Skæbner

Kristina har smidt 108 kilo

17. august 2021 Af Maibrit Jürs. Foto: Søren Lamberth/ Aller Foto & Video.
Da Kristina var tungest, vejede hun 190 kilo og stod foran en fremtid med sygdom og smerter. Efter en fedme-operation har hun tabt 108 kilo, fundet kærligheden og fået et nyt liv.

Da hun var størst, vejede hun 190 kilo og kunne se frem til et liv med diabetes, søvnapnø, gigt og ikke megen glæde. I dag har hun fundet sit livs kærlighed, har tabt 108 kilo og har fået et nyt liv. Vejen til det gode liv har været lang og svær, men den har været alle kampene værd for Kristina Klausen.

– Jeg har fået et helt nyt liv, og det er fantastisk, siger den 42-årige sosu-assistent fra Odsherred.

Kristina har tre børn, og noget så simpelt som at sætte sig på hug og lege med sin 1-årige datter, Sara, er en luksus, som hun ikke oplevede med de to ældste, Daniel, 17, og Xenia, ni år.

– Jeg havde rigtig svært ved at bukke mig ned, og jeg blev hurtigt træt, siger Kristina.

Læs også: Michelle smed 70 kilo og fandt kærligheden

I dag kan hun alt det, de 190 kilo forhindrede hende i. For eksempel måtte hun stoppe med at ride, da hun blev for tung, og hun har i mange år haft en hest, hun ikke kunne komme op på. Nu kan hun ride igen, og i det hele taget kan hun gøre alt det, som hun drømte om, mens hun var størst. Noget af det vigtigste er at kunne være aktiv med børnene.

– Jeg har lige været i Djurs Sommerland med familien. Det er første gang, jeg har kunnet prøve forlystelserne sammen med mine børn, siger en glad Kristina.

Ægteskab førte til fedme

108 kilo overvægt kommer sjældent uden grund, og Kristina har da også haft sit at slås med, mens hun langsomt men sikkert voksede sig større og større.

– Jeg mødte min eksmand, da jeg var 17 år. I starten var han jo sød, men han viste sig at være en rigtig tyran, fortæller Kristina.

Som ung havde hun ikke så megen selvtillid, så hun var et let offer for en magtsyg og humørsvingende mand, der med tiden fik fjernet den sidste rest af selvtillid hos hende.

– Han kontrollerede mig og isolerede mig, så jeg ikke længere troede på mig selv og efterhånden mistede alle mine venner og veninder. Men jeg kunne ikke komme ud af det, for jeg havde ikke modet til at sige fra.

Læs også: Matematik-kuren: Nu ligner jeg mig selv igen

Den ensomme og nedbrydende tilværelse fik Kristina til at overspise, og kilo efter kilo satte sig på hendes krop gennem de 23 år, hvor hun var sammen med sin eksmand.

– Mad fyldte meget i vores forhold. Når han havde været led mod mig, kompenserede han ved at give mig god mad. Men jeg spiste også alene. Jeg kunne godt finde på at spise to plader marabouchokolade, inden jeg gik i seng, husker Kristina.

Blev kaldt gris

Tiden som svært overvægtig er der ikke ret meget positivt at sige om. Det var en hård tid, både fysisk og psykisk. Kristinas mange kilo gav hende højt blodtryk, og hun var tæt på at få diabetes. Hun passede stadig sit job som sosu-assistent, men det var hårdt. Hun havde altid ondt i ryggen og var så småt ved at udvikle slidgigt flere steder i kroppen. Hun udviklede også søvnapnø; en livstruende lidelse, hvor hun stoppede med at trække vejret, mens hun sov.

– Jeg var altid træt, og jeg kunne falde i søvn hvor som helst. Engang var jeg ved at falde i søvn i bilen og vågnede, da bilen stod halvt oppe på fortovet. Det var virkelig skræmmende.

Men noget af det værste var andre menneskers blikke og ondskabsfulde kommentarer.

– Da jeg var størst, brød jeg mig ikke om at gå ud, for jeg følte, at alle gloede på mig. Der var også mange, der pegede og grinede og hviskede bag min ryg, når jeg gik på gaden. Der var endda nogle, der sagde det højt. Blandt andet var der engang en mand, der kom hen til mig og sagde: ”Spis dog lidt mindre, Gris!” Der blev jeg virkelig ked af det.

Tilbudt operation

Kristina har prøvet alle slankekure, og hun har også tabt sig af dem, men hver gang tog hun vægten på igen og mere til. Så da hun fik tilbudt en fedme-operation, sagde hun straks ja tak.

– Jeg fik en gastric sleeve-operation for to et halvt år siden. Der fik jeg fjernet 85 procent af min mavesæk, så jeg blev tvunget til at spise mindre. Det var hårdt men effektivt.

De første to uger var de værste, for der måtte Kristina udelukkende indtage væske.

– Det lyder måske overdrevet, men jeg var simpelthen ved at kaste op af suppe og proteindrikke, husker hun.

Læs også: Pias store vægttab: Det er bedre end at vinde i lotto

Senere kunne hun begynde af spise fast føde, men selv i dag spiser hun kun halvanden deciliter mad ad gangen.

– Jeg spiser mange små måltider. Hvis jeg spiser større portioner, får jeg kvalme og risikerer at kaste op. Hvis jeg overspiser, udvider min mavesæk sig desuden igen, og så er jeg tilbage, hvor jeg begyndte. Det må bare ikke ske.

Efterhånden som vægten forsvandt, fik Kristina selvtilliden tilbage. Hun fik hjælp af en psykolog til at lære at sige fra, og midt i sit vægttab fandt hun modet til at forlade sin eksmand.

Faldt for genbo

Kort tid efter mødte hun Jacob, og pludselig oplevede hun kærligheden for første gang i sit liv.

– Jacob og jeg voksede op som genboer. Jeg er fem år ældre end ham, og som teenager var jeg faktisk barnepige for ham en overgang, griner hun og sender et kærligt blik til sin kæreste.

De havde ellers mistet kontakten, men en fælles bekendt nævnte for Kristina, at han havde mødt Jacob.

– Jeg skyndte mig at finde ham på Facebook og skrive til ham, og vi har været sammen lige siden.

Læs også: Louise har tabt 35 kilo med Sense kuren

I dag bor parret i Kristinas barndomshjem i Odsherred med deres seks sammenbragte børn. Jacob har flere gange måtte hjælpe Kristina, når hendes eksmand kom på uønsket besøg, og det var trygt for hende at have ham i nærheden, så derfor flyttede han hurtigt ind, og det har ingen af dem fortrudt. Jacob har været der for hende hele vejen; med og uden overvægt og i livets modgang og medgang.

– Det er første gang, jeg mærker, hvad kærlighed er, siger Kristina med et smil.

Tabte selv 23 kilo

Man kunne måske godt tænke, at en fedmeoperation er en nem løsning, men der har ikke været noget nemt ved Kristinas vægttab.

Først og fremmest skulle hun tabe 18 kilo, før hun overhovedet kunne få operationen.

– Når man er så overvægtig, som jeg var, bliver leveren også ret stor. Jeg var nødt til at tabe mig for at få leveren til at fylde mindre, så der kunne blive plads til operationen.

– Først troede jeg slet ikke, at det ville kunne lykkes at tabe mig så meget, og jeg kom bestemt heller ikke sovende til det, men det lykkedes heldigvis.

Kristina var så motiveret, at hun ikke bare tabte 18 men hele 23 kilo på egen hånd, for hun ville være sikker på, at hun blev godkendt til operation, og det blev hun heldigvis også.

– Jeg var helt afklaret og vidste, at det var det rigtige for mig, så jeg var slet ikke nervøs. Jeg glædede mig bare til at få et nyt liv.

Ros og anerkendelse

I dag er der ikke længere nogen, der kalder Kristina øgenavne. I stedet får hun masser af støtte og opbakning.

– Jeg får rigtig megen ros og anerkendelse. Folk siger, jeg stråler. Det er dejligt at høre. Jeg føler mig også stærk. Jeg kan alt nu.

Jacob er stolt af sin kæreste.

– Det er ikke alle, der kan klare, hvad Kristina har klaret. Så jeg synes, det er megaflot. Jeg er bare glad for, at hun har det godt, siger 37-årige Jacob Larsen.Han har en del af æren for, at Kristina har fået det liv, hun drømte om. Selv om han allerede havde tre børn, da han mødte Kristina, har han nu også taget hendes tre børn under sine vinger. Men vigtigst af alt er, at hun ved, at hun altid har hans støtte.

– Uden Jacob var jeg nok gået ned med flaget undervejs. Vi har haft både op- og nedture, men vi er heldigvis gode til at tale sammen, og selv om det har været hårdt, har jeg aldrig tvivlet på, at vi kan klare alt, siger Kristina.

Holder vægten

Det er nu tre et halvt år siden, Kristina blev opereret, og hun har nået sin idealvægt. Hun er lige blevet henvist til at få fjernet sin overskydende hud, der er den sidste påmindelse om de mange kilo. Den løse hud sidder både på arme, ben, mave og baller og plager Kristina, og hun føler ikke, hun er helt i mål, før den er væk.

– Jeg vil tro, der er omkring fire kilo løs hud. Det glæder jeg mig til at komme af med. Især det på maven og lårene, så jeg kan gå med bikini igen. Jeg håber, min rejse kan ende med en hudreduktion.

Hun er ikke bekymret for, om hun kan holde vægten. For selv om mange, der har været gennem store vægttab, kæmper en livslang kamp for at holde kiloene væk, har Kristina vænnet sig til sin nye livsstil, og den er hun indstillet på at holde fast i. Så længe der er plads til lidt mørk chokolade en gang imellem, trives hun fint med de små portioner, der mest består af kød og grøntsager.

– Jeg vejer mig stadig et par gange om ugen, for at holde øje med at vægten ikke sniger sig tilbage. Den holder sig, præcist hvor den skal, og det har den gjort i et halvt år nu, så jeg er helt sikker på, at jeg nok skal holde vægten.

Læs også: Maria var for tyk til at adoptere

Sponsoreret indhold