor-uddannelse på tre år til den nuværende to-årige grunduddannelse.
  • Man bliver uddannet som politibetjent to steder i Danmark – i Brøndbyøster ved København og i Jylland, p.t. Fredericia, senere bliver det i Vejle.
  • Herefter bygges den videre uddannelse op alt efter lyst og evner. Man kan blive i det beredskabsmæssige område med patruljevirksomhed, udrykning, hunde- og færdselsarbejde – eller man kan for eksempel uddanne sig som efterforsker. Derudover findes der masser af specialer inden for blandt andet it-kriminalitet, narko, drab, seksualforbrydelser osv.

Ny uddannelse

I øvrigt indførte politikerne for få år siden en ny type uddannelse i politiet – som politikadet. Det er en kun seks måneder lang uddannelse, der giver adgang til visse afgrænsede arbejdsopgaver med blandt andet bevogtning, kontrol og transport. Så vidt jeg ved, søger nogle af disse nye kadetter senere ind på uddannelsen som politibetjent.

Sponsoreret indhold